Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 24. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas saada käibekapitali laenu?

Kuidas saada käibekapitali laenu?
Foto: Postimees/Scanpix
Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) finantsjuht Ardo Nõmm selgitab lahti käibekapitali laenu tagamaad.

Järgneb intervjuu Ardo Nõmmega:

Kellele käibekapitali laen on suunatud ja millised on laenu tingimused?

Käibekapitali laen on suunatud põllumajandustoodete esmatootmisega tegelevatele ettevõtjatele, sihtotstarbega ilmastikust tingitud kahjude tõttu vähenenud likviidsuse taastamiseks. Tagatiseks on kinnisvara, vallasvara, muud laenuandja poolt aktsepteeritavad ja vajalikuks peetavad tagatised. Tagatis peab katma vähemalt 50% laenusummast ja selle väärtust hindab sihtasutus vastavalt sisemisele asjaajamiskorrale.

Kui palju võib saada laenu ja millised on tähtajad?

Laenusumma on kuni 100 000 eurot. Laenu kestus on kuni 3 aastat kuni 12-kuulise maksepuhkusega.

Millest sõltub laenuvõtja laenuintress?

Laenuvõtja laenuintress sõltub kolmest tegurist: laenuvõtja krediidireitingust, laenu tagatiseks panditava vara väärtusest ja vähese tähtsusega abi vaba jäägi suurusest.Laenuintress fikseeritakse laenu välja andmise hetkel ja see ei ole muutuv laenuperioodi lõpuni. Minimaalseks laenuintressiks on võimalik saada 4% ja see kujuneb Euroopa Keskpanga põhirefinantseerimise operatsioonidele kohaldatav intressimäär pluss minimaalselt 4%.Euroopa Keskpanga põhirefinantseerimise operatsioonide intressimäär fikseeritakse enne iga aasta 1. jaanuarit ja 1. juulit ning tänase seisuga on intressimäär 0%.

Kuuldavasti ei saa anda laenu ettevõtjale, keda loetakse Euroopa Komisjoni õigusaktidest tulenevalt finantsraskustes olevaks. Mida see täpsemalt tähendab ja kuidas seda kontrollite?

Euroopa Komisjoni suuniste tähenduses peetakse ettevõtjat raskustes olevaks siis, kui riigi mittesekkumine viiks lühema või keskmise ajavahemiku jooksul peaaegu kindlasti ettevõtja tegevuse lõpetamiseni. Seepärast loetakse ettevõtjat raskustes olevaks eelkõige vähemalt ühel järgmistest asjaoludest:a) Kui tegemist on piiratud vastutusega ettevõtjaga, kes on akumuleeritud kahjumi tõttu kaotanud üle poole oma märgitud osa- või aktsiakapitalist. Nii on see juhul, kui akumuleeritud kahjumi mahaarvamine reservidest (ning kõikidest muudest elementidest, mida üldiselt peetakse äriühingu omavahendite osaks) annab negatiivse tulemuse, mis ületab poolt märgitud osa- või aktsiakapitalist.b) Kui tegemist on ettevõtjaga, kus vähemalt mõnel liikmel on piiramatu vastutus ettevõtja võlgade eest , ja kes on akumuleeritud kahjumi tõttu kaotanud üle poole oma raamatupidamises näidatud kapitalist.c) Kui asjaomase ettevõtja suhtes on võlausaldajate soovil algatatud kõiki võlakohustusi hõlmav maksejõuetusmenetlus või ettevõtja vastab siseriikliku õiguse kohaselt kõiki võlakohustusi hõlmava maksejõuetusmenetluse kohaldamise kriteeriumidele.d) Ettevõtja puhul, kes ei ole VKE, kui viimase kahe aasta jooksul:• on ettevõtja arvestuslik finantsvõimendus olnud suurem kui 7,5 ja• on ettevõtja EBITDA suhe intressimaksete kattevarasse olnud alla 1,0.Praktikas teostab sihtasutuse projektijuht alati iga ettevõtja puhul finantsanalüüsi ja arvutab suhtarvud. Kui ettevõtjal on krediidireiting krediidi- või finantseerimisasutusest saab ka seda kasutada raskustes oleva ettevõtja määratlemisel. Põhiline on , et ettevõtja omakapital vastaks äriseadustikus ettenähtule ja tema vastu ei ole algatatud sundlikvideerimis menetlusi.

Kui on soov käibekapitali laenu saada, siis kuidas peab toimima – millised dokumendid esitama jne.?

Laenu saamiseks esitatakse sihtasutusele finantstoote tingimustes välja toodud nõutavad dokumendid. Digiallkirjastatud taotluse koos lisadokumentidega tuleb saata e-posti aadressile [email protected], digiallkirjastamise võimaluse puudumisel saab taotlemiseks vajalikud dokumendid saata ka postiga: Oru 21, Viljandi 71003

Laenu taotlemiseks esitatavad dokumendid :

Laenutaotlus; ülevaade ettevõtja senisest tegevusest ja tuleviku kavast; aktsionäride ja osanike nimekiri laenu taotlemise seisuga; põhikirjas sätestatud pädeva organi otsus laenu taotlemise kohta; eelneva kvartali bilanss ja kasumiaruanne; kinnisvara hinnang; olemasolul krediidiasutuse või reitinguagentuuri poolt antud krediidireiting; muud sihtasutuse poolt vajalikuks peetavad dokumendid ja dokumendid, mis tõendavad ilmastikutingimustest põhjustatud kahjude olemasolu.

Laenumeede ja laenutaotluse vorm on kättesaadavad sihtasutuse kodulehelt www.mes.ee.

Esmaspäevast s.o 27. augustist alustatakse esitatud taotluste menetlemist ja positiivsete otsuste korral ka väljamaksete tegemist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960