Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: kombainid on põllul, aeg külvata talirapsi

Kombainid on põllul
Foto: Scandagra Eesti AS
Kombainid on põldudel ja koristustööd käivad hoogsalt, saagid on küll märkimisväärselt madalamad võrreldes eelmise aastaga, aga siiani on ilmad olnud soosivad. Arvestades varasemaid aastaid, kus tuli oodata ilma, et saaks pisutki vihmade vahelt koristada, tuleb nüüd vaid koristada nii palju kui jaksu on. Loodetavasti tuleb ka edaspidi häid koristusilmasid, samuti oleks vaja vihma, et taliviljade külvid maha saaks.

Kuna talirapsi külviaeg on alanud, siis soovitame oma seemnevarud üle vaadata. Scandagra Eesti pakub järgnevaid talirapsi ja talirüpsi sorte:

'Sundance' (uus liinisort!) on vana hea `Cult` mantlipärija. Väga hea talvekindluse ning suure saagikusega.

'Armstrong' on hea algarenguga sügisel. Sobilik nii varaseks kui hiliseks külviks (madal ülekasvamise oht sügisel). Kõrge saagikusega, tugeva varrega (lamandumiskindel) ja keskmise kasvukõrgusega. Väga hea talvekindlusega, sobilik ka rasketel muldadel.

'Alicante' on varane hübriidraps, Sobib varaseks külviks (vars ei pikene enne talve). Suur ja stabiilne saagipotentsiaal. Sobib nii kergetele kui ka rasketele muldadele. Kõtrade avanemiskindlus, hea talvekindlus ja hea haiguskindlus, resistentsus fomoosile. Sordiaretaja: Limagrain (Prantsusmaa)

'Hasting' (uus!) on kõrgekasvuline hübriidsort KWS´lt. Väga hea talvekindlusega ja saagikas.

SY Alister on kiire algarenguga hübriidraps, mis on resistentne ristõieliste nuutri enamlevinud patogeenide suhtes. Tegemist on varajase kuni keskvalmiva sordiga, millel on keskmine kuni madal kasvukõrgus. Lisaks ristõieliste nuutrikindlusele on keskmiselt vastupidav fomoosile. Kiire sügisese tärkamisega, mistõttu võib probleemideta külvata kuni 25. augustini, mullastiku suhtes vähenõudlik, hea talvekindlusega.

SY Alibaba (uus!) on hübriidraps, mis resistentne nuutri enamlevinud tüvedele P1 ja P3 ning keskmisest vastupidavam fomoosile. Keskmise kõrgusega taimedel on hea seisukindlus, sort on väga kõrge õlisisaldusega ning valmib vara. Sügisel mõnevõrra aeglasema kasvuga, mistõttu ei vaja nii intensiivset sügisest kasvu reguleerimist, kuna oht nö. “üle kasvada” on väiksem. Soovitatav varasem külv.

DK Sedona on poolkääbus, väga hea talvekindlusega. Tänu madalale kasvule sobib varaseks külviks, seega vähene kalduvus lamandumisele, kevadel aeglasema kasvuga. Hea haiguskindlusega, kõrge õlisisaldusega ja resistentne kõtrade enneaegsele avanemisele.

DK Expiro (uus!) on uus kõrgekasvuline hübriid Dekalb´i portfellist. väga hea talvekindluse ja saagikusega. Väga hea vastupidavusega fomoosile. Sügisel aeglasema kasvuga ning kompaktne, kuid kevadel üks esimestest, kes alustab kasvu, sobib kasvatada erinevatel muldadel. Kõtrade avanemisvastane geen (kõdrad ei avane esimese vihma ja tuulega, kui saak on koristusküps).

DK Sequel (uus!) on uue põlvkonna poolkääbus hübriidsort. Sügisel aeglasema kasvuga, mis tagab kompaktsed taimed (kasvukuhik püsib madalal) talvitumiseks. Sobib varajasteks külvideks, kuna pole ülekasvamise ohtu. Topelt kaitse fomoosile ja vastupidav kõtrade enneaegsele avanemisele.

