Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erametsa säästliku majandamise edendamiseks saab esimest korda toetust küsida

Mets
Foto: Postimees/Scanpix
Metsa säästliku kasutamise edendamiseks saavad metsaühistud kuni 3. septembrini küsida metsa sertifitseerimise toetust. Sertifikaat kinnitab, et metsa majandatakse nõuetekohaselt ja keskkonda säästvalt.

„Oleme ka seni kutsunud metsaomanikke üles oma metsi säästlikult majandama, kuid nüüd asume seda esimest korda ka rahaliselt toetama,“ märkis keskkonnaminister Siim Kiisler, kes äsja allkirjastas sertifitseerimistoetuse maksmist võimaldava määruse.: mida rohkem erametsaomanikke on kaasatud ühte rühma, seda odavam on metsahektari sertifitseerimine.

Toetuse saamiseks peab ühistu vastama ministri määrusega kehtestatud tingimustele ning sertifitseerima aasta jooksul vähemalt 200 hektarit ühistu liikmetele kuuluvat metsa.Sertifikaat annab metsaomanikule audiitori kinnituse, et tema metsa on majandatud keskkonnasäästlikult. „See näitab, et metsaomaniku tegevus on läbi mõeldud, kogukonnaga arvestav ja loodusväärtusi hoidev. Lisaks suureneb sertifitseerimisega metsade väärtus. Paljud ettevõtted ostavad vaid sertifitseeritud metsast pärit puitu,“ selgitas keskkonnaminister Siim Kiisler metsaomanikule metsade sertifitseerimisest tõusvat kasu.Toetuse maksmine ühistute kaudu aitab hoida kokku kulusid

Erametsakeskuse juht Jaanus Aun rääkis, et mitmed metsaühistud on ennast juba tõestanud võimekate partneritena metsade sertifitseerimisega kaasnevate nõuete täitmisel. Tema sõnul on rahvusvahelises majandusruumis tegutsedes tunnustatud sertifikaadi olemasolu aina tähtsam. „Metsaühistute abiga saavad metsaomanikud lihtsaima vaevaga sertifitseerimisega kaasnevad nõuded täidetud. Sellega paraneb ka metsade majandamise kvaliteet ning kasvab ka metsaomanike saadav tulu,“ ütles Aun.

Metsa sertifitseerimise eesmärk on aidata kaasa säästva metsanduse põhimõtete rakendamisele. Seda nii majanduslikust, ökoloogilisest, kultuurilisest kui ka sotsiaalsest aspektist vaadatuna. Maailmas rakendatakse metsa sertifitseerimisel mitmeid rahvusvahelise säästva metsamajandamise sertifitseerimise süsteeme, millest Eestis on esindatud FSC ja PEFC.

Toetust makstakse kuni 20 000 eurot metsaühistu kohta. Toetuse suurus sõltub sertifitseeritud metsa pindalast ning seda jagatakse toetusele kvalifitseeritud metsaühistute vahel võrdeliselt – sõltuvalt sertifitseeritud metsa pindalast. Lisainfo on leitav keskkonnaministri määrusest „Erametsanduse toetuse andmise alused, taotluse kohta esitatavad nõuded, toetuse taotlemise ja taotluse menetlemise kord, taotluse hindamise alused ning toetuse tagasinõudmise kord“ ning Erametsakeskuse kodulehelt www.eramets.ee.

Toetusetaotlusi võtab vastu Erametsakeskus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960