Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jana Proos: mõte on näidata kuidas taim ajas kasvab

Sadevälja talu perenaine Jana Proos
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Sadevälja aiandustalu oli üks neljast Karla küla aiandustalust, kes oma uksed 22. juulil toimunud Avatud talude päeval avas.

„Avatud talude päev on väga positiivne kampaania, mis toob linnarahva maale. Nii satuvad maale ka need, kes muidu siia üldse ei jõua. Meie piirkonnas, Karla külas Kose vallas, on neli aiandustalu - kes kasvatab püsikuid, kes lilli. Tänane päev on siiakanti toonud mitu bussitäit huvilisi ja iseseisvalt on tulnud samuti paljud pered,“ tunnustas ettevõtmist Sadevälja aiandustalu perenaine Jana Proos.

Sadevälja talu teadaolev ajalugu algab aastast 1866. Prooside pere alustas talu taastamist 2001. aastal ja 2009. aastaks oli talukoht renoveeritud. Kümne aastast tööd talu korrastamisel ning kollektsiooniaia rajamisel on tunnustatud 2010. aastal Eesti Vabariigi peaministri tunnuskirja ning 2012. aastal Eesti Vabariigi Presidendi Kauni Kodu tiitli ja Harju Maavalitsuse Harjumaa kaunima maakodu nimetusega.

Aiandust õppinud Jana Proos majandab talus suures osas üksi, tehnilisi töid aitab teha insenerist abikaasa. Talvel on perenaise sõnul paar kolm kuud puhkeaega, kus saab plaane sättida uueks hooajaks ja ennast erialaselt täiendada. Suvel on aga varahommikust hilisõhtuni vaja teha erinevaid aiatöid ning hooldada ja müüa kasvatatud kaupa. Ka talu uhkuseks olev kaunis kollektsioonaed võtab suure osa ajast. „Aga ilma kollektsioonaiata ei saa. Minu mõte on see, et inimene, kes tuleb siia taimeostusooviga, näeks milline on see taim suurena, palju ta peenras reaalselt ruumi vajab ja milline kasvukoht sellele taimele sobiv on. Nii õpib inimene kõige paremini ja ei tee valesid ostuotsuseid meie suures kaubavalikus, kus sageli on rõhk pigem odaval hinnal,“ selgitas Proos. Ta lisas, et nii on ajapikku kollektsioonaeda kasvama pandud üle 1000 taimeliigi ja –sordi ning kindlasti tasub tulla kohapeale ka neil, kel lihtsalt soov ideid aiakujundamiseks ammutada.

Sadevälja aiandustalu ei ole orienteerunud masstootmisele, pigem leiab siit erilisi ja meie kliimas vastupidavaid istikuid koduaia kujundamiseks. Perenaine paljundab enamuse müügis olevaid istikuid ise, aga on ka taimi, mida ta toob sisse ja edasi müüb. „Mind huvitavad väga paljud taimegrupid, näiteks rodod, kultuurmustikad, erinevad okaspuuvormid. Neid ma ise ei tooda, sest mul pole selleks loodud vajalikke tingimusi. Oma istikuaias paljundan ise neid taimi, mida saab kevadel-suvel paljundada rohtsete pistikutega. Osa taimi saab ka jagada ja nii paljundada,“ rääkis Proos.

Küsimusele, mida perenaine arvab sellest, et tänapäeval saab igast toidupoest osta taimi, vastas Jana Proos nördinult, et see pole kohe kindlasti õige asi. „Ma saan aru, et müüakse roosikimpu, aga püsikuid müüa toidupoes pole õige. Neis kauplustes ei hooldata taimi, sest seal pole selleks koolitatud personali. Kui neid maha ei õnnestu müüa, siis visatakse taimed lihtsalt ära. See ei ole austus taime vastu ja seda ma ei saa kuidagi heaks kiita,“ põhjendas ta oma seisukohta.

Ka ei ole ta rahul sellega, et turul on puukoole-kauplejaid, kes tarbijat eksitavad, tuues sisse võõramaiseid taimi ja reklaamides neid kui meil hästi kasvavaid, näiteks küpresse. „See on ehtne pettus, sest kui taim elab üle juhtumisi ühe meie külma talve, siis veel kurvem on, kui ta järgmisel talvel siiski külmub ja hävib.“

Tule Lillerallile! Kõik, kes Avatud talude päeval ei jõudnud Karla külla, siis neil on võimalik minna 4. augustil toimuvale Lillerallile. Tänavune üritus on eriline, sest sel aastal täitub 60 aastat Roogoja talu esimesest Lillepäevast.

Karla küla aiandustalud ootavad külla
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Oma talude uksed avavad 4 aiandustalu – Roogoja talu, Roosoja talu, Sadevälja aiandustalu ja Pearnahansu Aiandustalu ehk Tõnise puukool. Näidatakse oma kollektsioonaedu, toimuvad erinevad koolitused. Täpsema tegevuskava leiad SIIT.

Avatud talud 2018 - Sadevälja
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960