DK Imistar – poolkääbus CL (Clearfield) tehnoloogiaga hübriidsort. Hea sügisese algarenguga, väga hea talvekindlusega, kõrge saagikuse ja õlisisaldusega sort. Haiguste suhtes hea vastupidavusega sh. fomoosile.

Pioneer PR44D06 on poolkääbus, sügisel madala kasvuga, kasvukuhik hoiab maapinna lähedale. Kõrge saagikusega, kõrge õlisisaldusega, hea varisemiskindlusega varajaselt saagiküps sort. Väga hea talvekindlusega.

Pioneer PR46W20 on tavahübriid, väga hea sügisese algarenguga, seetõttu sobilik ka hilisemaks külviks. Kevadel varajase ja kiire kasvuga. Väga hea talvekindlusega, kesk-varajane ning stabiilselt kõrge saagikusega sort. Vastupidav fomoosile.

'Legato' – talirüps. Saagikas, hea talvekindlusega ja kõrge toorrasvasisaldusega sort. Legato on esimene Eesti tingimustes aretatud talirüpsi sort, sobib otsekülvis ja maheviljeluses kasutamiseks.

Taliraps ´Hasting´, 2018.a.
Foto: Scandagra Eesti AS

Talirapsi väetamisest

Kuna talirapsi hakatakse külvama, on praegu tõesti viimane aeg kirjutada talirapsi väetusvajadusest, kuna tegemist on toitainetenõudliku kultuuriga. Muidugi sõltub väetise vajadus suuresti ka mulla pH-st ja mullas olevast toiteelementide hulgast, mille saab kindlaks teha mullaanalüüsidega. Põllumulla seisundi parendamiseks kõige kiirem ja tulemuslikum kasutada põlevkivi põletamisel toodetud lendtuhka nimega ENEFIX, mis on toodetud loodussõbralikul viisil.

ENEFIX on väga kiire neutraliseerimisvõimega (neutraliseerimisvõime 97,9 %) ning seetõttu on efekt näha ja tunda juba samal kasutusaastal. Kiire neutraliseerimisvõime tuleneb ENEFIX’ i osakeste väikesest suurusest. Lisaks kiiretoimelisusele rikastab antud toode mulda ka toiteelementidega. Toode sisaldab 0,042% fosforit, 0,76% kaaliumi, 2,4 % magneesiumoksiidi, 1,7% vääveltrioksiidi, 42,3 mg/kg tsinki ja 2,5 mg/kg vaske, seega saate väetisele tehtavaid kulutusi vähendada js ühtlasi paraneb olemasolevate taimetoiteelementide omastatavus mullast.

Olenevalt mullareaktsioonist on majanduslikult efektiivne kasutada ENEFIX lendtuhka kulunormiga 2-3 t/ha. Soovitatud kogus tagab lisaks kiirele mõjule ka pikemaajalise toime. Hinnapakkumise saamiseks võta ühendust Scandagra Eesti AS piirkondliku müügispetsialistiga (LINK).

Fosfor- ja kaaliumväetised antakse põhiliselt sügisel, arvestusega, et nt 3t talirapsi saagi moodustumiseks läheb vaja 30-40 kg/ha fosforit ja 75-95 kg/ha kaaliumi. Happelistes või väga leeliselistes muldades ei saa taim fosforit kätte ning võivad tekkida puudustunnused, mis avaldub eelkõige kehvalt arenenud juurestikus ning taimede kiduras kasvus. Kaalium on väga tähtis taimede külma-, põua- ja seisukindluse ning haigustele vastupidavuse tõstmiseks. Kaaliumipuuduse eritunnuseks on lehtede enneaegne kolletumine kollakaspruuni randina lehe serval. Kergetel muldadel võidakse K välja uhtuda, seetõttu tuleks 50-70% soovitud kogusest anda sügisel, ülejäänud osa kevadel. Kaaliumi tarbe rahuldamiseks võib anda külvi alla suure tarbe korral kaaliumi kaaliumkloriidina.

Soovitatav on sügisel anda ka N 30–50 kg/ha (eelviljaks teravili) üheaegselt seemne külviga. Vajadusel anda pealt lisalämmastikku, sõltub külviajast ja eelviljast. Kui eelvili on ristik, hernes või kesa, siis lämmastikväetist nii palju pole vaja anda. Arvestada tuleb, et vähemalt 10-20 kg/ha läheb lämmastikku põhu lagundamise kompensatsiooniks. Pealtväetiseks on soovitav kasutada lämmastikväetisi nt. YaraBela Axan või YaraBela Sulfan nt 50 -100 kg/ha.

