Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 23. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuntud puuvilja- ja marjasorte saab tasuta registreerida aasta lõpuni

Tuntud puuvilja- ja marjasorte saab tasuta registreerida aasta lõpuni
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Alates 2019. aastast ei tohi enam müüa registreerimata puuvilja- ja marjasortide istikuid.

Samas saab tuntud sorte Põllumajandusameti peetavas sordiregistris tasuta registreerida veel selle aasta lõpuni. Seega on viimane aeg üle vaadata oma turustatav paljundusmaterjal ja istikusortide nimekiri, kirjutab Maablogis Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna peaspetsialist Merjan Savila.

Puuvilja- ja marjaistikute tootmist reguleerivates õigusaktides on tehtud muudatus, mille eesmärk on tõsta turu usaldusväärsust. Euroopa Liidus käivitus 2008. aastal ulatuslik selgitustöö sihiga saada teada kasvatatavad sordid, kirjeldada nende omadused ja need registreerida. Istiku ostmisel on oluline teada saada nii sordinimi kui ka selle sordiehtsus vältimaks olukorda, kus ostes õunapuuistiku sordinimega „Valge klaarõun“ on sügisel puu otsas punapõsksed õunad.

Tuntud sordiks loetakse enne 30. septembrit 2012 turustatud puuvilja- või  marjasorti, mida polnud ametlikult registreeritud. Selliseid sorte oli 2009. aastal korraldatud küsitluse põhjal Eestis üle 150, näiteks õunapuudest „Valge klaarõun“, „Krügeri tuviõun“, „Martsipan“, „Suislepp“ või „Liivi kuldrenett“, ploomipuudest „Polli munaploom“ jpt. Praeguseks on registreeritud juba 152 tuntud sorti, sealhulgas fotodel olevad sordid.

Sordikirjeldus aitab tuvastada sordiehtsust

Alates 2012. aasta sügisest peab turustatav viljapuu- või marjaistiku sort olema registreeritud. Eestis toimub puuvilja- ja marjakultuuri sordi registreerimine sordilehte võtmise käigus.

Maaeluministeerium on tarnijad aidanud sellega, et tellis 153 tuntud sordi sordikirjelduse koostamise. Need sordikirjeldused saab kätte Maaeluministeeriumi kodulehelt. Paljud tarnijad on juba kasutanud neid tuntud sortide registreerimiseks sordiregistris. Samuti on puuvilja- ja marjakultuuride paljundajatel hea võimalus sordikirjeldustes loetletud tunnuste põhjal ise määrata paljundusmaterjali sorte või tuvastada paljundusmaterjali sordiehtsust. Tuntud sordi registreerimiseks võib sordikirjelduse ka ise koostada sordile omaseid tunnuseid kirjeldades.

Euroopa Liidus moodustub liikmesriikides registreeritud puuvilja- ja marjakultuuride sortidest ühtne nimekiri nimetusega FRUMATIS. Meeles tasub pidada, et kui sort on juba näiteks Lätis või mõnes teises liikmesriigis registreeritud, siis Eestis ei pea seda enam tegema.

Seetõttu peaks kõik puuvilja- ja marjakultuuride paljundusmaterjali tarnijad üle vaatama oma toodetava paljundusmaterjali sortide nimekirja. Kui nimekirjas on sorte, mida ei ole sordiregistris registreeritud, siis on viimane aeg need registreerida, sest alates 2019. aastast ei tohi registreerimata sordi paljundusmaterjali ja istikuid enam müüa. Tuntud sorte saab Põllumajandusametis tasuta ja lihtsustatud korras registreerida veel selle aasta lõpuni, edaspidi tuleb teha üsna kulukad ja aeganõudvad registreerimiskatsed. Sortide registreerimisega tegeleb Põllumajandusametis mahepõllumajanduse ja seemne osakond.

Merjan Savila

Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna peaspetsialist 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960