Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 10. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristo Busch: 2017. aasta oli Stokker Agrile edukas

Kristo Busch: 2017. aasta oli Stokker Agrile edukas
Foto: Stokker AS
Põllumajandustehnika tootja Kubota kasvab ja laieneb. Nüüd on ettevõttel plaanis investeerida 55 miljonit eurot uude teadus- ja arenduskeskusesse Euroopas. Uus keskus rajatakse Prantsusmaale, Crépy-en-Valois’i ja see alustab täiel võimsusel tööd 2020. aastal.

Kubota plaanitav teadus- ja arenduskeskus koondab endasse põllumajanduslike traktorite projekteerimiskompetentsi ja sellest saab Kubota traktorite teadustegevuse baas Euroopas.

Kaasaegsete projekteerimis- ja valideerimistööriistadega varustatud tipptasemel teadus- ja arenduskeskus võimaldab Kubotal oma uute traktorimudelite jaoks välja töötada uudseid tehnoloogiaid, mis tagavad Euroopa põllumajandustootjate erivajaduste täitmise ja mis kannavad edasi ettevõtte põhiväärtusi, milleks on usaldusväärsus, kasutusmugavus ja optimaalsed halduskulud.

Oma üleilmastumise protsessi osana soovib Kubota edendada tootearendust, kohandades seejuures lahendusi teenindatavate turgude erivajadustest lähtuvalt. Uus keskus mängib selles protsessis olulist rolli. Kubota arendab edasi põllumajandusmasinaid, kohandades neid nii, et need tagaksid tõhusa töö eri põllukultuuride, pinnasetingimuste ja tööprotsesside puhul.

Juba sajas maailma riigis tegutsev Kubota soovib veelgi rahvusvaheliselt kasvada ning ettevõtte viimane investeering hoogustab seda laienemist ja kasvu veelgi. Alates Kubota Holding Europe B.V. asutamisest 2017. aastal on ettevõte tugevdanud oma identiteeti Euroopas.

Kubota Corporation on alates 1890. aastast olnud juhtivaid põllumajandus-, kommunaal-, heina- ja ehitusseadmete ning tööstuslike mootorite tootjaid. Ettevõtte peakontor on Jaapanis Osakas ja ettevõte tegutseb enam kui 110 riigis Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Kubota kontserni müügitulud ulatusid eelmisel aastal (2017) üle 16 miljardi dollari. 

Kubota masinad on saanud Euroopas mainekaid tunnustusi ja auhindu, sh „FIMA TECHNICAL NOVELTY“ Agri Robo autonoomse traktori eest ning „TRACTOR DE ESPAIGA“ M5101 Narrow Advance Cab traktori eest.

Kubota soovib Euroopa ja ka Eesti turul jõulisemalt pildil olla

Eestis müüb Kubota traktoreid Stokker AS. Stokkeri põllumajandusdivisjoni juhataja Kristo Buschi sõnul annab taoline investeering selge signaali, et Kubota soovib Euroopa turgudel jõulisemalt pildil olla ja turuosa veelgi tõsta. „Investeering uude teadus- ja arenduskeskusesse läheb kokku Kubota rahvusvahelise strateegiaga saada põllumajandusäris suurtegijaks ja laiendada oma tootevalikut kõigis tootevaldkondades,“ rõhutas Busch.

Turuosa kasvab. Eestis ja mujal Euroopas on Kubota uued traktorid viimaste aastate jooksul väga hästi vastu võetud ning see kajastub ka heades turuosades. „Suurimat peavalu konkurentidele valmistab Kubota Poolas ja Saksamaal, kus väga lühikese aja jooksul on saavutatud edetabelite tipukohad. Eestis on tänaseks müüdud üle 50 traktori alates 2016. aastast. Üha enam tuntakse Eestis ja kogu Baltikumis huvi kvaliteetse Jaapani tehnika vastu. Kindlasti eristab Kubotat konkurentidest toodete vastupidavus ja kvaliteet, mille tagatiseks on 5 aastane tehasegarantii,“ selgitas Busch.

Kristo Busch rääkis, et käesoleva aasta esimese 7 kuuga on Eestis müüdud ligikaudu 300 uut traktorit ning suurusjärk jääb samale tasemele mis oli eelmisel aastal. “Traktorite turgu mõjutavad enim EL-i toetuste maksmine, meie ilmastik ning põllumeeste investeerimisvalmidus. Tihti on vajadus uue traktori järele olemas, kuid ostuotsus lükatakse tulevikku lootuses saada sellele investeeringule toetust. Samuti on see aasta näidanud, et mitmed investeeringud on edasi lükatud, kuna puudub kindlus tuleviku osas ning pigem panustatakse vana masina remonti,” rääkis ta.