Lisaks põhiväetistele ei tohi unustada ära ka väävlit, magneesiumit ja boori. Väävlit vajab taliraps 3 tonni saagi moodustumiseks 30-40 kg/ha. Väävli vajadusest on palju räägitud kuid vähem on aga teada, et magneesiumi tarve on rapsil kolm korda suurem kui teraviljadel, seega sama saagi saamiseks tuleks anda 20-30 kg/ha magneesiumit. Magneesiumipuuduse väliseks tunnuseks on kloroos. Vanematel lehtedel tekib lehtede soonte vahel kolletumine, samuti levib pruun või purpurne kirme alates lehe servadest. Magneesiumipuudus tekib muldades, mis saavad suures koguses kaaliumväetist ning esineb sageli happelistel ja liivmuldadel. Lisaks põhiväetisele saab magneesiumi ja väävlit anda ka kasvuaegselt lehe kaudu.

Boor vähendab taimede kadu talvitumisel, soodustab nende kasvu ja suurendab toitainete omastamise võimet ning valmistab ette kiiret kevadist narmasjuurte arengut. Tänu boorile on taimedel rikkalikum õitsemine, ühtlasem valmimine, saagikus ning seemnete õlisisaldus. Booripuudusel varred mõranevad ning lehed on kortsulised, halveneb õitsemine, väheneb kõtrade moodustumine ja täitumine ning raps valmib ebaühtlaselt. Sügisel võib rapsi booripuuduse vältimiseks anda boori koos põhiväetisega, kuid sageli on rapsi vajadus suurem kui põhiväetises olev elemendi hulk. Sel juhul on soovitatav lisada näiteks koos boori koos kasvuregulaatoriga paagisegusse. 1,0-2,0 l/ha Profi Boor 150 (B 150 g/l), YaraVita Bortrac (N 65 g/l, B 150 g/l), Foliarel QS 21% Boor (B 210 g/kg), samuti võib kasutada mõnda boori sisaldavat kompleksmikroväetist nagu Boson, YaraVita Brassitel PRO, Profi Raps jt. Booripuudus on suurem muldades, millel on kõrge kaltsiumi sisaldus ehk kõrge pH-ga muldades. Tingimata tuleks anda boori värskelt lubjatud muldadele.

Mikroelementidest on peale boori tähtsad ka mangaan, vask, tsink ja molübdeen. Teatud toiteelemendi vajaduse rahuldamiseks kasutada erinevaid leheväetisi, aga sellest kirjutame juba hiljem.

Vesihein
Foto: Scandagra Eesti AS

Talirapsi umbrohutõrje

Talirapsile peaks tegema umbrohutõrje juba sügisel. Umbrohutõrjevahendite valik tuleks teha vastavalt põllul olevatele tingimustele. Niiskusega meil tänavu väga head lood pole, aga piirkonniti ikka juhtub, et sajab korralik vihm alla ja ühtlasi kastab ka põllu.

Juhul kui on mullas piisavalt niiskust, siis on sobiv kasutada erinevaid mullaherbitsiide. Nende kasutusaeg on tavaliselt kolme päeva jooksul peale külvi, kuid on ka suurema kasutusaknaga tooteid. Mullaherbitsiidide kasutamisel tuleks arvestada, et umbrohud hävivad kõige paremini enne umbrohu tõusmete staadiumit ja selle ajal. Pritsida võib ka kohe pärast rapsi külvamist, kasutades ära pinnase ülemises kihis olevat niiskust. Kui niiskust ei ole piisavalt, siis tagab herbitsiidi piisava toime vihmasadu 2–3 nädala jooksul pärast pritsimist. Sõltuvalt umbrohu liigist tuleks valida sobiv toode. Üldjuhul tõrjuvad kõik mullaherbitsiidid kesalille, vesiheina, valget hanemaltsa, verevat iminõgest, roomavat madarat ehk virna jt. Lisaks kaheidulehelistele umbrohtudele tõrjuvad mullaherbitsiidid edukalt ka teatud kõrrelisi umbrohtusid nagu murunurmikas, põld-rebasesaba, rukki-kasteheina jt.

