Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Agro korraldas põlluseminari suunitlusega mahetootjale

Baltic Agro maheseminar
Foto: Baltic Agro AS
4. juulil toimus Eesti Maaülikooli (EMÜ) Mahekeskuses Baltic Agro põlluseminar maheviljelejatele. Tutvuti erinevate talinisu ja kaera katsetega ning kohtuti tootefirmade esindajatega. Mahetootmise tulevikutrendidest andis ülevaate Margus Ameerikas ja jalutuskäiku põllul juhtis Eili Rajapuu. Põlluseminarile oli kohale tulnud ligemale sadakond mahetootjat.

Mahetootmises levib järjest enam erinevate biopreparaatide ja maheväetiste kasutamine. Firma NANDO esindajad tutvustasid põhjalikult bakterpreparaate BioStart seemnetöötluseks, BioSpektrum mulla töötlemiseks ja BioSplito taimejäänuste lagundamise kiirendamiseks. Ecoplant esindaja tutvustas mahetootmises kasutatavaid põhiväetisi. MeMon väetiste ülevaate tegi Baltic Agro esindaja. Nordkalk esitles katses olevat kiire neutraliseerimisvõimega lubiväetist AtriGran. Toodete erinevate kasutusnormide tulukusest saame teha järeldused peale katse koristust. Visuaalselt on erinevused märgatavad. Lisaks tutvuti katsete taustal lehe kaudseks väetamiseks kasutatavaid makro- ja mikroelemente sisaldavaid Tradecorp tooteid.

• Makro- ja mikroelementide ning biostimulaatorite kasutamist seemnetöötluses. Võrdluskatse talinisul ’Skagen’.• Orgaaniliste, organomineraalsete ja bioloogiliste põhiväetiste kasutamist. Võrdluskatsed talinisul ’Skagen’ ja kaeral ’Meeri’.• Kasvuaegset täiendväetamist mikroelementidega ja mulla töötlemist mikroorganismidega. Võrdluskatse talinisul ’Skagen’.• Lubiväetise AtriGran erinevate kasutusnormide võrdluskatset kaeral ’Meeri’.

„Eesti Maaülikooli Mahekeskuse katsekeskuses on Baltic Agro tellimusel rajatud talinisu ’Skagen’ erinevate kasvutehnoloogiate võrdluskatse, mille põhieesmärk on välja selgitada milliste bakterpreparaatide ja mikroelementide mõju seemnete töötlemisel annab parima majandusliku efekti. Katses on erinevate orgaaniliste põhiväetiste kasutamine koos täiendväetamisega kasvu ajal,“ selgitas tausta Eili Rajapuu.

Rajapuu sõnul on vaatamata põuasele kevadele katsed hästi õnnestunud. „Loodame sügisel saada usutavad tulemused, mis aitavad mahetootjal teha otsuseid, mis tagavad saagi kasvu ja  majandusliku tulukuse mahetootmises,“ sõnas ta.

Baltic Agro maheseminar
Foto: Baltic Agro AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960