Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suur fotogalerii: Alvar MÜ viljakuivati sai valmis

Alaveres valmis tulundusühistu Alvar MÜ 2,24 miljonit eurot maksma läinud teravilja kuivatuskompleks. Uus kompleks võimaldab ühistul viia tootmisvõimsuse kuni kolmekordseks.
Alvar MÜ viljakuivati sai valmis
Foto: Eneli Riim

3. augusti õhtul peeti koos kolleegide, koostööpartnerite ja sõpradega kuivati avamispidu. Sooviti edu uuele kuivatile, tänati ehitajaid, rahastajaid ja koostööpartnereid. Esimesed 1000 tonni vilja tarnis kuivatisse Baltic Agro AS.

Kuivati avas TÜ ALVAR MÜ juhatuse esimees Jaanus Kalev koos maaeluminister Tarmo Tamme ja Dotnuva Baltic ASi teraviljaseadmete tootejuhi Argo Luidega.

„Aastaid on nõudlus teraviljade ja õlikultuuride töötlemise järele kasvanud ja seniste seadmetega muutus kogu mahu ära teenindamine järjest keerulisemaks,“ põhjendas Alvar MÜ liige Jaanus Kalev teraviljakuivati rajamise vajadust. „Käesolev aasta on muidugi üllatanud põuaga, mille tagajärjel on Eesti turult ca veerand teraviljasaagist kadunud. See paneb klientide nimel rohkem pingutama,“ lisas ta.

Kalev tõdes, et ühelt poolt on kahju, et põuaperiood langes just kuivatuskompleksi avamise aastasse, kuid teisest küljest ei näe ta muretsemiseks põhjust, kuna äriplaani tehes arvestati ka kõige pessimistlikuma stsenaariumiga: „Saame hakkama ning usume olukorra paranemisse, Eesti teraviljakasvatuses on kasvupotentsiaali.“

Uue kuivati tarnis ja paigaldas Dotnuva Baltic AS. Seni on Alvar MÜ tootmisvõimsus aastas olnud keskmiselt 20 000 tonni, miinimumprogrammiga aastatel 15 000 tonni. Uue kompleksiga on võimalik tootmisvõimsust tõsta 35 – 60 tuhande tonnini.

„Tegu on Baltikumi kõrgeima kuivatiga. Uue kuivatikompleksi südameks on Cimbria AMG-38 läbivoolukuivati. Tegemist on kuivatiga, mille kogumahutavus on 130 m3 ning põletivõimsust kuni 8100 KW. Kuivati teeb veel eriliseks see, et ventilaatorid on tolmueraldussüsteemiga ning helisummutitega. Seega on tehtud kõik endast olenev, et kogukonda ja inimesi võimalikult vähe häirida,“ selgitas Dotnuva Baltic ASi teraviljaseadmete tootejuhi Argo Luide.

2,4 miljonit eurot investeeringuks. Projekti rahastasid Luminor ja Maaelu Edendamise Sihtasutus. Kompleks on saanud ka investeeringutoetust PRIA vahendusel.

„Laenuotsust tehes arvestab pank väga selgelt asjaoluga, et põllumajanduses, sh eriti just teraviljakasvatuses, mängib ilm olulist rolli. Kuna ilm on muutlik, siis tuleb n-ö läbi mängida kõik võimalikud stsenaariumid ja teha otsus selle pinnalt,“ märkis Luminori äripanganduse juht Krõõt Kilvet. Ta lisas, et antud projekti puhul mängis rahastuse saamisel rolli väga palju positiivseid aspekte seoses ühistu tegevusega ning avaldas heameelt, et teraviljakuivatuse kompleks sai valmis.

Alvar MÜ ühistu on aastate pikkuse tööga saavutanud turul positsiooni parimate hulgas, samuti puuduvad lähipiirkonnas neile konkurendid maheteravilja ja -kaunvilja töötlemisel. Konkurentsivõimet hoiab kõrgel paiknemine suure teravilja ümberladustamiskoha, Muuga sadama lähistel, lisaks on ühistul kaasaegne seadmepark väga erinevate teraviljade käsitlemiseks, mida ka järjepidevalt täiendatakse.

Alvar MÜ uue kuivati avapidu. Fotograaf: Eneli Riim.
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960