Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida panna tähele ÜPT taotlemisel kanepi kasvatamise korral?

Kanep
Foto: Pixabay
Kanepi (Cannabis) kasvatamine on toetusõiguslik, kui põllumajandusmaal kasvatatakse Euroopa Liidu ühtsesse sordilehte taotlusaasta 15. märtsi seisuga kantud kanepi sorti.

Kanepiseemnete tootmist ja turustamist Eestis reguleerib "Taimede paljundamise ja sordikaitse seadus", täpsemalt selle rakendusakt - põllumajandusministri 24.04.2006 määrus nr 53. Ühtne põllukultuuride sordileht on kättesaadav Euroopa Liidu Teatajast. Lisaks on lubatud tuua seemneid OECD (Majandus- ja Koostöö Organisatsioon) seemneskeemidega liitunud riikidest nagu Uus-Meremaa, USA, Argentiina, Austraalia, Iisrael, Kanada, Lõuna-Aafrika Vabariik, Maroko, Serbia, Tšiili, Türgi, Uruguay.

Kanepile toetuse taotlemise korral tuleb PRIAle koos pindalatoetuste taotluse ja maksetaotlusega või hiljemalt hilinenud taotluste vastuvõtu viimasel päeval 15. juunil esitada külvatud kanepi seemnepakendi originaaletiketid. PRIA tembeldab need, teeb neist koopiad ja tagastab originaaletiketid taotlejale. Etiketid võib PRIAle esitada ka posti teel. Kui seemnepakendil on olemas sisemine ja välimine etikett (nt Kanadast tarnitud pakendid), siis palume esitada pakendi välimine etikett.

Kanepi õitsemise algusest tuleb taotlejal viivitamata teavitada PRIAt telefonil 737 7679 ning kasvatada kanepit vähemalt seni, kuni selle õitsemise lõpust on möödunud kümme päeva. Kanepi õitsemisest teatamine on oluline seetõttu, et kanepitaimedelt on vaid piiratud ajal võimalik võtta tetrahüdrokannabinooli (THC) sisalduse analüüside tegemiseks vajalikke proove. Kui analüüside tulemusena on taotlusaluselt kanepipõllult võetud proovis THC sisaldus suurem kui lubatud 0,2%, ei ole põld enam ÜPT, ROH ja noore põllumajandustootja toetuse jaoks toetusõiguslik.

Allikas: www.pria.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960