Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 19. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium otsib võimalusi loomakasvatussektori abistamiseks

Toitu ei jagu
Foto: Postimees/Scanpix
Maaeluministeerium andis Riigikogu maaelukomisjoni istungil ülevaate põua mõjudest ning erinevatest lahendustest, mida nii Eestis kui ka mujal Euroopa Liidu liikmesriikides on põllumeeste olukorra leevendamiseks kasutatud.

„Oleme aktiivselt tegelenud sellega, kuidas leevendada põua põhjustatud kahjusid ja aidata raskustesse sattunud põllumehi. Meil on toimunud mitmeid arutelusid põllumajandussektori esindajatega ning saadud informatsioon on aidanud meil olukorda põhjalikumalt analüüsida,“ ütles minister Tamm.

Tarmo Tamme sõnul otsitakse võimalusi söödapuuduse leevendamiseks, mis ikaldunud või rajamata rohusöödapõldude tõttu on tekkinud või järgmisel aastal tekib. „Ühe võimalusena kaalume maaelu arengukava põllumajanduspotentsiaali taastamise meetmes rohumaade uuestikülvi toetamist. Hinnanguliselt hävis sel aastal ca 17 500 hektarit rajatud rohumaid, mis tuleb uuesti rajada. Selleks kulub umbes 6,5 miljonit eurot,“ sõnas maaeluminister Tamm.„Seoses rohumaa külvide hävimisega on sööda varumiseks oluline, et järgmisel aastal saaks lühiajalisi rohumaid sööda tootmiseks kasutada, ilma et need alad püsirohumaaks muutuksid. Sellise võimaluse saamiseks oleme pöördumas Euroopa Komisjoni poole,“ ütles maaeluminister Tamm.Eestis on astutud järgmised sammud põuast tingitud raskuste lahendamiseks:

• Valitsus eraldas 20 miljonit eurot Maaelu Edendamise Sihtasutusele (MES) käibekapitali laenude väljastamiseks.• Eesti põllumehed said Euroopa Komisjonilt erisuse rohestamise toetuse ökokesa tootmispiirangu nõude asjus, mis võimaldab ka nendelt aladelt loomasööta varuda ja seeläbi loomasööda varumisbaasi laiendada.• Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) maksab põllumeestele pindala- ja loomatoetused sel aastal varem välja.• Põllumeeste puhul, kes on PRIAt teavitanud, et neil jääb põua tõttu täitmata toetusmeetmete nõudeid, saab PRIA nõuete täitmata jätmist toetusreeglite kohaselt käsitleda erandliku asjaoluna või vääramatu jõuna ja sellisel juhul ei kaasne toetuste tagasinõudmist.• Maaelu arengukava raames antakse toetusi kuivendus- ja niisutusinvesteeringuteks. Pikaajalise meetmena lisati sel aastal maaelu arengukavasse põllumajanduskindlustustoetus, mis võimaldab muu hulgas kompenseerida põllumeeste saagikindlustuse makseid.

 

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960