Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 4. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti pöördus põuakahjude tõttu Euroopa Komisjoni poole

Eesti pöördus põuakahjude tõttu Euroopa Komisjoni poole
Foto: Pixabay
Maaeluminister Tarmo Tamm pöördus Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaeluarengu voliniku Phil Hogani poole seoses erakordselt kuiva kevadega, mis võib tänavust saaki mõjutada kuni 70 protsendi ulatuses.

Maaeluministeerium soovib Euroopa Komisjonilt erisust rohestamise toetuse ökokesa tootmispiirangu nõude osas selleks aastaks, mis aitaks loomakasvatajaid sööda varumisel, selgub Tamme pöördumisest volinikule.

"Tänavune kevad on olnud erakordselt kuiv, mis on mõjutanud viljade kasvu ja arengut. Eesti Ilmateenistuse andmetel on terve riik kannatanud põua käes. Maikuu keskmine sademete hulk oli 17 millimeetrit, mis on tavapärasest 60 protsendi võrra vähem. Mitmes piirkonnas oli sademete hulk vaid 8 millimeetrit," märkis Tamm.

Tamm märkis, et sellist põuda pole Eestis olnud 1950. aastast ning maikuu keskmine temperatuur oli 4 kraadi Celsiuse järgi tavapärasest kõrgem.

"Suviviljad on põua tõttu kannatanud ning põllumajandusteadlased ja -tootjad ennustavad, et olenevalt regioonist võib 30-70 protsenti tänavusest saagist hävineda. Taliviljad on paremas seisus, kuid põud mõjutab ka selle kogutoodangut," märkis Tamm.

Tamme sõnul tekitab enim muret põua tõttu vähenev loomasööda kogus ja kvaliteet.

"Selle tulemusena niideti rohumaadelt 30-50 protsenti vähem toodangut võrreldes eelnevate aastatega. Samuti oli rohumaade idanevus tänavu väga madal, kuid peaks järgmisel aastal paranema," märkis Tamm.

Maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Kristel Maidre ütles reedel BNS-ile, et põllumajandustootjad, kellel pole võimalik taotletud toetuste nõudeid täita, pöörduksid põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) poole, mis seejärel hindab, kas tegemist on vääramatu jõu ja erakorraliste asjaoludega.

"Selle aasta kevad on olnud erakordselt soe ja kuiv. Hetkeolukorra põhjal on see mõjutanud kõige rohkem suvivilja ning kaunviljade kasvu ja arengut. Samuti on raskendatud loomadele sööda kogumine. Hinnatakse, et taliviljad on põuale paremini vastu pidanud, samas eelmise aasta sügis ei võimaldanud neid kavandatud mahus külvata," ütles Maidre.

Läti kriisinõukogu otsustas möödunud nädalal kuulutada kaks kuud väldanud põua valguses põllumajanduse eriolukorra asemel välja üleriikliku looduskatastroofi.

Allikas: ERR

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960