Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 30. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VIDEO: Maaelukomisjon arutas Jõgeval põuakahjude leevendamist

Maaelukomisjon arutas Jõgeval põuakahjude leevendamist
Foto: Youtube
Maaelukomisjon arutas täna Jõgeval Eesti Taimekasvatuse instituudis põllumajandusorganisatsioonide esindajatega võimalikke lahendusi pikast põuast tingitud probleemidele.

Komisjon leidis, et Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) peaks riigieelarvest taotlema 20 miljonit eurot, mis oleks põllumeestele tagatiseks pankade võimalike laenunõuete korral. Samuti tuleks arutada Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametiga (PRIA) toetuste varasemat väljamaksmist põllumeestele.

Vaata videot SIIT.

 

„Kindlasti on olulisem lahendus riigi poolt leida vahendid Maaelu Edendamise Sihtasutusse, et neil oleks võimalik anda põllumeestele lisalaene,“ ütles komisjoni esimees Aivar Kokk. Ta lisas, et PRIA toetusi makstakse tavaliselt detsembris, aga sel aastal oleks põllumeestel neid juba septembris vaja.

Komisjoni aseesimehe Urmas Kruuse sõnul kaaluvad põllumehed juba praegu karja müümist, sest sööta ei jätku, käibevahendeid napib ja saagikus jääb möödunud aastatele tunduvalt alla. „Sügisel sooviks parlamendis arutelu, kas lisaks täiendavate vahendite eraldamisele on võimalik midagi muuta ka meie seadusruumis,“ ütles Kruuse.

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles oma ettekandes, et sõltuvalt piirkonnast võib jääda 30-70% tänavusest suvivilja saagist saamata. Ministri sõnul ei ole Euroopa Komisjonil praegu erakorralise toetuse maksmine kavas. Küll aga on Tamme sõnul võimalik suurendada MES-i omakapitali ja kasutada seda põllumeestele käibekapitali laenude andmiseks.Maaelukomisjon koguneb Jõgeval uuesti 14. augustil, et saada ülevaade, kas MES-i omakapitali suurendamiseks on raha leitud ja kas PRIA on valmis toetusi põllumeestele varem välja maksma.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960