Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaanus Ajaots: Eelmine aasta näitas, et kuivatusmahtu on vaja tõsta

Jaanus Ajaots Scandagra Eesti tänavusel põllupäeval Nissis.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Harjumaal Riisiperes kasvatab Mõisama PM OÜ juht Jaanus Ajaots 600 hektaril teravilju. Möödunud aasta niiske sügis pani mehe mõtlema, et vaja on uut kuivatit, mis oleks soodne lahendus väiketootjale.

„Kasvatame suvirapsi, talirapsi ja talirüpsi, talinisu, suvinisu ning otra. Viljavahelduses on ka punane ristik. Umbes 30 hektarile väheviljakatele muldadele on rajatud rohumaa, mis koristatakse söödaks või lihtsalt niidetakse. Koristuspinda on sõltuvalt aastast 440-470 hektarit,“ rääkis mahtudest Ajaots.

Möödunud aasta niiske sügis pani teda aga mõtlema, et vaja on uut kuivatit, mis oleks soodne lahendus väiketootjale. „Et kuivatusmahtu oli vähe, oli vajadus kuivati järgi suur. Hoone, kuhu kuivati panna, oli meil olemas. Nii sai vanasse hoonesse otsima hakatud parimat lahendust – leiti Sike Agri MEPU kuivati, mille maht on 51 kuupmeetrit ja ahi on 750 kilovatti. 70 tonni ööpäevas saame kuivatada. Valisime selle kuivati seepärast, et see lahendus mulle sobis. Määrav oli ka Sike Agri müügimees, kes tegi hea pakkumise ja oli ise ka asjalik ning oskas kõikidele küsimustele vastata. Meil on tegu vana hoonega ja see kuivati pidi sinna ära mahtuma ja seadmed sobima sinna hoonesse. Küsisin mitu pakkumist ja määravaks sai just müügimehe suhtumine – see oli koostööd soosiv,“ selgitas valikukriteeriume Ajaots. „Kuivati maksumuseks tuleb veidi üle 190 000 euro. Seadmete ostul saan abi PRIAst 40 % ulatuses. Muu osa seadme maksumusest, selle ülespanek ja muud ehitustööd on omafinatseering,“ sõnas Ajaots.

Mõisama PM OÜ kuivati tarnis Sike Agri OÜ. Urmo Sõer Sike Agrist arvas, et üks olulisemaid argumente kliendi poolt MEPU kuivati valimisel oli konstruktsioon. „Tegemist on kahe aasta vanuse mudeliga, mille moodulkonstruktsioon võimaldab vastavalt vajadusetele muuta kuivati gabariite. Näiteks sama mahu juures nagu on Mõisama kuivatil, võib selle kõrguseks olla 8-15,5 meetrit. Erilahendustega saaks veelgi madalama, aga see ei oleks majanduslikult enam otstarbekas. Kuna Jaanus soovis kuivatit paigaldada vanasse hoonesse, siis kasutatava kõrguse juures oli oluline saada maksimaalne mahutavus,“ selgitas Sõer.

„Protsessi tüübilt on kuivati tüüpiline šahtkuivati. Mahutavusega 51m3, soojusallikaks kasutatav 750kW alarõhuahi on valmistatud tule- ja happekindlast roostevabast terasest ning konkreetsel juhul on kütuseks diisel. Kuvati juhtimine on täisautomaatne. Võimalik on protsessi juhtida ning saada andmeid üle interneti ja seda täies mahus. Üle interneti saab juhtida PC arvutiga, tahvelarvuti või telefoniga,“ rääkis MEPU kuivatilahendusest Sõer.Ja lisas, et lisaks tavapärastele anduritele sellistel kuivatitel on kuivatusprotsessil täpsem kontroll tänu vilja niiskusandurile. „Tavapäraselt kasutatakse analüüsimiseks väljuva õhu temperatuuri andmeid mille täpsus jääb eelpoolnimetatule kindlasti alla.“

Montaaži keerukuse poolest on šahtkuivatid üsna sarnased. „Esmapilgul tundus ülespanek veidi keeruline, kuid saab täiesti hakkama. Kui tekib probleeme, siis küsime müüja käest. Meil on olnud hea koostöö Sike Agriga,“ lausus Ajaots.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960