Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fotod: DeLaval esitles uusi tooteid

DeLavali lüpsirobot VMS™ V300
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
DeLaval esitles eile, 20. septembril, läbi meeleoluka programmi uut lüpsirobotit VMS™ V300 ja söödakohendajat OptiDuo™.

Lüpsirobot VMS™ V300 on DeLavali viimane tipplahendus, mis teeb piimafarmi omaniku ja töötaja elu tõeliselt mugavaks ja lüpsi tunduvalt kiiremaks. Söödakohendaja OptiDuo™ on nende tootevalikus aga täiesti uus asi.  

DeLavali tootejuhi Meelis Müili sõnul teeb uue lüpsiroboti eriliseks see, et sel on täiesti uus nisapuhastussüsteem ehk masinal on uus ruumiline, kolmemõõtmeline kaamera koos sellega sobiva tarkvaraga. „Tegu on tipptehnoloogiaga, kus masin tuvastab kiiresti looma, kaardistab ja õpib igal lüpsil selgeks lehma udara ja nisade kuju ning asendid. Seeläbi suudab see robot kümnendiku võrra rohkem, võrreldes eelmiste mudelitega, lüpsta,“ sõnas Müil.

Ta lisas, et sellelaadse roboti juures tuleb farmitöötajal vähem ise kohal käia kui seni. „Kui me soovime midagi roboti juures vaadata ei pea me minema enam roboti juurde või farmi arvuti juurde vaid meil on võimalik kõiki andmeid mugavalt oma mobiiltelefonist vaadata - jälgida lüpsiroboti töötamist, loomade andmeid, igapäevaste tööülesannete täitmist ja jagada infot. Selle lahenduse saab mugavalt Android telefonidesse installida, iPhone telefonide omanikud saavad mõne kuu pärast sama lahendust kasutama hakata,“ lisas ta.

DeLavali kaubamärki kandev söödakohendaja OptiDuo™ on ettevõtte tootevalikus täiesti uus asi. DeLaval Eesti OÜ tegevjuht Reimo Viisma ütles, et enne antud masina loomist vaadati põhjalikult turul ringi sooviga töötada välja parim lahendus kui konkurentidel. „Mööda farme ringi käies tuli meil tõdeda, et erinevaid lahendusi on juba küll ja rohkem. Seega oli meil vaja teha midagi uut, teistest erinevat ja muidugi ka paremat. Meie nägemus oli, et uus toode peab täitma kahte ülesannet - segama sööda ja lükkama selle ka loomale ette. Nii arendatigi välja söödakohendaja OptiDuo™. Uuel masinal ei ole vahet, mis sööt on loomadele pandud, seda on võimalik programmeerida erinevate söötade ja söödakoguste jaoks,“ ütles Viisma.

Reimo Viisma rääkis, et peagi on DeLavalil tulemas veel paar täiesti uut toodet, mida välja töötades on silmas peetud kasutajamugavust ja seda, et järjest keerulisem on sektoris tööjõuga. „Meie arendusmeeskond on teinud väga head tööd! Järgmised uuendused, mis on tulemas, tulevad lüpsikarussellidele ja lüpsiplatsidele. Juba sel aastal, 13.-16. novembril Hannoveris toimuval EuroTier 2018 messil on võimalik neid lahendusi näha,“ rääkis uutest toodetest Viisma.

Harjumaal asuvas Siidrifarmis toimunud DeLavali talkshowd juhtis näitleja Kaspar Velberg. Mart Toome näol oli kohal, otse minevikust, 1940date tuntuim talunik, toona haruldase lüpsilahenduse leiutanud Villi-Illimar Kuljuste. Publikut naerutas eriliste trikkidega mustkunstnik Charlekas ja mõnusa muusikaga kostitas kohaletulnuid Marvi Vallaste. 

Loe lisaksDeLaval esitles uusi seadmeid piimafarmide efektiivsuse tõstmiseks

DeLaval talkshow Siidrifarmis
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960