24. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Piimahinnad jätkavad langust

Piimahinnad jätkavad langust
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: Euroopa nisueksport ei taastu; Hiina võib lõhe ülepakkumist tunduvalt leevendada; piimahinnad jätkavad langust, keskpikk tõusutrend aga püsib; saudid panid nafta hinna langema; bensiin odavneb.

Ka sellel nädalal on nisuturud langenud, sest kehv ilm on taandumas ning selle pärast muretsetakse järjest vähem. Euroopas on hindu alla surunud ka kehv eksporditempo, vaatamata sellele, et sisenõudlus on küllaltki suur.

Teisipäeval toimus Uus-Meremaal ka GDT piimahindade oksjon, kus piim odavnes teist oksjonit järjest. Naftaturult on tulnud põllumeeste jaoks aga häid uudiseid – Saudi Araabia tahab tootmismahte märkimisväärselt tõsta, mis on pannud nafta ja seeläbi ka bensiini hinna langema.

Euroopa nisueksport ei taastu

Euroopa Liidu liikmesriikide nisueksport jätkab enne hooaja lõppu langust. 19. juunil lõppenud nädalal eksporditi vaid 93 308 tonni nisu, selgub Euroopa Komisjoni avaldatud andmetest.

Prantsusmaa ja Poola olid sellel nädalal väljapaistvamad – kumbki eksportis kokku vastavalt 65 348 ja 23 018 tonni nisu.

See tähendab, et terve hooaja jooksul on müüdud 19,34 miljonit tonni nisu, mida on 18 protsenti vähem kui eelmise aasta samal ajal.

Peamiselt on Euroopa nisukasvatajatele probleeme tekitanud tihe konkurents Venemaa turult ning kõrgem siseturu nõudlus.

Otra eksporditi kokku 80 428 tonni, sellel hooajal on odra eksport olnud 3 protsenti kõrgem kui mullu samal ajal.

Toidunisu hind langes nädalaga 1,9 protsenti, 176,75 euroni tonnist.

Toidunisu hind Euroopas (€/tonn).
Foto: Allikas: barchart.

Piimahinnad jätkavad langust

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimaoksjon, kus hinnad kukkusid teist korda järjest, sest pakkumine on kasvanud, vahendab Reuters.

Globaalsed piimahinnad langesid oksjonil kokku 1,2 protsenti. Eelmisel oksjonil taandus GDT indeks 1,3 protsenti.

Hindu on surve all hoidnud Uus-Meremaa tootmise oodatust kiirem taastumine. Uus-Meremaa on ühtlasi ka maailma suurim piimaeksportija. 2017. aasta lõpus oli riigis ilm kehv ning see piiras tootmist, mis aitas hindadel tõusta.

Nõudlus püsib küll tugev, aga pakkumine on viimasel ajal tublisti kasvanud. Näiteks kooritud piima pulbri hind kukkus oksjonil 1,1 protsenti. Euroopas odavnes kooritud piima pulber nädalaga 0,5 protsenti ja tonn maksab 1530 eurot. Tõsi küll, aprillis alanud tõusutrend on aga jätkuvalt olemas.

„Kooritud piima pulbri nõudlus oli väga tugev. Müügimahud on aga kasvamas ning ostjad ei taha kõrgemat hinda maksta,“ ütles Agri HQ analüütik Amy Castleton.

Kooritud piima pulbri hind Euroopas (€/tonn).
Foto: Allikas: EEX.

Hiina võib lõhe ülepakkumist tunduvalt leevendada

Norra eksportis eelmisel nädalal Hiinasse 239 tonni värsket lõhet, veel mullu samal ajal oli vastav näitaja kümme korda väiksem. Tootjad loodavad ülepakkumise vähendamisel Hiina peale, kirjutab Reuters.

Norra tootjate hinnangul on Hiina nõudlus tähtis faktor, mis võiks globaalset lõhe ülepakkumist piirata. Seda vaatamata asjaolule, et ootused ekspordi osas on teises kvartalis vähenenud.

Nädala lõikes eksportis Norra kokku 16 630 tonni lõhet. Eelmisel nädalal ulatus vastav näitaja 13 682 tonnini. Norra keskmine kilogrammi ekspordihind oli eelmisel nädalal 64,95 norra krooni, 2017. aastal oli see 68,13 krooni, selgub Seafood Norway andmetest.

Euroopa Liit on Norra lõhe jaoks kõige suurem eksporditurg – kokku läheb sinna 85 protsenti ekspordist.

Lõhehinnad (sinisega 2018 ja oranžiga 2017).
Foto: Allikas: Fish Pool indeks.

Saudid panid nafta hinna langema

De facto OPECi juht Saudi Araabia pakkus välja, et naftakartell ja tootmiskärbetega liitunud riigid võiksid päevast naftatootmist tõsta miljoni barreli, vahendab CNBC.

Saudi Araabia energiaminister Khalid al-Falih ütles neljapäeval, et tõenäoliselt tekib maailmas 2018. aasta teises pooles suur naftadefitsiit. Märkimisväärne tootmise suurendamine OPECi poolt on vajalik selleks, et turul tekkivat rasket olukorda ära hoida, lisas ta.

„Me laseme tootmise vabamaks. Üks miljon barrel päevas tundub hea eesmärk, millega tööd jätkata,“ ütles Falih Viinis toimuval kohtumisel, kus naftatootjad arutlevad enne reedel toimuvat ametlikku kohtumist.

Bensiin odavneb

Brenti toornafta odavnes nädalaga 2,7 protsenti ja WTI kaotas 1,3 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 73,82 ja 66,16 dollarit. See on Eesti põllumeeste jaoks hea uudis, sest langustrendis on nüüd ka bensiini hind. Nädalaga odavnes bensiin 2 protsenti, 698 dollarini tonnist. Mais saavutatud tipust on bensiin langenud ligi 10 protsenti.

Energiaministrid kogunevad sellel nädalavahetusel Austrias, kus pannakse paika OPECi 18 kuu pikkuse leppe tulevik. Tootmiskärped on aidanud ülepakkumisest lahti saada ning nafta hinnad on hiljuti tõusnud mitme aasta kõrgeima tasemeni.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960