Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Pajumäe mahetalu avas pidulikult uue talumeierei

Pajumäe mahetalu avas pidulikult uue talumeierei
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Täna lehvis Pajumäe talu hoovis Eesti lipp – oli pidu, oli mida tähistada – avati uus talumeierei.

„Meie eesmärk on pakkuda veelgi kvaliteetsemat toitu meie tarbijatele ning selleks et püsida turul ja olla tarbijatele meele järgi, tuleb pidevalt ajaga kaasas käia ning tegeleda tootearendusega. See oli peamine põhjus, miks otsustasime vana meierei asemel ehitada uue," ütles Pajumäe noorperemees Viljar Veidenberg uue meierei avamisel.

Uus meierei võimaldab töödelda 3000 liitrit piima päevas ja toota sellest juba klientidelt tunnustuse saanud tooteid - jogurtid, kohupiimakreemid, keefir, või, ghee, koor ja juust. Lisandunud tootmisvõimsus võimaldab toota senisest rohkem juustu ja minna sellega välisturgudele. Uus meierei tõi kaasa ka uue ja mugava pakendid kohupiimakreemidele.

Viljar Veidenberg: tahame klientidele pakkuda läbipaistvat ja lihtsat usaldusväärsus

 

Uus meierei on ka energiasäästlik. Meierei energiatarbe katmiseks on ehitatud 54 kW võimsusega päikeseenergiajaam. Paneelidest tekkiv elektrienergia katab ära suures osas jahutusseadmete vajaduse, millest tekkiv jääksoojus kütab ruume ja tarbevett. Tootmisprotsesse aitavad juhtida  kaasaegsed "targad seadmed", kus inimest aitab arvuti. Piima soojendamiseks kasutatakse kuuma auru ja jahutamiseks jäävett, mis tagavad protsesside kiiruse ja seeläbi veelgi kvaliteetsema lõpptoote.

Investeeringu suurus on 1,1 miljonit eurot. Uue töötlemishoone rajamist ja töötlemisseadmete ostu toetas 45% ulatuses PRIA, rahastamisel aitasid kaasa Maaelu Edendamise Sihtasutus ja Swedbank.

Pajumäe talu toodete sortimendis on täna 70 erinevat toodet ja neid turustatakse Eestis suuremate poekettide ja mahekaupluste kaudu rohkem kui sajas müügikohas. 

Pajumäe talu kasutuses on 400 hektarit maad. Toodetakse sööta oma loomadele, aga ka maheteravilja müügiks.

Pajumäel on piima töödeldud juba aastast 1999. Mõne aastaga pandi alus jogurti ja kohupiimatoodete valmistamisele mahedast toorpiimast, mida Pajumäe talu 90 mahedat lüpsilehma toodavad. Hiljem on lisandunud uued tooted nagu Pajumäe keefir, mis valiti 2016. aastal Eesti parima talutoidu konkursil aasta parimaks talutoiduks, aga ka Pajumäe juust ja ghee ehk selitatud või.

Neli aastat tagasi andis vanaperemees talu üle oma pojale Viljarile. "Olen õnnelik ja uhke oma poja ja meeskonna üle, kes on viinud Pajumäe talu uuele tasemele. On rõõm näha, kuidas Eesti talud arenevad," ütles vanaperemees Arvo Veidenberg.

„Pajumäe talu on alati silma paistnud uuendusmeelsuse poolest. Ta oli esimene Eestis, kes ehitas avatud vabapidamisega külmlauda, oli üks esimesi, kes alustas talus piimatoodete valmistamisega ning teda on pärjatud Aasta Parima Talu ning Parim mahetootja tiitliga,“ ütles pikki aastaid Talupidajate Keskliitu juhtinud Kaul Nurm.

Loe pikemalt mida soovisid tänasel üritusel olijad pererahvale, Äripäeva põllu- ja metsamajanduse juuli kuu kuukirjast, mis ilmub 20.07.2018.

Pajumäe talu meierei avamine 2018
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960