Autor: Põllumajandus.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laupäeval toimub Eesti esimene Kartulifestival

Mittetulundusühing Eesti Kartul korraldab laupäeval, 25. augustil Tartu Aparaaditehases esimese üle-eestilise Kartulifestivali, kus tutvustatakse erinevaid kartulisorte, lahatakse kartuli ümber käivaid müüte ning räägitakse mugula kasulikkusest ja selle mitmekülgsest kasutamisest. Lisaks selgub 22 sordi seast ka rahva lemmik.

MTÜ Eesti Kartul juhatuse liikme Janek Lassi sõnul on Kartulifestivali eesmärk tõsta esile kartulit kui väärtuslikku ja olulist toiduainet ning teha kummardus kartulikasvatajatele nende tänuväärse töö eest. “Erakordselt kuum suvi pole ka kartulikasvatajaid hellitanud, mistõttu on sel aastal kartulisaak tavapärasest väiksem,” räägib kogenud kartulikasvataja. Ta lisab, et paraku peetakse kartulit endiselt liiga lihtsaks ja iseenesestmõistetavaks toiduaineks ning valdavalt ei teata mugulate erinevatest sortidest ning seal leiduvatest vitamiinidest ja mineraalidest suurt midagi. “Loodetavasti annab meeleolukas koguperefestival kartulile just selle vajaliku tähelepanu, mis suurendab teadlikkust ja kartuli väärtustamist ka tarbijate seas,” lisas Lass.

Kartulifestival toimub laupäeval, 25. augustil kell 10.00–16.00 ja on kõigile osalejatele tasuta. Kohal on kaheksa erinevat kartulikasvatajat, kellelt saab küsida kartulikasvatamise võlude ja valude kohta. Avatud on degusteerimistelk, kus saab maitsta ja võrrelda erinevaid kartulisorte. Päeva lõpuks selgitatakse kõigi häälte tulemusena ka rahva lemmikkartulisort. Ekspertide vestlusringis lahatakse kartuli kohta käivaid müüte, räägitakse eestlaste söömisharjumustest ja mugulate kasulikkusest. Avatud on ka muuseumi- ja lastenurk, kus saab tutvuda kartulikasvatamise ajalooga, mängida huvitavaid mänge, meisterdada, nuputada jpm. Toimub ka erinevaid võistlusi, mille auhindadeks on mitu kotitäit kartulit.

MTÜ Eesti Kartul loodi 1997. aastal ja praeguseks on sel üle 30 liikme. Mittetulundusühingu eesmärk on kaitsta ühiselt kartulikasvatajate huve, propageerida kartulisöömist ja muuta kartulikasvatamine konkurentsivõimelisemaks.

Kartulifestivali korraldamine on turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960