Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötlejaks teadurite abiga

Polli keskuse Piia Pääso
Foto: Elmo Riig / Sakala / Scanpix
Aiandusfoorumil, mis tänavu toimus Polli aiandusuuringute keskuses, rääkis keskuse juhataja Piia Pääso sellest, millised on aiandusettevõtjate võimalused nendega koostööks.

Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskusest saab aiandusettevõtja nõu puuvilja- või marjaaia rajamisest, sortide valikust ja kasvatustehnoloogiatest turukõlbliku toote arendamiseni ja tooraine täieliku väärindamiseni. Keskuse juhataja Piia Pääso lisas, et lisaks tegeletakse ise erinevate kultuuride istutusmaterjali paljundamisega, mida nad ka ettevõtjatele pakuvad istanduse rajamiseks.

Ühe väga olulise teenusena pakub Polli aiandusuuringute keskus 2009. aastal rajatud tootmisüksuses esmase töötlemise teenust. „Võimalik on valmistada mahlasid, mahlajooke, püreesid, kuivatud tooteid ja muud, peamiselt marjadest ja puuviljadest, aga võimalik on töödelda ka köögivilju ja eelnevalt puhastatud juurvilju. Tooted on võimalik villida tellijale sobivasse taarasse, etiketistada ja soovi korral ka rühmapakendeid teha. Toidutootmiseks, ka mahetootmiseks, Veterinaar- ja Toiduameti poolt ning 2017. aastal Orkla Grupi poolt tunnustatud tootmisüksus annab ettevõtjale võimaluse enne tootmisüksuse rajamise ja investeeringute tegemise otsust oma tooteid toota ja turgu testida. Tootmisüksuse juures on ka tooraine sügavkülmas säilitamise võimalus,“ tutvustas Pääso. „Mõned aastad tagasi rajatud teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuse PlantValor laborites on võimalik arendada välja kõrgema lisandväärtusega tooteid ja kasutada ära ka esmase töötlemise jääke eraldades neist bioaktiivseid ühendeid, mis pulbrite, õlide või ekstraktidena leiavad kasutust populaarsetes tervisetoodetes, naturaalsetes kosmeetikatoodetes, taimekaitse- ja kodukeemia vahendites. Kompetentsikeskuses on võimalik töödelda ja analüüsida lisaks marjadele ja puuviljadele kõikvõimalikku taimset toorainet, olgu see siis pärit mere põhjast või metsast puu otsast.“

Ta täiendas, et koostöös Eesti Maaülikooli toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia õppetooli teadlastega on võimalik katsetada taimse tooraine kasutamist liha-, piima- ja pagaritoodetes.

 

Võimalusi on palju ja iga idee puhul arutame võimalused läbi, et tagada teaduspõhine tootearendustugi toorainest kõrge lisandväärtusega toodeteni kõigile taimse toorainega tegelevatele ettevõtjatele.

Piia Pääso

Erinevatest kasvatustehnoloogiatest vetikate ja õli tootmiseni

Käesoleva aasta märtsikuus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja eestvedamisel juba teist korda Pollis toimunud Aiandusfoorumil tutvustati põhjalikumalt aiandusuuringute keskuse tegevusi MTÜ Eesti Aiandusliidu koordineerimisel ja koostöös ettevõtjatega ellu kutsutud Aiandusklastris, kus Polli aiandusuuringute keskuse teadlased ja spetsialistid uurivad musta sõstra kasvatustehnoloogiaid ning uudse töötlemistehnoloogiana mõned aastad tagasi Eesti ettevõtjatelegi laiemat huvi pakkuma hakanud külmkuivatuse kasutamise võimalusi. Klastri innovatsioonitegevusi rahastab PRIA.

„PRIA uute toodete, tavade, protsesside ja tehnoloogiate arendamise meetmest on rahastatud kaks arendusprojekti. Käesoleva aasta alguses lõppes koostöös FIE-ga Raivo Teder ellu viidud vaarika seemneõli ekstraktsioonitehnoloogiate uurimise projekt ning aastani 2022 jätkub OÜ Seedri Puukool projekt, mille raames uuritakse Eestis seni vähelevinud kultuuride, nagu aroonia, karusmari, must leeder, söödav kuslapuu, ebaküdoonia, lodjapuu ja toompihlakas, meie kliimasse sobivaid sorte, bioaktiivset koostist, kasvatus- ning töötlemistehnoloogiaid,“ rääkis tegemistest Pääso.

