17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: sojaubade hind hakkas tõusma

Sojaubade turg ootab USA ja Hiina kaubanduskõneluste järgmisi arenguid
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Fondid panustavad Euroopa nisu tõusule; sojaubade hind hakkas kallinema; kohvi hinnad kukkusid peaaegu viie aasta põhja; teised toorained peamiselt languses; nafta jätkab odavnemist.

Fondid panustavad Euroopa nisu tõusule

Analüüsifirmad ning valitsused on viimasel ajal Euroopa nisusaagikuse osas olnud järjest pessimistlikumad. See on ärgitanud investeerimisfondide huvi, kes nüüd agressiivselt tõusule panustavad, vahendab AgriCensus.

Kokku tuli tõusule panustavaid positsioone juurde 20 000 (contracts), mis tähendab, et nüüdseks on neid kokku 180 000. Tegemist on selle hooaja suurima numbriga.

Samal ajal vähendati langusele panustavaid positsioone 500 võrra, mis tähendab, et tõusule panustavaid positsioone on nüüd 64 860 võrra rohkem.

Euroopas on nisu olukord viimastel nädalatel tunduvalt halvenenud. Prantsusmaa tootmine langeb prognooside kohaselt 10 protsenti, Saksamaa kaotused ulatuvad lausa 20 protsendini. Peamiseks süüdlaseks on põuad ja kuiv ilm, mis mõjuvad saagikusele laastavalt.

See on alates juuli lõpust hoidnud toidunisu hinnad 200 euro tasemest kõrgemal. Vahepeal kauples toidunisu ka 219,5 eurol tonnist.

Tõsi, sellel nädalal on hind langenud 2,6 protsenti, 207 euroni tonnist. Tõenäoliselt on tegemist tehnilise korrektsiooniga, sest viimase kuu aja jooksul on hind tõusnud väga kiiresti.

Toidunisu hind Euroopas (€/tonn). Allikas: Barchart.

Sojaubade hind hakkas tõusma

Turgude jaoks on praegu tähtis teema kaubandussõda, mille keskmesse on sattunud sojaoad. Sojaubade hind tõusis nädalaga 3,5 protsenti, mis on viimase kuu suurim tõus.

„Sojaubade turg ootab USA ja Hiina kaubanduskõneluste järgmisi arenguid. Kui sojaubade tariifidega tagasi tõmmatakse, siis see mõjub hinnale hästi,“ ütles National Australia Banki põllumajanduse ökonomist Phin Ziebell Reutersile.

„Arvestades seda, kui palju on Musta mere piirkonnas nisuhinnad tõusnud, muutub ka USA nisu konkurentsivõimelisemaks,“ lisas ta.

Hiina ja USA leppisid kokku, et asuvad selle kuu lõpus uuesti kõnelusi pidama. See andis investoritele lootust, et kaubandussõja eskaleerumine peatub. See mõjus hästi ka sojaubadele.

Hiina impordib maailma sojaubade tootmisest umbes 60 protsenti, USAst osteti mullu 12 miljardi dollari eest sojaube. Praegu on Peking kehtestanud sojaubadele imporditariifid.

Septembrikuu sojaubade futuur maksab Chicago börsil praegu 8,81 dollarit.

Sojaubade hind ($/tonn). Allikas: Barchart.

Kohvi hinnad kukkusid pea viie aasta põhja

Arabica kohvifutuuride hind kukkus sellel nädalal ligi viie aasta madalaima tasemeni, sest Brasiilia reaal on muutunud volatiilseks ning füüsilisel turul on ostuhuvi väike.

Detsembrikuu arabica kohvi futuuri hind langes neljapäeval 1,0535 dollarini naelast. Vahepeal kauples futuur ka 1049 dollari juures, mis on madalaim tase alates 2013. aasta novembrist.

Ostuhuvi kohvi vastu on küllaltki kesine, sest kohviröstimisega tegelevad firmad on ostnud juba palju varusid, ütlesid kauplejad.

„Seni, kuni valemisse tuleb ka ilm, juhib turgu Brasiilia reaal. Praegu ei toimu valuutaga midagi erilist,“ ütles investeerimisfirma Hackett Financial Advisorsi president Shawn Hackett. Ta lisas, et spekulandid on suurelt panustanud kohvi langusele.

Nõrgem reaal tähendab, et tootjatel on rohkem motivatsiooni oma toodang kiiresti maha müüa, sest see muudab kohvi välismaa ostjate jaoks odavamaks.

Novembrikuu robusta hind kaupleb praegu 1596 dollaril tonnist.

Kohvi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes Euroopa rapsiseemnete hind 0,2 protsenti ning kakao kallines 0,5 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 382,75 eurot ja 2099 dollarit.

Valge suhkru hind langes 2,5 protsenti ning tonn maksab 311,3 dollarit. Euroopa kooritud piima pulbri hind kukkus 1,3 protsenti, 1555 euroni tonnist.

Nafta jätkab vaikset langust

Nafta hinnad olid ka sellel nädalal languses, sest investorid muretsevad kaubandussõja ning aeglustuva maailmamajanduse pärast, vahendab Reuters.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 0,7 protsenti ja WTI kaotas 1,9 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 71,71 ja 65,61 dollarit.

Kauplejad ütlesid, et peamisteks faktoriteks on kaubanduspinged USA ja hiina vahel ning arenevate turgude valuutade odavnemine, mis survestab kütusetarbimist ja majanduskasvu.

USA investeerimispank Jeffries teatas reedel, et nõudlus naftatoodete järele on kesine. Singapuri pank DBS juhtis tähelepanu Hiina majandusandmetele, mis viitavad majanduse jahenemisele. Kaubandussõda muudab olukorda ainult kehvemaks.

Samal ajal, kui nõudlus aeglustub, on pakkumine suurenemas. USA valitsuse andmetest selgub, et Ühendriikide naftavarud on kasvamas. Mõnevõrra pakuvad naftaturule tuge Iraani vastu kehtestatud sanktsioonid.

Bensiini hind tõusis sellel nädalal 1,8 protsenti, 740 dollarini tonnist. 

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960