10. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nisuhinnad viie aasta tipus

Börs: nisuhinnad viie aasta tipus
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Euroopa Liidu nisu olukord on katastroofiline; nisuhinnad viie aasta tipus; Brasiilias probleemiks varased vihmad; piimahindade langus on peatunud; bensiin odavneb koos nafta hinnaga.

Euroopa Liidu nisu olukord on katastroofiline

Strategie Grainsi analüütikud vähendasid jälle Euroopa Liidu pehme nisu toodangu prognoose, sest kuiv ilm on mõjunud Saksamaa ja Skandinaavia saagikusele katastroofiliselt, vahendab Reuters.

Neljapäeval avaldatud raportis kirjutas Prantsusmaal tegutsev analüüsifirma, et Euroopa Liidu pehme nisu tootmismaht peaks tänavu ulatuma 127,7 miljoni tonnini. Veel kuu aega tagasi oodati 132,4 miljoni tonnist toodangust. See tähendaks, et eelmise aastaga võrreldes väheneb ELi nisutootmine lausa 10 protsenti.

Hinnad viie aasta tipus

Suvised põuad ja kuumalained on Põhja-Euroopas teraviljadele suurt kahju teinud. Pakkumine väheneb ning turul võib tekkida defitsiit. See on Pariisis kaubeldava toidunisu hinna viinud viimase viie aasta kõrgeimaks.

Pariisi toidunisu septembrikuu futuuri hind on tõusnud kuu ajaga 15 protsenti, 213 euroni tonnist.

Toidunisu hind (septembrikuu futuur). Allikas: Barchart.

Strategie Grains vähendas ka Euroopa Liidu odratoodangu prognoosi: kokku 2,5 miljoni tonni võrra, 57,1 miljoni tonnini. Võrreldes 2017. aastaga oleks see toodang 2 protsenti väiksem."Poola ja Baltimaade saagikus on väga väike ning Skandinaavia ja Saksamaa olukorda saab isegi nimetada katastroofiliseks," kommenteerisid analüütikud. "Saagikus on kehv ka Prantsusmaal, Itaalias, Suurbritannias ja Kagu-Euroopas," lisasid nad.

„Nisuturgu juhib praegu positiivne sentiment,“ ütles Singapuris tegutsev kaupleja Reutersile. „Globaalne pakkumine on viimase viie aasta kõige kitsam, aga maailmas nisu otsa ei saa. Viimastest aastatest on jätkuvalt palju varusid.“

Chicago börsil kaubeldava nisu hind on viimase nelja nädala jooksul kallinenud 13,2 protsenti. Ka sojaubade hind on tõusnud kolm nädalat järjest. Mais on sellel nädalal odavnenud 0,7 protsenti, aga eelnevad kolm nädalat on ka see tooraine kallinenud.

Kuiv ja põuane ilm on mõjutanud Euroopas ka teisi põllumajandustoormeid. Rapsiseemnete hind on veidi enam kui kuu ajaga tõusnud 8 protsenti, 383,5 euroni tonnist.

Brasiilias probleemiks varased vihmad

Kohvi hinnad on viimasel ajal surve all olnud, sest Brasiilias on varased vihmad kohvipuud liiga vara õitsema pannud. See võib tootmist negatiivselt mõjutama hakata, kui vihmasajud ei jätku.

„Praeguses olukorras on nii, et vihmad tõenäoliselt siiski jätkuvad. See hakkab turge mõjutama,“ ütles Archer Financial Servicesi futuuride strateeg Steve Platt.

Septembrikuu robusta kohvi hind tõusis reedel 1 protsendi võrra, 1671 dollarini tonnist.

Kakao hinnad on viimasel ajal tootmisootuste tõttu odavnenud. Kuu ajaga on kakao hind langenud lausa 14 protsenti, 2088 dollarini tonnist. Samas võib sügisel Lõuna-Ameerikat tabada El Nino ilmastikunähtus, mis hakkaks tootmist omakorda piirama.

Piimahindade langus on peatunud

Kuu aja jooksul on toimunud ka kaks GlobalDairyTrade piimahindade oksjonit. 17. juulil toimunud oksjonil odavnesid hinnad 1,7 protsenti, 7. augustil toimunud oksjonil jäid hinnad samale tasemele.

Tulemused on olnud erinevate piimatoodete lõikes küllaltki erinevad ning kauplejad püüavad aru saada, mis suunas piimaturg liikumas on. Täispiima pulbril on viimasel ajal teistest toodetest paremini läinud.

„Põhja-Aasia ostjad on aktiviseerunud. On tõenäoline, et Hiina on oma varusid keskpikas perspektiivis täiendamas,“ ütles AgriHQ analüütik Amy Castleton Reutersile.

Kehvemini läks või hindadel, mis kukkusid juuli keskel toimunud oksjonil lausa 8,1 protsenti.

Euroopas on kooritud piima pulbri hind EEX börsil viimastel nädalatel olnud volatiilne, aga näha on tõusutrendi taastumist. Praegu maksab tonn 1575 eurot.

Kooritud piima pulbri septembrikuu futuur EEX börsil. Allikas: EEX.

Nafta hind kukub

Hiina ja USA kaubanduspingete teravnemine pani nafta hinna sellel nädalal järsult langema.

Brenti toornafta langes nädalaga 2,3 protsenti ja barrel maksab 72,23 dollarit. WTI kukkus 4,4 protsenti, 66,86 dollarini barrelist.

Hiina teatas kolmapäeval, et kehtestab 16 miljardi dollari ulatuses USA kaupadele 25protsendilised imporditariifid. Sinna hulka kuuluvad kütuse-, auto ja meditsiinitooted.

Kaubanduspingete teravnemine mõjutab globaalseid turge ning investorid kardavad, et Hiina või USA majanduse aeglustumine vähendaks nõudlust toorainete järele.

Praegu pakub hindadele mõningast tuge asjaolu, et USA uuendas Iraani-vastaseid sanktsioone. Enne novembrit need sanktsioonid Iraani naftatööstust ei mõjuta, aga USA president Donald Trump on öelnud, et võimalikult paljud riigid peaksid Iraanist nafta importimise ära lõpetama.

USA Energia Informatsiooni Administratsioon teatas sellel nädalal, et kohalikud naftavarud vähenesid viimasel nädalal 1,4 miljoni barreli võrra. Analüütikud ootasid 3,3 miljoni barreli suurust vähenemist. Ka see on nafta hinda alla surunud.

Bensiini maailmaturu hind on nädalaga odavnenud 3 protsenti, 717 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960