Pääso sõnul alustati äsja koostöös Tallinna Ülikooli ning ettevõtluspartneritega Läänemere vetikate tööstuslikus mahus töötlemise uuringutega EAS-i kompetentsikeskuste tõhusa koostöö meetme raames ning algatamisel on mitmed ettevõtjate innovatsiooni- ning arendusosaku projektid.

„Lisaks osaleme aktiivselt PRIA teadmussiirde aianduse ja mahe tehnoloogiate pikaajalise teadmussiirde projektide elluviimises, mille raames toimuvad igal aastal ettevõtjatele infopäevad kasvatustehnoloogiate ja tootearendusvõimaluste tutvustamiseks,“ lisas ta.

 

Kompetentsikeskus PlantValorPlantValor on Polli aiandusuuringute keskusesse uue tegevussuunana aastatel 2010-2015 rajatud kaasaegsete töötlemise ning analüüsivõimalustega taimse tooraine täieliku väärindamise võimaluste uurimisega tegelev üksus.Tehnoloogiaüksuse sisseseade võimaldab valmistada taimsetest materjalidest erinevaid ekstrakte kaasaegsete roheliste ekstraktsioonimeetoditega ning kasutada neid toidulistes ja mittetoidulistes toodetes.

Taimsest toorainest ekstraktide valmistamiseks saab katsetada erinevaid tehnoloogiaid:• Soxhlet ja veeaurudestillatsioon• Mikrolainete ja ultraheli kasutamine ekstraktsioonil• Vedelikekstraktsioon• Superkriitiline süsihappegaasi ekstraktsioon ja vedelate materjalide fraktsioneerimine

Taimsete materjalide kuivatamisel on samuti erinevaid võimalusi:• Infrapuna-vaakumkuivatamine;• Pihustuskuivatamine;• Külmkuivatamine;• Vaakumaurutamine;• Materjalide homogeniseerimine.

Tootearendusel on erinevaid variante toidutoodete segamiseks, kuumtöötlemiseks, pakendamiseks:• Bioaktiivseid lisandeid sisaldavate homogeensete taimsete toodete arendamine, valmistamine ja pakendamine aseptilistes tingimustes (50 l);• Materjalide kõrgsurve ja rootor-staator homogeniseerimine ja mitmekomponentsete materjalide segamine;• Vedelate materjalide jäme- ja peenfiltreerimine;• Kuumtöötlemine vaakumi keskkonnas ja aseptiline jahutamine;• Vedelate toidutoodete villimine.

Looduslike kosmeetikatoodete arendamiseks on keskuses sisustatud eraldi labor, kus on olemas:• Multifunktsionaalne koostemikser IKA LR1000 control;• Manuaalne volumeetriline villimisseade GRISONA MA vedelike ja kõrge viskoossusega pastade villimiseks;• Manuaalne plastik ja lamineeritud tuubide sulgemisseade GRISOTUB E;• Manuaalne plastik ja lamineeritud tuubide markeerimisseade GRISOCOD toote numbri jakuupäevaga.

PlantValori analüüsiüksuses on tootearenduseks ja tootmisprotsesside optimeerimiseks võimalik:• teha biokeemilisi analüüse, sealhulgas UPLC MS/MS ja SFE-SFC MS/MS meetoditel põhinevaid kromatograafilisi analüüse vitamiinide, pestitsiidide ja mükotoksiinide sisalduse määramiseks;• määrata toodete oksüdatiivse stabiilsuse indeksit;• viia läbi säilivuskatseid;• mõõta värvust, tekstuuri ja reoloogilisi omadusi;• koostada pakendile märgitava toitumisalase teabega seonduv info.

