Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 29. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuga sadamasse kerkib hiiglaslik õlikultuuride tootmiskompleks

Muuga sadamasse valmib õlikultuuride tehas
Foto: Pixabay
AS Tallinna Sadam ja MPG AgroProduction OÜ sõlmisid 28. juunil koostöölepingu ja hoonestusõiguse lepingu õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleksi rajamiseks Muuga sadamasse. Lepingud sõlmiti 99-ks aastaks.

MPG AgroProduction OÜ soovib Muuga sadamas endisele söeterminali alale ehitada õlikultuuride ümbertöötlemise tootmiskompleksi, mille koguvõimsus võimaldab töödelda  1,5 miljoni tonni toorainet aastas. Projekt hõlmab endas ka lossimis- ja lastimisliinide ehitamist ning laadimispunktide rajamist raudtee- ja maanteetranspordivahenditele.

MPG AgroProduction OÜ esindaja Stephen Hackney sõnul plaanib ettevõte rajada Muuga sadamasse kaasaegse ja moodsal tehnoloogial põhineva õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleksi, mis vastab  kehtivatele keskkonnanõuetele ja energiahoiu poliitikale. Ettevõte on võtnud eesmärgiks käivitada kogu kompleks viie aasta jooksul alates keskkonnakaitse kooskõlastuste ja ehitustegevust lubavate dokumentide kättesaamisest.

Kasutatav tooraine hakkaks saabuma eelkõige Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Euroopast ning Austraaliast. „Plaanime võimalusel maksimaalselt ära kasutada ka Eestis kasvatatud õlikultuure, näiteks rapsi,“  märkis Hackney.  Valmistoodang  tarnitakse enamasti Euroopa riikidesse, Aafrikasse, Lähis-Ida ja Kagu-Aasia riikidesse.

MPG AgroProduction OÜ on 2017. aastal asutatud ja Euroopa investorite kapitalil põhinev ettevõte, mille eesmärk on rajada kaasaegne õlikultuuride töötlemise ja logistikakompleks.

Tallinna Sadamale kuulub Läänemere suurimaid kauba- ja reisisadamate komplekse, mida läbis 2017. a 10,6 miljonit reisijat ja 19,2 miljonit tonni kaupa.  Lisaks reisijate ja kaubavedude teenindamisele tegutseb ettevõte laevanduse ärivaldkonnas läbi oma tütarettevõtete – OÜ TS Laevad korraldab parvlaevaühendust Eesti mandri ja suursaarte vahel ning OÜ TS Shipping osutab multifunktsionaalse jäämurdjaga „Botnica“ jäämurde ja konstruktsioonilaeva teenust Eestis ja offshore projektides. Tallinna Sadama gruppi kuulub ka jäätmekäitlusega tegelev ühisettevõte AS Green Marine. Kontserni 2017. a müügitulu oli 121,3 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA 66,5 miljonit eurot ning puhaskasum 26,4 miljonit eurot. Tallinna Sadama aktsiad on noteeritud Nasdaq Tallinna börsil alates 13.06.2018.

Tallinna Sadama kommertsjuhi-juhatuse liikme Margus Vihmani sõnul kasvab uue operaatori poolt rajatava  õlikultuuride töötlemiskompleksi  käivitamisega Muuga sadama kaubamaht märkimisväärselt „Meil on hea meel, et saame aastaid tühjana seisnud söeterminali ala kasutusse võtta ja Muuga sadama kaubamahule lisandub pärast töötlemiskompleksi täielikku käivitamist ligi 2,5 miljonit tonni kaupa aastas.“

Nii tooraine kui valmistoodangu transportimiseks hakatakse kasutama mere-, raudtee- ja autotranspordi liike. „Osa tehase toodangust saadetakse Eesti Raudtee infrastruktuuri kasutades ja mööda Rail Baltica marsruuti põhjast lõunasse. Raudteed mööda transporditava toodangu maht võib  küündida 0,5 mln tonnini aastas,“ täiendas Margus Vihman.

Stephen Hackney lisas, et Muuga sadama kaide sügavused ja hästitoimivad  transpordiühendused koos Eesti atraktiivse investeerimiskliimaga mängisid olulist rolli otsuse langetamisel.  „Näeme võimalust kasvatada oma ettevõtte väärtust rajades selline tootmiskompleks just Eestisse, sealjuures lähtume vastutustundliku ettevõttena jätkusuutliku arengu põhimõtetest,  järgides rangelt  kehtestatud keskkonnanõudeid.“

MPG AgroProduction OÜ poolt  seadmetesse ja infrastruktuuri tehtavate investeeringute kogumaht on hinnanguliselt 200 mln eurot. Projekti realiseerimisel luuakse Muuga sadamasse ligi 300 uut töökohta ja kuni 1 000 kaasnevat töökohta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960