Autor: Põllumajandus.ee • 21. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tähistame Eesti sünnipäeva Eesti peotoitudega

2018. aastal tähistame ühiselt Eesti Vabariigi juubeliaastat ning septembris toimub ka Eesti toidu kuu. Sel puhul kutsuvad Maaeluministeerium ja Eesti Rahva Muuseum (ERM) kõiki osalema suurel toidupärandi kogumisvõistlusel „Minu pere sünnipäevalaud eile ja täna“.

„Eesti toidu kuu kestab kogu septembri vältel ning on kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. Ühtegi sünnipäeva ei saa aga pidada korraliku peolauata ning nii sündiski Maaeluministeeriumil ja ERMil idee koguda kokku eestlaste peolaua lood ja jäädvustused. Need lood on osa meie toidukultuurist ja nende säilitamine on kingitus Eesti Vabariigile,“ sõnas maaeluminister Tarmo Tamm.

„Toit on osa meie kõigi elavast kultuuripärandist. Peolauaga seotud lood ja pildid avavad akna rahva minevikku tänapäeva üksikinimese ja pere vaatepunktist. ERMil aitab kogutav materjal uurida ja vahendada kultuuri muutumist ja järjepidevust – neid mustreid, mis saja aasta jooksul on Eesti argielule andnud ainulaadse näo,“ ütles ERMi teadur Anu Kannike.

Ootame kogumisvõistlusele fotosid sünnipäevalaudadest ja -peolistest koos andmete (aasta, koht, kelle sünnipäev) ja kommentaaridega, samuti sünnipäevatoitude ja -jookide retsepte ning kirjeldusi. Teretulnud on nii lühemad kui ka pikemad vastused.

Kutsume oma lugusid kirja panema igas vanuses inimesi: nii neid, kes elavad Eestis, kui ka neid, kelle (ajutine) kodu on välismaal. Palun lisage vastustele oma nimi ja kontaktandmed. Ootame materjali nii paberil kui ka digiteeritud kujul. Paberfotosid võtab ERM vastu kingitusena või laenab koopiate tegemiseks.

Fotode üles laadimise ja kirjelduste lisamise kohta leiate lisainfot www.eestitoit.ee või www.erm.ee.

Posti teel saab materjalid saata aadressil: Eesti Rahva Muuseum, Muuseumi tee 2, 60532 Tartu. Märksõna „Sünnipäevalaud“.

Parimad kaastööd saavad auhinnad, kogutud materjali põhjal koostatakse näitus. Kogumisvõistluse tähtaeg on 15. oktoober 2018.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960