Kui külvid on tehtud suure huumusesisaldusega muldadel soovitatav pritsida pärast tõusmete ilmumist. Pritsimine ei ole soovitatav kuumal ja päikesepaistelisel päeval, samuti kui on oodata öökülma.

Tugev paduvihm pärast mullapreparaadiga pritsimist võib kahjustada kultuurtaime arengut ja seetõttu soovitame mullapreparaatidele lisada Bostat’it, mis on spetsiaalne mullamärgaja. Bostat fikseerib herbitsiidi mulla pindmisele kihile ning vähendab toimeaine liikumise alumistesse mullakihtidesse, millega vähendatakse toimeainetest tulenevat kultuuri kahjustust. Lisaks parandab ja pikendab herbitsiidi mõju. Kulunorm 0,2-0,4 l/ ha. Suuremat normi kasutada liivastel muldadel. Bostat lisatakse pritsimislahusele alati viimasena!

Ainult enne tärkamist võib kasutada tooteid Brasan 540 EC (dimetakloor 500 g/l, klomasoon 40 g/l),, kulunorm 2,0 l/ha, Teridox 500 EC (dimetakloor 500 g/l), kulunorm 2,0 l/ha ja Kalif Mega (metasakloor 250 g/l, klomasoon 33 g/l) kulunorm 2,0-3,0 l/ha. Paagisegu Teridox 500 EC 1,0 l/ha + Brasan 540 EC 1,0 l/ha eeliseks on lisaks tõrjespektri laiandamisele ka Brasan’is oleva klomasooni sisaldust vähendamine, mis põhjustab taimedel kloroosi. Kloroosi vähendamiseks soovitame kindlasti lisada paagisegule 0,2 l/ha mullamärgajat Bostatit. Hea on ka teada, et Teridox 500 EC on mõõdukas mõju põldrõikale ja põldsinepile.

Peamiselt enne tärkamist, aga juhul kui mullas niiskust pole võib kasutada ka hiljem enamasti 3-4 rapsi pärisleheni nt. Rapsan 500 SC (metasakloor 500 g/l), kulunorm 1,5 l/ha, Fuego Top (metasakloor 375 g/l, kvinmerak 125 g/le), kulunorm 2,0 l/ha, Rapsan Plus SC (metasakloor 333 g/l, kvinmerak 83 g/l), kulunorm 2,0 -2,25 l/ha, Butisan Star (metasakloor 333 g/l, kvinmerak 83 g), kulunorm 2,0-2,25 l/ha jt.

Peale tärkamist soovitame segusid Metazamix´ga (metasakloor 500 g/l, aminopüraliid 5,3 g/l ja pikloraam 13,3 g/l) näiteks kasutada Rapsan 500 SC 0,7 l/ha+Metazamix 0,8 l/ha. Soolotootena võib Metazamix´i kasutada alates idulehtede maapinnale ilmumisest, kulunorm 0,6-0,8 l/ha, kindlasti peaks lisama märgaja nt Dassoil 0,5 l/ha, et mõju hanemaltsale oleks piisav.

Juhul kui on probleeme ristõieliste umbrohtudega nagu põldrõigas, põldsinep, põld-litterhein ja hiirekõrv soovitame segupartnerina kasutada Salsa´t. Sobiv paagisegu on Metazamix 0,6-0,8 l/ha+ Salsa 10-15 g/ha+ märgaja Dassoil 0,5 l/ha. Umbrohud peavad pritsimise hetkel olema tärganud. Parim efekt saadakse väikeste umbrohtude puhul ajavahemikus idulehe staadiumist kuni 2 lehe staadiumini.

Salsa on väga hästi segatav ka mullaherbitsiididega nagu Rapsan 500 SC, Rapsan Plus SC, Butisan Star või Fuego Top. Sellise paagiseguga laiendame mõlema toote umbrohutõrje spektrit. Sobiv kasutusaeg on rapsi idulehtede faasis, kui umbrohi on juba tärganud, kuid ka mullamõjuga tooted toimivad hästi.