Küsimusele, kui suur on Kubota osa traktoriturul nii maailmas kui Eestis, vastas Busch, et antud hetkel on Kubota võimsaim traktor 170hj ja Eestis ollakse oma tootegrupiga neljandal kohal, mis on väga hea tulemus võttes arvesse, et Kubota traktorite müügiga alustati alles 2016 aasta kevadel. “Eestis tehakse rohkem tehinguid suuremas hobujõuklassis ning hetkel meil üle 170hj masinat pakkuda pole. Kuid Kubota viimased uudised uue arenduskeskuse ehitamisest Euroopasse annavad lootust, et lähiaastatel tuleb ka seal läbimurre. Mujal on Kubota kõige paremad turuosad saavutanud USA ning Poola turul, kus suhteliselt lühikese ajaga on saavutatud kindlates hobujõuklassides turuliidri positsioon,” ütles Busch.

Stokker AS

AS Mecro, SIA Stoller ja UAB Mecro Technikonase nimeks sai alates 2017. aasta sügisest AS Stokker, SIA Stokker ja UAB Stokker. Tütarettevõte OÜ Floratech, kus pole juba aastaid majandustegevust toimunud, likvideeriti. Eesti puidutööseadmete müügi ja hooldusega tegelev tütarettevõte AS Nava ühendati 2017. aasta detsembris AS Stokkeriga.

2017. majandusaasta oli Stokkeri jaoks igati edukas. Kogu kontserni 2017. aasta konsolideeritud netokäive kasvas aastatagusega võrreldes 13% moodustades 108,5 miljonit eurot. Ettevõte arenes ühtlaselt kõigis tegevusvaldkondades nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. Stokkeri kontserni konsolideeritud puhaskasum 2017. aastal oli 3,3 miljonit eurot.

2017. aasta suurim investeering oli sügisel avatud Stokkeri keskus Jelgavas. Lisaks soetati Lätis kinnistu Talsis, kus avati teenindus- ja hooldekeskus. Leedus ja Eestis uusi keskusi 2017. aastal ei avatud, kuid Tartu keskus läbis suvel värskenduskuuri, kevadel valmis Võru keskuse laiendus ning sügisel alustati Vilniuse uue keskuse ehitusega.

2017. aasta lõpu seisuga töötas Stokkeris 494 spetsialisti, kellest Eestis 281, Lätis 119 ja Leedus 94 inimest.

Edukas aasta. Stokker Agrile, kes kuulub Stokker AS gruppi ja tegeleb põllutehnika müügi ja hooldusega, oli 2017. aasta edukas ja nende netokäibeks kujunes 9 912 627 eurot, mis on 16% rohkem kui 2016. aastal.

„Võrreldes 2016 aastaga oli aasta 2017 palju edukam, kuna aasta varem alustasime uue kaubamärgi Kubota müüki Baltikumi turul ning see nõudis suuremaid investeeringuid ja kulutusi. 2017. aastaks oli Kubota kaubamärgi tuntus juba loodud ja see suurendas meie müüginumbreid. Suurt mõju meie headele tulemustele avaldas heina- ja silotehnika tootja McHale´i kogu tooteportfelli ainumüügiõiguse saamine Eestis. Varasemalt võisime müüa vaid paari üksikut McHale-i seadet nende suurest tootevalikust. Seda mõju kinnitasid ka head müügitulemused aasta lõpu seisuga,” on Busch tulemustega rahul.

Ta prognoosib, et 2018. aasta tulemused jäävad samale tasemele võrreldes aasta varasemaga. ”Kindlasti on mõjutanud masinate müüki pikk põuaperiood, mistõttu on kliendid pannud uued investeeringud ootele. Alates 2018. aastast on kogu Stokker Agri OÜ tegevus üle kantud Stokker AS-i põllumajandustehnika divisjoni alla. Läbi selle näiliselt formaalse, aga tegelikkuses olulise muutuse suurenes meie rasketehnika hooldevõrgustik. Nüüd oleme põllumajanduse kliendile lähemal mitte ainult Tallinnas, Paides ja Tartus vaid ka Pärnus, Jõhvis ja Kuressaares,” ütles Busch.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960