Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peipsi koristustalgutel eemaldati järvest kokku üle 600 peremeheta nakkevõrgu

Peipsi puhastamine
Foto: Keskkonnainspektsioon
Peipsi järve koristustalgute teisel etapil õnnestus järve põhjaosast leida ja eemaldada 272 nakkevõrku. Koos järve lõunaosast eemaldatud võrkudega tuleb nende koguarvuks 624 ja kogupikkuseks hinnanguliselt 43,6 km.

Koristustalgute teine etapp toimus 13. ja 14. juunil Mustveest ülespoole jääval veealal. Lisaks Keskkonnainspektsiooni erinevate maakondade inspektoritele osales talgutel üks harrastuskalastajate paatkond.

Võrkude otsimisega tegeles esimesel päeval seitse ja teisel päeval kuus paati, võrkude eemaldamiseks oli kaks suuremat võrgumasinaga varustatud laeva.

Järve põhjaosas leiti lisaks triivivatele nakkevõrkudele kahest kohast hunnik mõrralina, kaks mõrraankrut köiega, üks mõrra ankruköis ilma ankruta ja paar püügivahendi tähist. „Koos võrguga tõmmati välja ka üks talvel võrkude paigaldamiseks kasutatav väike puldist juhitav allveelaev, mida kohalikud nimetavad torpeedoks. Tõenäoliselt on vesi seda juba kahjustanud, nii et vaevalt seda enam kasutada saab,“  rääkis Keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna peainspektor Ivo Kask.

Mõlemal korral olid ilmaolud väga head, mis tegi tragijate töö lihtsamaks.

Peipsi koristustalgute tulemusi kokku võttes märkis Kask, et see on üks omamoodi ettevõtmine. „Tööpäevad on tavapärasest pikemad, tegevused nõuavad sageli suuremat füüsilist jõudu ning võrkude leidmisel ja väljavõtmisel peab taluma ka ebameeldivat lõhna. Samas keegi ei nurise ning igaüks annab endast parima, et kõik sujuks ning tööd saaksid kiirelt tehtud,“ rääkis Kask.

Peipsi järve vanadest võrkudest puhastamine toimub Keskkonnainspektsiooni algatusel ja seda toetab rahaliselt Keskkonnainvesteeringute Keskus.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960