Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: Kehtna Mõisa uus farmikompleks on valmis

Kehtna Mõisa uus farmikompleks on valmis
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
14. septembril valmis Kehtna Mõisa OÜ kaua planeeritud farmikompleks. Ettevõtte juhtkonna sõnul on praegune majanduskeskkond selline, mis lubab piimatootjal investeerida.

Kehtna Mõisa OÜ juhatuse liikme Märt Riisenbergi näolt on näha rahulolu. Koos poja Siim Riisenbergiga, kes firma igapäevast tööd juhib, on saadud valmis korraliku asjaga. „Minu arvates on piimatootmine midagi sellist, millega tasub maal tegeleda. Ka keerulistel aegadel sai piim turustatud ja ka nüüd läheb meie piim EPIKOle ning peale piimandust räsinud kriise, võimaldab toorpiima praegune kokkuostuhind juba ka natuke investeerida,“ sõnas Riisenberg.

Ta lisas, et juba kaua aega tagasi, esimest farmiosa ehitama hakates, oli planeeritud selle laudaosa ehitus. „Kõik investeeringud, mis siia oleme teinud, on tehtud suurt plaani silmas pidades, mõeldes tulevikule. Nii sai ka näiteks lüpsiplats rajatud nii suur, et see võimaldab lüpsta kogu piimakarja. Tulevikku silmas pidades ei ole välistatud ka biogaasijaama ehitus,“ lisas Märt Riisenberg.

Staažika piimatootja arvamus on, et turg on praegu suhteliselt stabiilne, on oodata pigem väikest piimahinna tõusu, mis annab tootjatele julgust tegutsemiseks. „Ma olen kindel, et praegu piimatootmisega alustajaid on vähe, samas need, kes on turul alles ja kriisid üle elanud, need ka sellesse sektorisse jäävad,“ arvas ta.

1,6 miljonit piimatootmisesse. „12 aastat tagasi me rajasime tühjale kohale kompleksi ja selles kompleksis pidi olema 1000 lüpsilooma ja nüüd siis realiseerisime selle 1000 looma plaani. Loomulikult, kui oli piimakriis, siis tekkis tunne, et meie plaan ei realiseeru ja see olemasolevgi pühitakse siit minema - aga täna ma elan teadmisega, et kui mul on 1000 lüpslooma, siis ma järgmise kriisi elan paremini üle kui senise 500 lüpsiloomaga,“ rääkis Kehtna Mõisa OÜ juhatuse esimees Siim Riisenberg.

Ka tema sõnul sai investeering piimafarmi laiendusse teoks tänu paranenud turuolukorrale, mis julgustas ettevõtjat investeerima. „Kõik see siin kokku läks maksma 1,6 miljonit, sellest 10% oli omafinantseering ja ülejäänud laenasime SEB Pangast ja 500 000 eurot saime ka PRIAlt,“ sõnas Siim Riisenberg. Ta täiendas, et lisaks uuele laudakompleksile, valmisid ka kolm lägahoidlat, ühe lägahoidla mahutavus on 6800 kanti ja need on vajalikud säästmaks looduskeskkonda ning täitmaks Veeseaduse nõudeid,” lisas Riisenberg.

Laudaehitust finantseeris SEB Pank. „Tunnustada tuleb ettevõtjaid, kes oma tootmist kaasajastavad ning teevad investeeringuid selle automatiseerimiseks ning samal ajal ka keskkonnasõbralikumaks muutmiseks. SEB pangana on meil hea meel toetada ettevõtlust ka maapiirkonnas, et elu maal areneks ning töökohad lähiümbruses säiliksid,“ sõnas SEB keskmise- ja väikeettevõtete segmendi juht Edward Rebane.

Tänud kõigile koostööpartneritele. Siim Riisenbergi sõnul on uus farmiosa peaaegu valmis, teha on vaid mõned väikesed tööd – panna on veel mõned torud, piirded ja siit-sealt sättida. Kogu kompleks valmis kiirelt, pea 4 kuuga. „Tahan tänada koostööpartnereid! Ehituse peatöövõtjaks oli Mapri Ehitus OÜ. Moodsad ja energiasäästlikud LED-valgustid paigaldas Latter OÜ, jooturid, vahepiirded ja –torud ning madratsid tarnis ja paigaldas DairyTec OÜ. Linery OÜ tarnis söödaroboti.

Tänavune kuum suvi näitas, kui oluline ja vajalik on farmis kaasaegne ventilatsioonilahendus. See lahendus saadi paika koos DeLavali meeskonnaga. Uude farmi paigaldati Roll-away tüüpi ventilatsioonikardinad ja ventilatsioonikorstnad C1. Antud lahendus aitab tagada paraja temperatuuri vastavalt ilmastikutingimustele ja põnev on siin see ehk see, et kardinaid saab BSC (Barn System Controller) automaatse juhtpuldi abil kontrollida, antud lahendus lähtub temperatuurist ja tuulesuunast. Lisaks ventilatsioonilahendusele paigaldati DeLavali abiga lauta AKD sõnnikukraabid ja õõtsuvad sügamisharjad ning lüpsiplatsile mineku tee sai kummist katte.

 

Kehtna Mõisa uue farmiosa avamine. September 2018
Foto: Aare Hindremäe
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960