Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 4. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu mahefirma emiteerib aktsiaid

Leedu mahefirma emiteerib aktsiaid
Foto: Auga Group AB
Leedu Keskpank kinnitas Leedu mahetoidu tootja AUGA Groupi nimeliste lihtaktsiate avaliku pakkumise prospekti. Ettevõte emiteerib kuni 40 miljonit nimelist lihtaktsiat kauplemiseks Nasdaq Vilniuse ja Varssavi börsidel. Aktsiaemissiooni korraldab LHV Pank.

Kinnitatud prospekti kohaselt on ka AUGA Groupi peamisel aktsionäril Baltic Champs Groupil kavas müüa kuni 20 miljonit nimelist lihtaktsiat. See arv võib suureneda peale 16. juulil toimuvat üldkoosolekut.

Mahehiid: suured mahud – veel suuremad plaanid

Pakkumine koosneb avalikust pakkumisest Leedu jaeinvestoritele, suunatud pakkumisest institutsionaalsetele või kutselistele investoritele ja suunatud pakkumisest konkreetsetele  mitteinstitutsionaalsetele ja mittekutselistele investoritele.

Kaasatud kapitali kasutatakse kestliku mahepõllumajanduse edendamiseks: investeeringud omandatud põllumajandusettevõtetesse, linnu- ja piimafarmide arendamine, biogaasi tootmine ja selle kasutus põllumajandusseadmete käitamiseks.

"Lisaks ettevõtte finantsnäitajatele arvestab investor ka väärtustega, mida ettevõte järgib, keskkonnamõjuga ja kuidas kõikidele sidusrühmadele väärtust luuakse. Usun, et eelmainitud põhjustel peaks AUGA Group olema atraktiivne investoritele, kes otsivad kestlikku investeeringut. Kaasatud kapitali kasutatakse kestliku põllumajandusmudeli ja -tehnoloogia arendamiseks," ütles AUGA Groupi juhatuse esimees Kęstutis Juščius.

„AUGA Groupi näitel on tegemist mahemajanduse edulooga ja nende tegevuse ulatus on muljetavaldav,“ ütles MTÜ Organic Estonia idee algataja Siim Kabrits ja lisas, et tal on hea meel, et ka Eesti investoritel on võimalus AUGA kasvust osa saada. „Nii mahetoidu tarbimine kui mahedalt majandatud põllumaa osakaal kasvab Euroopas ja maailmas üle 10% aastas ning ennustan, et see trend aina levib,“ lisas Kabrits.

Uute aktsiate emiteerimise eesmärgiks on kaasata kapitali äritegevuse arendamiseks, ettevõtte aktsiate likviidsuse ja vabalt kaubeldavate aktsiate mahu suurendamiseks, luues seega jae- ja institutsionaalsetele investoritele atraktiivsemad investeerimistingimused.

Jaeinvestorite ja institutsionaalsete investorite märkimisi aktsepteeritakse 3. juulist kuni 20. juulini. Aktsiaid pakutakse hinnavahemikus 0,45 ja 0,5 eurot aktsia kohta. Lõplik aktsia hind kinnitatakse peale investorite nõudluse välja selgitamist 23. juuli paiku. Lõplik pakkumishind on sama kõikidele pakkumises olevatele aktsiatele ja kõikidele investoritele..

Lõpliku pakkumishinna määratlemine ja teatavaks tegemine, pakkumises olevate aktsiate lõplik arv, ning jaotus jae- ja institutsionaalsete investorite vahel pannakse paika ja tehakse teatavaks 23. juuli paiku. Prospekt (inglise keeles) on kättesaadav siit

Eelmisel nädalal otsustas Nasdaq Vilnius lisada AUGA Groupi aktsiad mainekasse põhinimekirja Baltic Main List kui ettevõte emiteerib piisaval hulgal nimelisi lihtaktsiaid vastavalt Nasdaq Vilniuse noteerimiseeskirjadele.

2017. aastal oli AUGA Groupi tulu 48,8 miljonit eurot, võrreldes 2016. aastal samal perioodil teenitud 39,6 miljoniga, on kasv 23%. Grupi auditeeritud EBITDA oli 2017. aastal 14,2 miljonit eurot. Võrdluseks, 2016 oli Grupi EBITDA 9,6 miljonit eurot. Grupi netokasum jõudis 2017. aastal 5 miljonini, mida on pea kaks korda rohkem kui 2016. Grupp teenis 14,9 miljonit eurot konsolideeritud brutokasumit, võrreldes 10,8 miljoniga samal perioodil eelmisel aastal, oli tõus 38%.

2017. aastal läksid Groupi ettevõtted edukalt üle mahepõllundusele. Protsess algas aastal 2015. Liikudes mahepõllundusse, seati äritegevuse eesmärgiks nii mahepõllunduse nõuetele vastamine kui ka veelgi kõrgemate säästva põllumajanduse standardite rakendamine.

"Käesoleval hetkel kasvab maailmas nõudlus mahetoodete järele palju kiiremini kui pakkumine ja me tajume seda ka välispartneritega suheldes. Viimastel aastatel laiendasime viljeldavat põllumaad ja saame lõpptarbijale pakkuda laia valikut mahetooteid ja mahetoorainet toidutöötlejatele. Näeme väga suuri võimalusi ja kavatseme jätkata investeeringutega farmide tehnoloogilisse arengusse,“ sõnas AUGA Groupi tegevjuht Linas Bulzgys.

AUGA Group kasutab minimaalse põlluharimise mudelit pea 50% oma põllumajandusmaast. Minimaalne põlluharimine võimaldab AUGA Groupil vähendada CO2 heitmeid atmosfääri. Säärase tehnika kasutamine tähendab, et põllumajandusmasinad tarbivad vähem kütust, kuna maa harimiseks on vaja vähem energiat. Minimaalse põlluharimise meetod säilitab mikrofloora ja muud kasulikud organismid mulla pinnal. Ettevõte on investeerinud juba üle 15 miljoni euro säästliku põllumajanduse arendamisse.

80% AUGA müügist moodustab eksport. AUGA tooteid transporditakse peamiselt Euroopa Liidu riikidesse ning edukalt on sisenetud ka Aasia ja Lähis-Ida turgudele.

2017. aastal koristasid AUGA ettevõtted saaki 27 tuhandelt hektarilt. 2018. aastal peale UAB KTG Agrar omandamist 2017. aasta alguses ja UAB Raseinių Agra integreerimist, mis omandati 26. veebruaril 2018, loodab AUGA saaki koristada 38 tuhandelt hektarilt maalt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960