14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Euroopas prognoositakse väiksemat maisisaaki

Mais
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: ELi maisitoodang saab olema oodatust tunduvalt väiksem; pehme nisu toodanguprognoosi vähendati; põllumehed külvavad vähem rapsiseemneid; nafta hind tõusis.

Euroopas on jätkuvalt teemas kuiv ja kuum ilm, mille tõttu on analüütikud vähendanud nii maisi- kui ka nisutoodangu prognoose. Hindadele see erilist tuge sellel nädalal aga ei pakkunud ning tundub, et kauplejad lähevad langustrendiga kaasa ning tõusule panustavatest positsioonidest loobutakse.

Ekspertide sõnul on Euroopas rapsiseemneid külvatud tunduvalt vähem, mis võiks keskpikas perspektiivis hindu toetama hakata.

Suhkru fundamentaalne pilt on paranenud ning pärast 10 aasta madalaima taseme saavutamist on lootust, et tooraine hind hakkab taastuma.

ELi maisitoodang saab olema oodatust tunduvalt väiksem

Strategie Grains vähendas Euroopa Liidu maisitoodangu prognoosi 5 protsendi võrra, sest saak on kuuma ilma tõttu Prantsusmaal ja Kesk-Euroopas aina kehvemas seisus.

Neljapäeval avaldatud raportis teatas Prantsusmaal tegutsev analüüsifirma, et Euroopa Liidu selle aasta maisitoodang saab olema 58,4 miljonit tonni. Eelmisel kuul oli prognoos veel 61,3 miljonit tonni.

„Saagikuse potentsiaal on Prantsusmaal, Saksamaal, Poolas ja Kesk-Euroopas tunduvalt kehvemaks muutunud ning põhjuseks on kuum ja kuiv ilm. Need ebasoodsad tingimused mõjutavad saaki märkimisväärselt,“ teatas Strategie Grains oma raportis.

Kuumus ei ole kogu Euroopat aga mõjutanud. Strategie Grains tõi välja, et Rumeenia, Bulgaaria ja Itaalia saagikuse väljavaade on „suurepärane“.

Maisi novembrikuu futuuri hind langes nädalaga Euronexti turul 1,3 protsenti, 175 euroni tonnist.

Maisi novembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Pehme nisu toodanguprognoosi vähendati

Põud ja kuumalained on kestnud sisuliselt suve algusest saati. Selle tõttu tõusis Pariisi toidunisu hind augusti keskel viimase viie aasta kõrgeima tasemeni.

Strategie Grains prognoosib, et Euroopa Liidu pehme nisu toodang saab olema 126,8 miljonit tonni. Eelmise kuuga võrreldes kärbiti prognoosi 0,9 miljoni tonni võrra. Peamiselt vähenesid ootused Saksamaa, Beneluxi, Taani, Iirimaa, Austria, Soome ja Rootsi toodangu osas.

See tähendaks, et 2018. aasta toodang saab olema umbes 11 protsenti väiksem kui mullu. Saagikus saab olema aga madalaim alates 2012. aastast.

Analüütikud vähendasid ka ELi selle hooaja nisuekspordi prognoosi – kokku 1 miljoni tonni võrra, 18,8 miljoni tonnini. Eelmisel hooajal ulatus nisueksport 20,5 miljoni tonnini.

Toidunisu detsembrikuu futuuri hind tõusis 0,9 protsenti, 196,75 euroni tonnist.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Põllumehed külvavad vähem rapsi

Ekspertide sõnul pole Euroopa põllumehed saanud kuuma ilma tõttu külvata nii palju rapsi kui nad soovisid, vahendab Reuters.

Nelja suurima tootja – Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Poola – pinnas on olnud külviks liiga kuiv. Kuna teraviljade hinnad on järsult tõusnud, siis paljud põllumehed otsustasid rapsiseemnete asemel teraviljade kasuks.

„Me arvame, et rapsiseemnete külvipindala väheneb. Esimene põhjus peitub marginaalides, mis ei ole nii atraktiivsed kui eelmisel aastal, sest teraviljade hinnad on tõusnud,“ ütles Strategie Grainsi analüütik Hemeline Macret.

Näiteks Saksamaal langes külvipindala hinnanguliselt 200 000 hektari võrra, 1 miljoni hektarini. „Kuivus tekitas Saksamaal palju probleeme ning ma usun, et arvestatav hulk põllumehi otsustas külvata teisi teravilju,“ ütles üks analüütik.

Kuna külvamine väheneb, siis on tõenäoliselt oodata ka toodangu alanemist, mis võiks hindadele keskpikas perspektiivis tuge pakkuda. Rapsiseemnete hind langes Euroopas nädalaga 0,8 protsenti, 368,25 euroni. Viimastel kuudel on hinnatrend olnud kasvav.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Toorsuhkru hind tõusis ICE börsil kahe kuu kõrgeima tasemeni. Ühtlasi tõusis suhkru kõrgemale 100 päeva libisevast keskmisest, vahendab Reuters. Naela hind tõusis 11,68 dollarisendini, mis kõrgeim tase alates 2. juulist.

Suhkru fundamentaalne pilt on viimasel ajal paranenud, sest ootused Euroopa Liidu toodangu osas on vähenenud ning Brasiilias keskenduvad töötlejad suhkruroost eelkõige etanooli valmistamisele. See annab lootust, et hinnatõus võiks jätkuda, mida toetab osaliselt ka tehniline pilt.

Kakao hind tõusis nädalaga 0,2 protsenti ja tonn maksab 2314 dollarit.

Kooritud piima pulbri hind langes Euroopas 4,3 protsenti, 1650 euroni tonnist (septembrikuu futuur).

Nafta hind tõusis

USA toornafta varude vähenemine ja Iraani tarnete peatne kadumine rahvusvaheliselt turult pani nafta hinna sellel nädalal tõusma.

Naftatootjate organisatsiooni American Petroleum Institute (API) hinnangul kahanesid Ühendriikide naftavarud eelmisel nädalal tervelt 8,6 miljoni barreli võrra.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,2 protsenti ja WTI lisas 1,2 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 78,18 ja 68,6 dollarit.

Ülemaailmses plaanis mängivad aga veelgi suuremat rolli novembris jõustuvad Iraani-vastased sanktsioonid, mis vähendavad märkimisväärselt turule jõudva nafta kogust. Viimastel nädalatel on Iraani naftatööstuse tootmismahud sanktsioonide ootuses selgelt vähenenud.

Bensiini maailmaturu hind tõusis 0,9 protsenti, 742 dollarini tonnist.

Bensiini maailmaturu hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960