Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kõrgeim kuivatikompleks on valmis

TÜ Alvar MÜ uus kuivati
Foto: Andrus Olesk
Harjumaal asuvasse Alavere külla on kerkinud Eesti kõrgeim kuivatikompleks. Viljakuivati tellijaks on teraviljakasvatajaid koondav ühistu TÜ Alvar MÜ ja tarnijaks ning paigaldajaks Dotnuva Baltic AS. Uuele kuivatile lüüakse hääled sisse 3. augustil uhke avamispeoga.

Avamispidu toimub Alaveres uue kuivatikompleksi juures. Peole on kutsutud kuivati valmimisele kaasa aidanud ettevõtted, koostööpartnerid ja kohalikud põllumehed. Tehtud tööd tuleb üle vaatama ka maaeluminister Tarmo Tamm. Toimub esmakordne kuivati käivitamine ning peolt ei puudu ka maitsev söök-jook, hea muusika ja üllatusesineja.

TÜ ALVAR MÜ rajab Alaverre kõrgeima kuivati

Uue kuivatikompleksi südameks on Cimbria AMG-38 läbivoolukuivati, mille kogumahutavus on 130 m3 ning põletivõimsust kuni 8100 KW. Erakordselt suure tootlikkusega kuivati suudab kuivatada kuni 90 tonni/tunnis. Kuivati teeb eriliseks see, et ventilaatorid on tolmueraldussüsteemiga ning helisummutitega, et võimalikult vähe kogukonda häirida. Piiratud ala tõttu on objektil kogu ruum maksimaalselt ära kasutatud ja sellest tulenevalt on kuivati kõrguseks peaaegu 40 meetrit.

“Meil on hea meel, et kuudepikkune ehitustöö hakkab lõppema. Täname kõiki, kes kuivati valmimisele kaasa aitasid ja soovime seda üheskoos tähistada,” ütles TÜ Alvar MÜ juhatuse liige Jaanus Kalev.  “Usun, et uue kompleksi kuivatamisvõimsus ja viljavoo läbilaskevõime on piisav, et kuivatada kõigi klientide ja koostööpartnerite vili.”

TÜ Alvar MÜ on kuut teraviljakasvatajat koondav ühistu, mis pani oma esimese kuivati püsti juba 1992. aastal. Nüüdseks jookseb ühistul 26. tegutsemisaasta.

Dotnuva Baltic on tegelenud teraviljaseadmete ja kuivatikompleksidega 20 aastat. Alates 1999. aastast alates on rajatud Cimbria seadmetega üle 400 kompleksi Baltikumis. Hoiustamismahtu on selle ajaga loodud 1,6 miljonile tonnile teraviljale, mis on enam-vähem sama kogus, mida Eesti põllumehed aastas toodavad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960