Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 15. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Agro kasvatab kuivatusmahtu

Tanel Põder Baltic Agro Kaarma kuivati ehitust kommenteerimas
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Väike-Maarja lähistele, Kaarma külla, kerkib Baltic Agro sealse keskuse territooriumile uus kuivati.

Kaarma lao juhtaja Tanel Põder sõnas, et ehitus kulgeb plaanipäraselt ja 20. augusti paiku peaks nad valmis olema vilja kuivatamiseks. „Ehituse peatöövõtjaks on Mapri Ehitus OÜ ja tehnoloogia tuleb Tatoli ASilt. Uue kuivati tootlikkus on 58 tonni tunnis, meie arvestame keskmiseks 35 tonni nisu tunnis ja ööpäevas teeb see kuivatusvõimsuseks 800 tonni,“ selgitas Põder ja lisas, et laopinda on Kaarmal 25 000 tonnile viljale, aga aastas käideldakse ligi 35 000 tonni vilja.

Uue kuivati ehitusega saadakse pakkuda klientidele paremat, mitmekülgsemat teenust. „Oleme siia investeerinud kuiva vilja vastuvõttu – meil on olemas laopind ja punkrid hoiustamiseks, on sorteerimisvõimalus, puhtimisvõimalus ja mis kõige olulisem – ka tööjõud. Nii oli igati loogiline, et järgmine samm on kuivati ehitus. Perspektiivis näeme siin veel laienemisvõimalust, meil on tehtud ka kolmele punkrile mahetunnistus, et saaksime ka mahevilja vajadusel siin käidelda,“ ütles Põder. 

Koostööpartnerit saab usaldada Ants Puusta, Baltic Agro ASi juhatuse esimees

Investeering Kaarma kuivatisse on kokku ca 1,5 miljonit eurot. Koostööpartnerid tulid koos kuivati valikuga ja valikukriteeriumiks osutus see, et seda lahendust on lihtne paigaldada ja see kuivati vajab vähe vilja käivitamiseks. Tatoli AS esindab seda marki kuivatit ja meie kogemus nendega ehituse alalt on olnud alati positiivne. Näiteks oleme nendega koostööd teinud ka Scanola Balticu õlitehases. Mapri Ehitus tuli läbi Tatoli, siin toetume Tatoli eelnevale heale kogemusele. Arvestades seda lühikest planeerimis- ja ehitusperioodi, siis oleme väga rahul, et sellise väikese projektiga üldse viitsiti tegeleda.

Renno Kartsep Tatolist selgitas, et Baltic Agrosse tuleb kõige suurem Alvan Blanch’i mudel DF 48000. „Üldse toodab Inglismaa kuivatitootja Alvan Blanch üle kümne erineva kuivatimudeli, mis mõeldud nii väike- kui suurtootjale. Nagu tootja lööklause ütleb, et kui põllumees saab vilja koristatud, siis meie saame selle kuivatatud  - ja see väide on igati õigustatud. Seda näitas ilmekalt eelmine ekstreemselt niiske koristusaasta, kus Alvan Blanch kuivati oli ainuke kuivati turul, mis suutis kuivatada 45% ja suurema niiskusega uba,“ tõi Kartsep näiteks.

Ta lisas, et sel juhul sai tehtud näiteks nii, et uba kuivatati 45%lt 25%le Alvan Blanchi kuivateid kasutades ja siis 25%lt lõppniiskuseni 13…14% kuivatasid teraviljakasvatajad enda sahtkuivatitega ehk klassikaliste enimlevinud kuivatitega Eestis.

Küsimusele, miks peaks eelistama just seda kuivatilahendust klassikalisele šahtkuivatile, vastas Kartsep, et kuivati saabub tehasest praktiliselt kokku monteerituna, ka kaabeldus on teostatud ehk seda kuivatit on kerge püsti panna ja töövalmis seadmiseks on vaja paar kolm tööpäeva olenevalt mudelist. Alvan Blanch’i kuivatitega saab kuivatada mistahes algniiskusega saadust, ummistusi ei teki kuna vili liigub korruste peal keti ja õhu abil, kergelt saab muuta kuivatatava viljakihi paksust ja sordivahetus on lihtne ehk ei ole vaja kuivatit tühjendada, näiteks nisult odrale üle minnes. Ka on kogu protsess lihtsalt jälgitav. „Saab võtta eri kohtadest proove, kuivati on madalam kui šahtkuivati ning seega on hea ligipääs kuivati erinevatele sõlmedele. Lisaks tooksin välja ka selle, et töötades on ventilaatorite müratase madal, soojuse korduvkasutus on standardlahendusena ja kuivatiprotsessi käivitamine ja lõpetamine on oluliselt lihtsam ja kiirem kuna käivitamiseks vajalik viljakogus on vähemalt poole väiksem, kui sama võimsusega šahtikuivati puhul,“ tõi Kartsep Alvan Blanch’i eelised välja.

Ja selle kaubamärgi eelistajaid on, sest Eestis on paigaldatud juba üle kolmekümne Alvan Blanch’i kuivati.

Baltic Agro Kaarma lao juhtaja Tanel Põder lisas, et kuivati sorteer tuleb Saksamaa tootjalt Bühler. „Bühler on väga laia haardega erinevate seadmete tootja nii põllumajandusse, kui ka tööstusesse. Meile tuleb sorteerimudel TAS 206A-6, mille tootlikkus on 250 t/h ja sõela pind 48 m2. Sorteer on tugeva metallist konstruktsiooniga ja ka sõelakastid ja sõelaraamid on metallist, sõelte vahetus on lihtne ja kiire - avades sõelakasti ees oleva luugi, saab kohe sõelu vahetama hakata ilma, et peaks veel mingeid sõela kinnitusi eemaldama ja sorteer on kompaktne,“ rääkis ta.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960