Uus toode Belkar (metüülhalauksifeen 10 g/l; pikloraam 48 g/l) on talirapsile kasutamiseks peale umbrohtude tärkamist. Tõrjespektri laiendamiseks on hea segada Metazamix´ga. Soovituslik segu Metazamix 0,5 l/ha + Belkar 0,25 l/ha+ märgaja Dassoil 0,5 l/ha. Belkar tõrjub järgnevaid umbrohtusid: harilik hiirekõrv, rukkilill, valge hanemalts, roomav madar, kukemagun, harilik kesalill, verev iminõges, harilik punand, kurereha ja põld-litterhein. Pritsida, kui vähemalt 90% põllukultuurist on saavutanud kahe pärislehe kasvufaasi. Pritsimine kolme kuni nelja pärislehe kasvufaasis on soovituslik, et saavutada suurem kontroll tõrjutavate umbrohtude üle. Belkar-it võib kasutada ka hiljem, alates põllukultuuri kuue pärislehe kasvufaasist kuni varsumiseni kasutades kulunormi 0,25-0,5 l/ha. Vähemalt 90% põllukultuurist peab olema saavutanud kuue pärislehe kasvufaasi. Belkar-it võib pritsida ka kahes jaos: esimene pritsimine teostada kahe kuni viie pärislehe staadiumis kulunormiga 0,25 l/ha ja kolme nädala möödudes uus pritsimine kulunormiga 0,25 l/ha. Belkarit ei tohi segada puhta booriga, kuid on lubatud segada väikese boori konsentratsiooniga mikroväetiste seguga, juhul kui kasutatakse normi 1,0 l/ha nt Profi Raps või Brassitrel Pro

Clamox on toode, mida talirapsil võib kasutada ainult imasamoksi taluvatel CLEARFIELD (CL) sortidel. Tavarapsil kasutades toimub kultuuri täielik hävimine. Optimaalse efekti saavutamiseks peavad kultuur ja umbrohi olema pritsimise ajal heas kasvujõus. Parim aeg pritsimiseks on kultuuri 2-6 pärislehe faasis. Tähtis on, et umbrohud oleksid tärganud. Optimaalne tulemus saavutatakse ühtlase, kamakatevaba, korralikult ettevalmistatud ja niiske pinnase pritsimisel. Kulunorm 1,5-2,0 l/ha, efektiivsuse parandamiseks tuleb alati lisada märgaja Dash 0,5-1,0 l/ha. Tugeva umbrohtumuse ja hästi arenenud umbrohtude puhul tuleb valida suurem kulunorm. Tõrjub efektiivselt põldsinepit, kesalille, harilikku hiirekõrva, harilikku punandit, vesiheina ja teisi tülikaid umbrohtusid.

Butisan Star, Rapsan Plus SC, Salsa on lubatud kasutada ka talirüpsil.

Samuti on võimalik planeerida Lontrel 72 SG, kulunorm 125-165 g/ha ja Barca 334 SL´t (Galera analoog: klopüraliid 267 g/l ja pikloraam 67 g/l), kulunormiga 0,2 l/ha talirapsi 3-5 lehe faasis. Lisaks Kõrreliste umbrohtude tõrjevahendid sobivad ka teraviljavarise tõrjeks: Agil 100 EC, Zetrola, Targa Super, Quick 5% EC.

Roomav madar ehk virn
Foto: Scandagra Eesti AS

Talirapsi külvijärgselt külastage ning jälgige külve! Viimastel aastatel on limused meie põldudel suurt kahju teinud. Tänavu on küll väga kuiv olnud ning võiks arvata, et tänavu probleeme ei ole, kuid see on ekslik. Vihma korral ilmuvad nad välja ja hakkavad aktiivselt toituma. Seega risk jääb ning kindlasti tuleb olla selleks valmis. Tõrjeks sobivad tooted on Lima Oro, kulunorm 7,0 kg/ha, Gusto, kulunorm 6,0 kg/ha, Sluxx HP, kulunorm 7,0 kg/ha. Lisaks on erinevate putukate arvukus tänavu väga suur ja maakirpude rünne tõenäoline.

Tiiu Annuk

agronoom-nõustajaScandagra Eesti ASwww.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960