Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 6. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üks küsimus: Kas rapsi jagub?

Raps
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kohe saab valmis Imavere rapsitehas ja Muugale hakatakse samuti ehitama uut hiiglaslikku õlikultuuride tootmiskompleksi. Lisaks on meil juba paar aastat suurimaks rapsi kokkuostjaks Eestis olnud Scanola Balticu õlitehas ning loomulikult pole puudunud ka rapsi eksport. Kas kõigile turul olijatele ikka jagub toorainet?

"Eestis toodetakse keskmiselt 150-180 tuhat tonni rapsi aastas. Scanola Baltic'u tehas vajab aastas 150 tuhat tonni. Seega kõigile toorainet ei jagu. Vajadusel leiame muid lahendusi sisseostude näol," selgitas Baltic Agro viljakaubanduse juht Timo Sildvee. "Kui uued tehased valmis saavad - siis kindlasti hakkab see turgu mõjutama, sest Eestis kasvatatakse rapsi vähem kui on olemasolev pressimisvõimsus. Vilja ja rapsi kokkuostjana on Baltic Agro põllumeeste jaoks pikaajaline ja kindel partner, see annab põllumehele kindluse, et kasvatatud saak vastu võetakse ja tasu töö eest laekub kokkuleppe kohaselt."

Scandagra Eesti ASi vilja tootejuht Marge Pähkel lisas, et rapsi kasvatatakse Eestis 75 000 hektaril ja suurem osa saagist kasutatakse juba praegu siinsamas. Ka oli ta sama meelt Timo Sildveega, et iga uus rapsi tööstus tõstab konkurentsi ja võib tõsta ostuhinda siseturul. "Raps on börsikultuur, mistõttu peaksid hinnatasemed olema sarnased. Kui Eestis tuleb rapsist puudus, saab seda importida Venemaalt või lähiriikidest," ütles Pähkel ja lisas, et kuna raps on üks kultuuridest, mida põllumehed palju kasvatavad, siis Scandagra meeskond on selle kasvatamisel põllumeestele abiks nõuga ja teadmistega, et saada parim tulemus.

"Kahjuks ei oska seda Muuga projekti veel kommenteerida. Samas on nende idee põhiliselt importtoorainel põhinev. Ega tehased ostavad toorainet sama loogika alusel, mis kokkuostjad. Aluseks on ikkagi nii öelda turu hind, mis arvutatakse lähtuvalt FOB tingimusel hinnast," täiendas Oilseeds Trade müügijuht Meelis Fink.

Agritrading Company ASi ja Eestivili ASi tegemisi vedav Rainer Puhk kommenteeris, et rapsiga on keerulisem lugu tõesti,  kuna Eestis on võimalik toota ca 200 000 tonni rapsi aastas, eeldusel, et tuleb hea saagiaasta muidugi. “Painküla, kui töötab täie hooga tarbib ca 150 000 tonni aastas, lisaks läheb iga aasta ekspordiks ca 25 000 tonni rapsi, see oleneb aastast. Eelmise aasta rapsi saak oli aga ca 160 000 tonni.  See tähendab seda, et rapsi tuleb eksporida teistest riikidest kuna Eesti riigi toodangust ei piisa,” võttis Puhk teema kokku.

Loe lisaks: 

Marge Pähkel: keerulised ajad viljaturul - laevad müüdud, aga vilja poleRainer Puhk: kaupleme vaid reaalselt olemasoleva viljagaMeelis Fink: keerulisel hooajal võib viljalepingute sõlmimine ja täitmine raske ollaTimo Sildvee: leping on leping

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960