8. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopa nisuhindade tõus jätkub

Nisu
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: Euroopa nisuhindade tõus jätkub; Kuiv ilm Saksamaal ja Poolas; Commerzbank: Euroopa hinnad püsivad kõrgel ka aasta teises pooles; piimahinnad langesid, volatiilsus väheneb; nafta kukkus kahe kuu põhja, bensiin odavneb.

Nisuhindade tõus on sellel nädalal jätkunud, sest Venemaa, USA ja Euroopa Liidu toodangud vähenevad ning ülemaailmne turuseis muutub kitsamaks. Ilmaprobleemid on tõusule hoogu juurde andnud.

Veel üle-eelmise nädala lõpus jõudsid USA nisufutuurid viimase kümne kuu kõrgeima tasemeni. Nädala alguses alanud langus survestas aga hindu ka Euroopas, mis siiski kolmapäeval ja neljapäeval taastuma hakkasid. Nädala lõikes kallines toidunisu hind (septembrikuu futuur) Euroopas 0,4 protsenti, 183,5 euroni tonnist. USAs tuleb buššeli eest välja käia 5,35 dollarit.

Euroopa Komisjon teatas eelmisel nädalal, et regiooni nisuvarud tõusevad tänavu18 miljoni tonnini, mis on viimase viie aasta kõrgeim tase. Võrreldes eelmise aastaga suurenevad varud lausa 79 protsenti, seda peamiselt ekspordi languse tõttu.

Hinnad püsivad kõrgel

Hinnatõus on aga jätkunud, sest USA hinnad püsivad küllaltki kõrgel ning nisu on kallinenud ka Musta mere piirkonnas, mis on mõjutanud ka Euroopa turgu. Euro on viimase viie päeva jooksul dollarisse tugevnenud, aga suuremas trendis on valuuta langenud, mis toetab samuti hindu.

Ilmastikuolud on lisaks USAle kehvad ka mitmetes piirkondades Venemaal ja Austraalias.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn).
Foto: Allikas: barchart

Kuiv ilm Saksamaal ja Poolas

Viimastel päevadel on nisuhindadele toetust pakkunud ka Saksamaad, Lõuna-Rootsit, Poolat ja Taanit tabanud kuiv ilm.

Saksamaa 2018. aasta talinisutootmine langeb aastases võrdluses 7,9 protsenti, 22,18 miljoni tonnini, teatasid riigi farmerite kooperatiivid kolmapäeval. Eelmine prognoos oli 23,21 miljonit tonni.

„Põhjus seisneb selles, et temperatuurid on kõrgele tõusnud ning viimastel nädalatel on mitmetes piirkondades vähe sademeid olnud,“ teatas kooperatiiv. „Põua kahjud on kohati küllaltki suured.“

Saksamaa on Euroopa suuruselt teine tootja, esimesel kohal on Prantsusmaa. Saksamaa maisitootmine peaks tänavu langema 4,2 protsenti, 4,36 miljoni tonnini.

Commerzbank: Euroopa hinnad püsivad kõrgel

„Üleüldiselt on USA tootmine kehv, Venemaa tootmine langeb järsult ning ka Euroopas ja Indias on tootmine veidi kukkumas. Neid faktoreid ei silu ära Kanada, Austraalia ja Argentina tootmise kasv,“ teatas Commerzbank sellel nädalal. Pank prognoosib, et 2018. aasta teises pooles on Euroopa nisufutuuride hind keskmiselt 190 euro juures.

Commerzbanki analüütikud lisasid, et nad on optimistlikud ka maisihindade osas, sest Brasiilias ja Argentinas on tootmisega probleeme.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 0,4 protsenti ja tonn maksab 356,25 eurot.

Piimahinnad langesid, volatiilsus väheneb

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad langesid kokkuvõttes 1,3 protsenti (eelmise oksjoniga võrreldes), vahendab Reuters.

Kõige dramaatilisem hinnatõus toimus Võipiima pulbri hind – kokku 17,7 protsenti, 2314 dollarini tonnist.

Eelmine oksjon toimus mais ning siis kallinesid hinnad 1,9 protsenti. Viimasel ajal on selgelt märgata, et volatiilsus piimaturul on langenud. Alates veebruari keskpaigast on oksjonite hinnamuutused olnud väiksemad kui 3 protsenti.

Langus jõudis ka Euroopa turule. Kooritud piima pulbri hind langes Euroopas nädalaga 1,4 protsenti, 1575 euroni tonnist. Tõusutrendi viimane langus murdnud aga ei ole ning selle põhjal võib oodata hinnakasvu jätkumist.

Global Dairy Trade piimahindade muutus (%).
Foto: Allikas: GDT.

Suhkruhinnad hakkasid nädala lõpus kiiresti kukkuma, sest Brasiilia reaali odavnemine survestas toorainet, vahendab Reuters.

Juulikuu toorsuhkru hinnad langesid neljapäeval 3,85 protsenti, 11,71 sendini naelast, mis on madalaim tase alates 21. maist. Ka Londoni börsil olid hinnad langemas.

Analüütikud ütlevad, et põhjuseks on Brasiilia reaali odavnemine. See on muutnud tooraine müümise reaalides atraktiivsemaks, sest sama koguse eest saadakse rohkem raha.

„Murdsime läbi esmaspäeva ja teisipäeva madalpunktidest, mille järel hakkasid kauplejad müüma,“ ütles üks Londoni kaupleja Reutersile.

Ka kohvihinnad odavnesid samal põhjusel. Robusta kohvi hind langes 1737 dollarini tonnist.

Suhkru hind
Foto: Äripäev AS

Nafta kukkus kahe kuu põhja, bensiin odavneb

Naftahinnad jõudsid sellel nädalal viimase kahe kuu madalaima tasemeni, sest USA naftavarud kasvasid ootamatult, vahendab MarketWatch.

Naftavarude kasv oli „tõesti ootamatu,“ ütles investeerimisfirma Tyche Capital Advisorsi juhatuse liige Tariq Zahir. „See on minu jaoks üllatus, sest praegust aastaaega arvestades peaks varud hoopis vähenema.“

Nädala keskel pakkus nafta hindadele toetust Venezuela, kes ei suuda kõiki ekspordikohustusi poliitilise ebakindluse tõttu täita. Majanduskriis on toitnud eelkõige poliitiline seis, mille tõttu on vähenenud ka riigi naftatootmine. See on aidanud globaalset pakkumist vähendada ja OPECil tootmiskärbete eesmärke kiiremini täita.

Brenti toornafta odavnes nädala lõikes 1,3 protsenti ja WTI kukkus 2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 76,74 ja 65,82 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind jätkas langust – tonnihind kukkus 2,8 protsenti, 727 dollarini.

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960