Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 24. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põud on kahandanud saaki ja tõstnud saaduste tootmiskulusid

Põud on kahandanud saaki ja tõstnud saaduste tootmiskulusid
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Erakordselt soe ja kuiv kevad ning suvi on oluliselt mõjutanud nii Eesti taime- kui loomakasvatajaid. Eile toimus põllumajanduskojas söödaturu teemaline ümarlaud, millel osalesid peamised turuosalised – loomakasvatajad, viljatootjad ja -kokkuostjad ning söödamüüjad.

„Ümarlaual osalejad tõdesid, et põuast tingitud probleemid on tabanud kõiki sektoreid, nii taimekasvatajaid kui loomakasvatajaid. Kahjude ulatus ja probleemid on aga nii sektorite kui piirkondade lõikes erinevad,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul on põllukultuuride osas pilt väga erinev, kuid üldine saagitase on siiski madal ja osades piirkondades on väga tõsised põuakahjud. Tänavune põllukultuuride kogusaak jääb ilmselt kesise 2016. aastaga võrreldavale tasemele. Kuigi viljaturul on toimunud suur hinnatõus, siis arvestatavale osale saagist on kevadel sõlmitud tänasest madalamal hinnatasemel eellepingud.

„Loomakasvatajatele on probleemiks kallinenud sööt, kodumaise söödavilja kättesaadavus, raskused rohusööda varumisel ja kuumastressist tingitud probleemid loomadel. Rohusööda varumisel loodetakse kolmandale niitele. Üldiselt on Eestis vilja piisavalt saada, kuid probleemiks on söödakvaliteediga vilja nappus ja söödavilja kõrge hind. Praegu valitseb turul mõningane ebakindlus, mistõttu söödavilja ostmisel pikkade lepingute tegemine on väga riskantne,“ lisas Sõrmus.

Ümarlauast osavõtjad tõdesid, et paraku tõuseb tänavu tootmise omahind kõikides loomakasvatuse valdkondades: sea- ja linnuliha, munad, veise- ja lambaliha ning piim. Tootmishinna tõus hakkab ilmselt mõjutama ka toidutarbijaid, praegu on tootmissisendite hinnatõusu ja lõpptoodete hinna vahel käärid.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda korraldab kuni 24. augustini Eesti taime- ja loomakasvatajate küsitluse, et anda põuakahjudele täpsem hinnang. Tänaseks on küsimustikule vastanud juba üle 500 põllumajandusettevõtja. Uuringuga kaardistatakse nii põllukultuuride kui söödatootmise olukord. Küsimustiku leiab SIIT.  

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960