Tulekul oluline seminar aiandustootjale

Sel aastal on Pollis plaanis veel teinegi suurem seminar. „Tartu Ärinõuandla ja Tartu Teaduspargiga koostöös toimub 21. septembril Pollis seminar, kuhu tulevad oma tegevusi tutvustama kõik Eestis toidutootjatele teadus-arendusteenuseid pakkuvad organisatsioonid, OÜ Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus, OÜ BioCC, Eesti Maaülikooli üksused jt. Suudame pakkuda ettevõtjatele sarnast tuge, kuid meil kõigil on ka oma spetsiifilised eripärad. Päeva teises pooles tutvustavad erinevate toetusmeetmete rakendusüksused EAS, PRIA ja ETAG koostöö rahastamise võimalusi,“ tutvustas Pääso ja kutsus ettevõtjaid sel seminaril osalema.

Sektoril erinevad rahastusvõimalused

Küsimusele, kui usin aiandusettevõtja on kasutama erinevaid rahastusvõimalusi, vastas Pääso, et aiandusettevõtjad on iga aastaga usinamad toetuste taotlejad. „Viimasel ajal kuuleme üha sagedamini, et ettevõtjad kasutavad aktiivselt PRIA investeeringutoetusi tootmisvõimaluste arendamisel. Lisaks on ettevõtjatel võimalik taotleda pindalatoetusi, turuarendus- ja nõustamistoetusi. Ka tootearendustoetuste osas ollakse aktiivsed ja meie juurde jõutakse aina keerukamate ideedega ning ambitsioonikamate plaanidega,“ vastas Pääso.

Lisaks PRIA rahastusvõimalustele on abiks ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS), kes toetas Euroopa Regionaalarengu Fondi regionaalsete kompetentsikeskuste meetmest teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuse PlantValor rajamist Polli ning jätkab keskuse käivitamise toetamist. „Lisaks koostööle ettevõtjatega, tegeleme teadustööga ja kompetentside arendamisega, et oleks uusi teadmisi mida jagada ja saaksime ettevõtjate ideede elluviimist toetada,“ ütles Pääso ja täiendas, et aastatega on nende meeskonnal tekkinud tugev kompetents rahastuse taotlemisel erinevatest rakendusüksustest ning seda teadmist saavad nad ettevõtjatega vajadusel jagada.

„Püüame ennast pidevalt kursis hoida erinevate toetusvõimalustega ja seda infot ettevõtjatele vahendada. Aiandussaaduste kasvatajad saavad toetusi taotleda PRIAst, töötlejatel ja tooraine väärindajatel on juba rohkem võimalusi. Tihtilugu on nii, et ettevõtja kasvatab ise tooraine ja tahab oma toorainest tooteid arendada. Sel juhul hindame idee sisu, arenduse mahtu, projekti aega ja kaasatavaid osapooli ning arutame ettevõtjaga rahastamise võimalused läbi. EAS-i rahastatava Plantvalor innovatsiooni- ja teaduskoostöövõimekuse tõstmise projekti raames on meil võimalik pakkuda igale ettevõtjale registrikoodi alusel üks kord kuni kaks tundi tasuta nõustamist, mille käigus selgitame välja koostöövõimalused ja paneme paika edasise tegevuskava,“ loetles ta võimalusi.

Abiks EASi innovatsiooniosak ja arendusosak

EASi innovatsiooni- ja arendusosak on mõeldud ettevõtete ning teadus- ja arendusasutuste vaheliste kontaktide loomiseks ning koostöö elavdamiseks. „Väike- ja keskmise suurusega ettevõtja saab taotleda kumbagi toetust ühekordselt uuenduslike ja ettevõtte äriprotsesside arendamist toetavate ideede elluviimiseks koostöös teaduspartneriga. Innovatsiooniosaku eesmärk on esmakordsete kontaktide loomise soodustamine ning toetuse määr on 80% ja maksimaalne toetussumma 4000 eurot. Arendusosaku eesmärk on soodustada jätkukoostööd ettevõtte arenduspartneritega, osaku mille tulemusena panustatakse uue toote, teenuse või tehnoloogia valmimisse. Arendusosaku toetus on kuni 20 000 eurot ettevõtte kohta ja toetuse määr kuni 70% projekti maksumusest. Toetuse taotlejaks on ettevõtja. Meie esitame ettevõtjale arendusidee elluviimise katsetegevuse kalkulatsiooni ning oleme aidanud ettevõtjatel võimaluste piires ka sisu osas taotlusmaterjali koostada,“ selgitas Pääso.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960