Autor: Põllumajandus.ee • 28. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põlluinfo: sügistööd põllul hakkavad lõppema

Tänavune taimekasvatuse hooaeg hakkab ümber saama. Terve hooaja vältel oleme kirjutanud nii olukorrast põllul kui erinevatest taimekaitsetöödest, mida vajadusel teha. Loodetavasti on need kirjutised olnud Teile abiks mõtete koondamisel ja otsuste tegemisel.
Talinisus vaja teha sügisel umbrohutõrje, sügis 2018.a
Foto: Scandagra Eesti AS

Ilmad lähevad järjest jahedamaks ja sügis on saabunud ka kalendri järgi. Kindlasti tuleb veel taimekaitsetöödeks sobilikke ilmasid, ning saab teha nii umbrohutõrjet teraviljadel, kui koristusjärgselt umbrohutõrjet glüfosaatidega. Saab kasutada erinevaid bio ja bkterpreparaate mulla bioloogilise mitmekseisuse parandamiseks. Praegu on päevakorral talirapsi teistkordne kasvureguleerimine ning teraviljade fungitsiididega pritsimine. Lisana saab juurde kasutada erinevaid leheväetisi ja aminohappeid kultuuride talvekindluse tõstmiseks. Leheväetiste kasutamisest teraviljadel ja rapsil loe nädal nädal 18, lisaks millele sügisel teraviljadel tähelepanu pöörata oli juttu nädal 37 ja talirapsil nädal 35.

Teraviljade sügisene fungitsiididega pritsimine

Soe sügis ja varajased külvid on soodustanud taliteraviljade jõudsat kasvu. Lopsaka kasvuga hakkavad aga erinevad haigused lööbima. Nii on näha taliodral võrklaiksust ja pruunlaiksust. Teistel teraviljadel võib samuti kohata laiksusi, kui roostet. Kui teravili on haigustesse nakatunud juba sügisel, võiks kindlasti fungitsiididega pritsimise teha, kuna sellega hoitakse ära taime nõrgestamine haiguste tõttu ning tugevad taimed peavad talvele paremini vastu. Praktika on näidanud, et pika sügise korral on olnud fungitsiididega pritsimisest abi. Väga oluline on ka sordi vastuvõtlikkus erinevatele haigustele. Sageli sõltub haigustekitajate hulk harimisviisist. Kui taimejäänused on mulla pinnal, on haigustekitajatel soodsad nakatumis- ja talvitumis-võimalused.

Talioder nakatunud pruunlaiksusesse, Lääne-Virumaa, 20.09.18.a.
Foto: Scandagra Eesti AS

Sügisesel pritsimisel kasutatakse üldjuhul veerandnorme, kuna taimik on väike ja toimeainet pole palju vaja. Oluline on pritsimise õige ajastamine. Väga raske on öelda, millal täpselt on õige aeg, tuleb jälgida pikemat ilmateadet, eesmärk on pritsida vahetult enne püsivate külmade tulekut, et toimeaine jääks taime sisse ja püsiks seal kevadeni. Samas, kui taimik on suurem ja haiguste foon kõrgem (teravili teravilja järel, taimejäänused mullapinnal jne), võib pritsida juba varem, seega ilmselt kui ilm lubab tuleks seda juba nüüd teha Katsed on näidanud, et sügisel pritsitud taimik tuleb lume alt välja rohelisemana, seega terve ja tugevana.

Sügiseseks pritsimiseks sobivad väga paljud fungitsiidid, mis tõrjuvad erinevaid laiksusi ja juuremädanikke- fusarioose. Fungitsiidid, mis sisaldavad protiokonasooli on efektiivsed juuremädanike, pruunlaiksuse, lumiseene, silmlaiksuse jt vastu, näiteks on tooted Input, Siltra Xpro. Samuti tebukonasool on toimeaine, mis mõjub efektiivselt juuremädanike, lumiseeni ja teiste haiguste vastu. Silmlaiksuse vastu tebukonasoolil siiski mõju pole. Efektiivne juuremädanike vastu on ka metkonasooli toimeaine, mida sisaldab preparaat Juventus 90. Juuremädanike, silmlaiksuse jt haiguste tõrjeks on veel efektiivne preparaat Capalo, Maracas. Suurepäraselt saab tõrjuda silmlaiksust, samas ka helelaiksust, boskaliidi sisaldavate toodetega, mis peaks olema koos epoksikonasooliga, näitena võiks tuua Viverda, kuna selles tootes on see kombinatsioon olemas.

