Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 13. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erakorraline toetus 2017.a ilmastikukahjude eest jõuab põllumeesteni

Ilm ei soosinud põllutöid
Foto: Postimees/Scanpix
2017. aasta oli nii vihmaderohke, et mitmel pool jäi põldudelt kartul ja köögivili koristamata, talivili jäi liigniiskuse tõttu külvamata või hävis. Ilmastikukahjude korvamiseks sai 2018. aasta kevadel taotleda kaht liiki erakorralist toetust ning täna maksab PRIA määratud toetused välja.

Erakorralist toetust kartuli ja avamaaköögivilja kasvatajatele makstakse kahe ühikumäära alusel: kartulisaagi koristamata jätmise korral669,98 eurot hektari kohta ning koristamata jäänud avamaaköögivilja kasvupinna eest 2567,12 eurot/ha. Kartuli kohta makstavat toetust saavad 105 taotlejat 430 ha eest, koristamata jäänud avamaaköögivilja eest määrati hüvitis 46 põllumehele 185 ha kohta. Eesti riigi rahastatud toetust määrati 128 põllumehele kokku 463 308 eurot, toetusesaajate andmed on PRIA kodulehel.

Osaline toetus määrati 10 juhul ja toetusest ilmajääjaid on 13. Osalise määramise said need, kel saadaolev summa ületas taotleja vähese tähtsusega abi limiiti. Limiite kontrollis PRIA riigiabi ja vähese tähtsusega abi registrist

Toetuseta jätmist põhjustas see, kui taotleja kasvatatav kultuur polnud toetuskõlbulik või oli saak koristatud/hävinud enne määruses sätestatud perioodi.

Erakorralist toetust talivilja kasvatajatele makstakse neile, kes ei saanud eelmisel aastal augustist oktoobrini tugevate sademete tõttu talivilja külvata või külvatu hävis. Täielikult rahuldati 531 taotlust ja osaliselt 38, toetust makstakse kokku 39 047 hektari kohta.

Põhiliseks vähendamise põhjuseks oli toetuse taotlemine maale, mille kasutusõigus taotlejal puudus. Mõnel juhul ei olnud taotlusele kantud põldudel kasvatatud kultuurid toetusõiguslikud.

Taliviljatoetuse ühikumäär on 34,28 eurot/ha. Toetust rahastab Euroopa Liit, kokku määrati Eestis toetuseks 1 338 498 eurot. Toetusesaajate andmed on kodulehel.

Erakorraliste toetuste maksetähtaeg on 30. september, kuid PRIA maksab toetused välja täna, 13. septembril. Enda summade kohta saavad taotlejad infot e-PRIA teenusest „Maksete ja võlgnevuste andmed“.

Toetused maakonniti
Foto: PRIA

Käesoleval aastal on põllumeestele raskusi põhjustatud põud ning PRIA pingutab, et jõuda kõik tänavu taotletud pindala- ja keskkonnatoetused välja maksta tavapärasest varem. Novembris plaanib PRIA välja maksta üleminekutoetused, alates 1. detsembrist EL rahastatavad otsetoetused ning jaanuaris-veebruaris maaelu arengukava pindala- ja loomatoetused.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960