Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 9. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

DeLaval esitles uusi seadmeid piimafarmide efektiivsuse tõstmiseks

Farmi toodangu ja loomade heaolu tõstmiseks terviklahendusi pakkuv DeLaval tutvustas korraga neljas Euroopa riigis uusi farmisüsteeme, mis muudavad piimafarmide tootmise efektiivsemaks, tõstavad lehmade heaolu ning suurendavad farmi kasumlikkust.
DeLaval tutvustas uut farmitehnikat
Foto: Gerli Ramler

Üritusel tutvustati tõhustate lisafunktsioonidega uut vabalüpsisüsteemi DeLaval VMS™ V300 ning mitmekülgset lehmade söötmissüsteemi OptiDuo™.

„VMS™ V300 on unikaalne vabalüpsisüsteem, mille eesmärk on muuta piimatootmine isiklikumaks ning anda farmerile võimalus olla kogu aeg põhjalikult kursis oma farmis toimuvaga. Testisime seda erinevates maades, et saada farmipidajatelt mitmekülgset ja ausat tagasisidet ning meile on kinnitatud, et tänu uutele, mugavamatele ja kiirematele seadmetele jääb talunikel rohkem aega teisteks töödeks ning samuti on VMS™ V300 kasutamine suurendanud piimatoodangut,” rääkis DeLavali automaatsete lüpsiseadmete tootejuht Andre DeLeew Hollandis Van den Tweeli piimafarmis aset leidnud pressiüritusel.

Robotiga liidetud juhtimistarkvara InControl™ ei kergenda mitte ainult VMS™ V300 juhtimist ja jälgimist, vaid annab lihtsaid visuaalseid aruandeid, analüüse ja teavet lehmade kohta ning lüpsiroboti jõudluse jälgimiseks, mis aitab farmi ja loomade osas paremaid otsuseid teha. Kõige parem on aga DeLeewi sõnul see, et uut funktsionaalsust saab kasutada kõikjal, kus parasjagu olete, kuna see on installeeritav mobiilsesse nutiseadmesse. Nii ei pea enam talunik alustama hommikut arvuti taha istumisega, vaid saab juba kohvilauas vaadata üle, mis on laudas öö jooksul toimunud ja panna paika päevaplaanid.

Uue lüpsiroboti PureFlow™ ainulaadse läbipaistva nisapesukannu abil saab jälgida, kuidas toimub iga nisa puhastamine ja stimuleerimine, et sõõrdumine ja lüpsijõudlus oleksid paremad. Lisaks suunatakse eellüpsi piim eraldi voolikute kaudu heitmekogurisse ning mitmekesiste seadistusvõimaluste ning seebiga puhastamisega saavutatakse lüpsiks parim ettevalmistus. DeLaval InSight™ tehnoloogia kaardistab ja õpib igal lüpsil iga lehma udara ja nisade kuju ning asendid.

Uut söötmissüsteemi OptiDuo™ tutvustanud ettevõtte söötmissüsteemide arendusjuht Ludo Bols ütleb, et uus süsteem ei lükka lihtsalt loomadele toitu ette, vaid ka segab seda. „Lehmad soovivad maitsvat toitu ning OptiDuo™ kohendab ja segab sööta samal ajal. Värskemat ja isuäratavamat toitu söövad lehmad innukamalt, andes seega ka rohkem piima. Seadmes asub kaksikspiraaltigu saab hästi hakkama nii erinevate söödakoguste kui ka söödatüüpidega.”

Tegemist on uudse söödakohendajaga, mida saab programmeerida ööpäevaringselt mööda ette antud trajektoori töötama. See annab farmipidajale kindluse, et tema loomadel on alati värske toit ees. Regulaarne söötmine suurendab energiaressurssi, stimuleerib rohkem lüpsiroboti külastusi ja aitab kokkuvõttes suurendada piimatoodangut. Arvutuste järgi hoiab OptiDuo™ kokku päevas 35 minutit farmitöötaja tööd, mis teeb üle 200 töötunni aastas.

Uute seadmete esitus ajakirjanikele toimus 26. juunil 2018 korraga neljas riigis: Rootsis, Hollandis, Saksamaal ja Prantsusmaal. DeLavali Madalmaade ja Lõuna-Aafrika asepresident Geert-Jacob van Dijk ning piirkonna piimasüsteemide asepresident Jonas Hällman tutvustasid ka ettevõtte visiooni, missiooni ja strateegiat. „Robotfarmide areng on olnud viimasel aastakümnel väga jõulune ning täna lüpsavad robotid üle maailma päevas juba 2,5 miljonit lehma,” ütles van Dijk. Hällmann lisas, et DeLavali panus farmiseadmete arendamisel on olnud suur ning väga oluline on ettevõtte jaoks farmipidajate ja talunike usaldus ning valmidus uusi seadmeid testida.

Loe lähemalt: https://www.delaval.com/et/optiduo

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960