Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 10. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB: põllumajandusettevõtted on tänavu aktiivselt laenu võtnud

Põllumajandusettevõtted on tänavu aktiivselt laenu võtnud
Foto: Postimees/Scanpix
SEB klientidest väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete (VKE-d) finantseerimismahud on kasvanud tänavu enim põllumajanduses, kaubandus - ja tootmissektoris.

Käesoleva aasta suurim, 10%line kasv on olnud põllumajandussektori VKE-de laenu- ja liisinguportfellis. Kaubandus- ja tööstussektoris jääb kasv alates aasta algusest kõigis sektorites natuke alla 7%.

„Aasta esimene pool on olnud ettevõtluses aktiivne. Märgid näitavad, et ettevõtjad suhtuvad positiivselt investeeringutesse. Ettevõtjatel on eesmärk tootmise lisandväärtust tõsta ja samas kulusid vähendada,“ sõnas SEB väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete segmendi juht Edward Rebane.

Kuna Eestis liiguvad tööjõukulud tõusujoones ja surve palgakasvule on endiselt suur, siis tekib üha suurem surve ka automatiseerimisele. „Tootmise ja teeninduse automatiseerimine on need teemad, millega panga poole viimasel ajal sagedamini pöördutakse, kuna ettevõtte omavahenditest antud arenduste rahastamiseks tavapäraselt ei piisa,“ lisas Rebane.

Automatiseerimine on märksõnaks just tootmisettevõtetes ja on tingitud tööjõu raskest kättesaadavusest ning seda probleemi kurdavad nii mitmedki ettevõtjad. Põllumajanduses oli aasta alguses näha suuremat investeerimislainet, kui SEB finantseeris uusi laenu- ja liisingulepinguid 15% suuremas mahus võrreldes eelmise aasta esimese poolega. Finantseeriti peamiselt uue tehnika ostu.

„Põllumehed ei osanud selle suve ilmastikutingimusi ette näha ning eks see võib hakata osaliselt mõjutama nende finantsseisu. Aasta teises pooles me nii palju investeeringuid selles sektoris uude tehnikasse kindlasti ei näe, samuti mitte järgmisel poolaastal,“ kommenteeris Rebane põllumajandussektori finantseerimisaktiivsust.

Kaubandussektoris näeb SEB järjest suurenevat positiivset trendi just e-kaubandusel ning ruumi sealseks kasvuks on piisavalt. „Keskmiselt on EL-i riikides netikaubanduse osakaal suurem kui meil ehk Eestil läheb natukene veel aega, et muule Euroopale järele jõuda,“ lisas Rebane.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960