Autor: Mait Kraun • 7. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Nisuhinna langus sütitas kauplejaid oma positsioone sulgema

Nädala börsiuudised: investorid loobuvad nisule panustamisest; sama trend ka Euroopa turgudel; piimahinnad GDT oksjonil languses; Euroopas piimahinnad jätkuvalt tõusutrendis; nafta ja bensiin odavnesid.
Foto: MAXIM SHIPENKOV, EPA

Nisuhinnad jätkasid sellel nädalal langust, sest investorid loobuvad tõusule panustavatest positsioonidest. Tundub, et augustis toimunud hinnatõus oli liiga kiire ning väiksemgi langus sütitas kauplejaid oma positsioone sulgema. Langusele aitas kaasa ka Venemaa valitsuse teadaanne, et nisueksporti piirama ei hakata.

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimaoksjon, kus hinnad langesid. Tõsi, Euroopas on piimaturg jätkuvalt tõusutrendis, sest kehv teraviljatoodang piirab loomasööda pakkumist.

Naftaturul on põllumeeste jaoks positiivsed arengud, sest bensiini hind langes ligi 4 protsenti.

Investorid loobuvad nisule panustamisest

Nisufutuurid jätkasid sellel nädalal langust, sest investorid jätkasid futuuride müümist nii Euroopas kui ka USAs ning Ühendriikides on nõudlus kehv, vahendab Reuters.

Kõige aktiivsem nisufutuur Chicago börsil on sellel nädalal odavnenud lausa 6 protsenti. Turg jõudis madalaima tasemeni alates 25. juulist.

„Me arvame, et praegune kauplemine on seotud USAs toimuvaga,“ ütles Commonwealth Bank of Australia toorainete strateegia juht Tobin Gorey. „Üks asi on see, et investorid müüvad tõenäoliselt oma pikki positsioone. Lisaks sellele on hinnatõusu moment läbi saanud ning see on paljud investorid müüma pannud.“

Venemaa põllumajandusministeerium teatas neljapäeval, et nisueksporti nad piirama ei plaani hakata. Eelmisel nädalal spekuleeriti, et küllaltki piiratud tootmise tõttu hakatakse eksporti piirama, mis pani hinnad ajutiselt tõusma.

Sama trend ka Euroopa turgudel

Sama trendi on märgata ka Euroopa turgudel, kus pikkade positsioonide hulk (tõusule panustavad positsioonid) langes augusti lõpus ühe kuu madalaima tasemeni, kirjutab AgriCensus.

Augustis tuli pikki positsioone järjest juurde, sest Euroopat tabanud põud mõjus teraviljadele väga kehvasti. See viis Euroopa toidunisu hinna augusti keskel viie aasta kõrgeima tasemeni.

Alates sellest on futuurid odavnenud 8 protsenti. Nädalaga kukkus Pariisis kaubeldava toidunisu septembrikuu futuuride hind 3 protsenti, 198,25 euroni.

Euroopa maisifutuuride pikkade positsioonide maht on langenud 25 protsenti, 1891 lotini. Euroopa maisitootmist on samuti seganud suvine kuumus. Prantsusmaa maisi olukord on viimase kolme nädala kehveim. Maisisaagi koristus algab selle kuu lõpus. Maisi novembrikuu futuuride tonnihind kaupleb praegu 177,25 euro juures.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 0,8 protsenti ja tonn maksab Euroopas 371,25 eurot.

Piimahinnad GDT oksjonil languses

Piimaturgudel on viimastel nädalatel olnud positiivne toon ning turuosalised on optimistlikud. Mõnevõrra piiras seda optimismi asjaolu, et sellel nädalal toimunud GDT oksjonil langesid hinnad juba kuuendat korda viimase seitsme oksjoni jooksul.

Täispiima pulber odavnes 2,2 protsenti, 2821 dollarini tonnist. Kokku odavnesid piimahinnad GDT oksjonil tervikuna 0,7 protsenti.

„Sellel oksjonil müüdi tavapärasest rohkem täispiima pulbrit,“ ütles AgriHQ piimaturu analüütik Amy Castleton. Võrreldes 21. augustil toimunud oksjoniga müüdi lausa 33 protsenti rohkem.

Või hinnad langesid 2,8 protsenti ja tonn maksab 4271 dollarit. Kooritud piima pulber kallines 2,2 protsenti, 2005 dollarini tonnist.

Euroopas hinnatrend positiivne

Euroopas on hinnatrend aga jätkuvalt kasvav. Peamiselt on probleeme tekitanud põud, mis on tootmist seganud. Põud on mõjutanud ka loomasööda tootmist, mis piirab omakorda piimatootmist. Nädalaga kallines kooritud piima pulbri hind Euroopas 1,3 protsenti, 1725 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn)
Foto: Allikas: EEX

Teistest toorainetest kallines kakao 2,1 protsenti ja tonn maksab 2310 dollarit. Suhkru hind kukkus kaks nädalat tagasi 10 aasta põhja, aga jätkab taastumist – tonnihind tõusis 2,2 protsenti, 330 dollarini.

Nafta ja bensiin odavnesid

Nafta oli sellel nädalal languses, sest investorid muretsevad globaalse nõudluse pärast ning arenevate turgude majanduste pärast, vahendab MarketWatch.

Lisaks sellele ilmusid andmed, et USAs on bensiinivarud tublisti kasvanud. Hinda toetava poole pealt võib välja tuua USA naftavarude vähenemise ja sanktsioonid Iraani naftale, mis jõustuvad novembri alguses.

„Kaubandussõda on samuti energiaturgu madalamale vedanud, sest kardetakse, et uued tariifid võivad globaalset majanduskasvu negatiivselt mõjutada. See on üleüldiselt toorainetele kehvasti mõjunud,“ teatas Sevens Reporti toimetaja Tyler Richey.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 1,2 protsenti ja WTI kukkus 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 76,47 ja 67,82 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind langes 3,7 protsenti, 735 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960