Talvitumishaiguste vastu on väga efektiivne ka toode Opera N, kus üks toimeaine on epoksikonasool, mis annab väga laia spektri erinevate haiguste tõrjel, sh ka juuremädanikele ja silmlaiksusele. Ega asjata pole see toode mujal maailmas üks levinumaid, mida golfimurudel sügisel haiguste tõrjeks kasutatakse.

Lisaks veel väga levinud ja efektiivne toode Tilt 250 EC/Bolt XL, mida kasutatakse profülaktiliselt nii aianduses okaspuude pudetõve tõrjel kui golfimurudel juba aastaid.

Tooteid on piisavalt ja eks igaüks peaks vaatama kõigepealt oma laojäägid üle, ehk leidub seal sobivaid tooteid, mida sügisel kasutada. Soovitame jälgida fungitsiidi valikul, et puhtimispreparaadis sisalduvad toimeained ei kattuks sügisel kasutatava fungitsiidi toimeainetega. Teatavasti ühe ja sama toimeaine kasutamisel suureneb oht resistentsuse tekkele ja seega mõju võib jääda loodetust kesisemaks.

Rootsi kärbse (Oscinella frit) kahjustused teraviljadel

Tänaseks olen avastanud erinevates Eesti piirkondades rootsi kärbse kahjustusi. Kahjurist oli juttu kevadperioodil nädal 24 ning samuti saab lugeda taimekasvatusalastest nõuannetest nädal 37. Kärbse vaglad vigastavad keskmise lehe alust, leht kolletub ja närtsib. Kolletunud lehe alumine osa on märg ja tundub mälutuna, ning tuleb tõmmates kergesti ära. Uurige põllul kolletunud lehti ja vaadake kas see on võrse keskmine leht. Kui võrse on altpoolt mullapinda täiesti ära näritud on tegemist kas naksurlaste vastsete (traatusside) kahjustusega või mõne mullaöölase liigiga.

Kas taliraps vajab kasvureguleerimist?

Taimekaitsetöödest on päevakorral varajaste talirapsikülvide teistkordne kasvureguleerimine, kuna paljudel on taimik väga võimsaks kasvanud. Talirapsi kasvureguleerimisest oli juttu taimekasvatusalastes nõuannetes nädal 34. Samas kui tänaseks on kasvukuhik ilusasti madalale surutud, ei pruugi olla ülekasvamise ohtu, kuna ilmad lähevad järjest jahedamaks ja taim kasvab vähem. Tuleb jälgida kasvukuhiku osa ja vaadata roseti keskelt kas lehti tuleb juurde või mitte. Ei tasu minna paanikasse, kui lehemass on suur, sest tõenäoliselt võtab külm nad nagunii talvel ära. Lehemass, aga kaitseb talvel külmade eest ning aitab koguda taime ümber lund, seega kaitsta taime külma eest.

Hilisematele talirapsikülvidele teistkordset kasvureguleerimist kindlasti vaja teha ei ole, sest kasv pole enam nii intensiivne, ning oht taimede üleskasvamiseks minimaalne. Toodete valikul pidage silmas, et enamus tooteid on lubatud kasutada sügisel üks kord, seega kahekordsel kasvureguleerimiselt vahetage tooteid. Arvestada tuleb ka kevadise kasvureguleerimise või valgemädaniku ja kuivlaiksuse tõrjega, et ei ületatataks lubatud kasutuskordade arvu taime kasvuhooajal.

Tiiu Annuk, Scandagra Eesti ASi agronoom-nõustaja

www.scandagra.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960