5. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: vihm surub maisi ja nisu hinda üles

Nisu hinda mõjutab vihm
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: nisu müügihinnad Venemaal kasvamas; vihm surub maisi ja nisu hinda üles; suhkur uuesti taastumas; kohvi hind sõltub Brasiilia valimistulemustest; kakao odavneb; piimahinnad langesid neljandat nädalat järjest; nafta ja bensiin kallinevad.

Sellel nädalal hakkasid nisuhinnad tõusma nii USAs, Euroopas kui ka Venemaal. Peamiseks põhjuseks võib pidada ootusi, et Ühendriike tabavad vihmad lükkavad saagikoristust edasi. Lisaks sellele on Egiptus ostnud Venemaalt nisu varasemast kõrgema hinnaga.

Suhkru hinnad hakkasid aga uuesti taastuma ning jõudsid ligi nelja kuu tippu. Viimasel ajal on turg olnud väga volatiilne ning kallinemise põhjuseks peetakse Brasiilia reaali tugevnemist, mis mõjutab ka kohvihindu.

Nafta ja bensiin jätkasid kallinemist, sest järgmisel kuul kehtima hakkavad Iraani sanktsioonid võivad globaalset pakkumist järsult vähendada.

Toorainete hinnad sellel nädalal:
Foto: Äripäev AS

Nisu müügihinnad Venemaal kasvavad

Egiptuse riiklik nisuostja GASC maksis Venemaa nisu eest 8 dollarit tonni kohta rohkem kui varasemalt, ütlesid turuosalised neljapäeval.

GASC ostis selle nädalal kolm lasti nisu, iga lasti maht oli 60 000 tonni. Lastide hinnad olid vastavalt 233,95, 235,8 ja 236,9 dollarit tonnist. Nisulastide kohaletoimetamise aeg on detsembri alguses.

Eelmine kord, mil GASC Venemaalt nisu ostis, maksti tonni eest veidi enam kui 227 dollarit.

Ost tuleb ajal, mil ka globaalsed hinnad on veidi tõusma hakanud. Nii USAs kui ka Euroopas on hinnad kallinenud.

Vihm surub maisi ja nisu hinda üles

USA maisihinnad tõusid sellel nädalal kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest regioonis prognoositakse pikka vihmaperioodi, mis võib saagikoristust edasi lükata, vahendab Reuters.

See aitas ka USAs kaubeldaval nisul kallineda, mis tõusis nädalaga ligi 2,5 protsenti. See on suurim nädalane kasv alates 17. augustist. Sojaubade hind lisas ligi 2 protsenti.

Chicago börsi kõige aktiivsema maisifutuuri hind tõusis 3,69 dollarini buššelist, mis on kõrgeim hind alates 5. septembrist. Nädalaga tõusis mais 3,5 protsenti, mis on suurim kallinemine alates 20. juulist.

„USA ilmastikuolud peaks mitmes regioonis maisikoristust segama,“ ütles Commonwealth Bank of Australia põllumajanduse strateegia direktor Tobin Gorey.

Venemaa ekspordihindade tõus ning USA ilmaprobleemid aitasid sellel nädalal ka toidunisul kallineda. Toidunisu detsembrikuu futuuri hind tõusis nädalaga 1,4 protsenti, 203,5 euroni tonnist.

Toidunisu hind Euroopas (€/tonn). Allikas: Barchart.

Tõsi, maisi novembrikuu futuur odavnes siiski 1 protsendi võrra, 174,25 euroni. Ootused globaalse tootmise osas on paranenud, seda nii Euroopas, Ukrainas kui ka USAs. Näiteks Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu tõstis eelmisel nädalal globaalse maisitoodangu prognoosi 10 miljoni tonni võrra, 1,074 miljardi tonnini.

Suhkur uuesti taastumas

Suhkru hinnad on viimasel ajal väga järsult kõikuma hakanud. Kui eelmine nädal langes tooraine hind 10 aasta madalaima tasemeni, siis sellel nädalal tõusis suhkur ligi nelja kuu tippu, vahendab Reuters.

Neljapäevaks olid suhkruhinnad ICE börsil tõusnud juba neli päeva järjest, põhjuseks peetakse Brasiilia reaali tugevnemist.

„Brasiilia reaal on nädala lõpus veidi odavnenud, aga üldiselt on valuuta tugeval tasemel. See on aidanud nii suhkru kui ka kohvi hindadel taastuda,“ ütles Price Futures Groupi asepresident Jack Scoville Reutersile.

Suhkru hind
Foto: Äripäev AS

Detsembrikuu arabica kohvi hind tõusis nädala lõpuks 1,07 dollarini naelast. „Me võime kõikuda 1,04 ja 1,10 dollari vahemikus seni, kuni ilmuvad Brasiilia valimiste tulemused,“ ütles Hackett Financial Advisorsi president Shawn Hackett.l

Novembrikuu robusta kohvi kallines neljapäeval 1,8 protsenti, 1616 dollarini tonnist. Globaalsed hinnad on viimasel ajal taastunud.

Kakao hind langes nädalaga aga 4,4 protsenti, 2020 dollarini tonnist. Turuosalised ütlesid, et Lääne-Aafrikas, mis on maailma üks tähtsamaid kasvatuspiirkondi, on koristus juba alanud, mis survestab hindu. Esmaspäeval jõudis detsembrikuu futuuri hind ka 1982 dollarini, mis on viimase 9 kuu madalaim tase. See toimib nüüd tehnilise toetusena, ütlesid kauplejad.

Piimahinnad langesid neljandat oksjonit järjest

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad odavnesid juba neljandat oksjonit järjest.

Piimahinnad langesid kokku 1,9 protsenti, sest pakkumise kasv ületas nõudlust. Täispiima pulbri hind langes 1,2 protsenti. Uus-Meremaal on pakkumine suurenenud ning see surus hindu allapoole, vaatamata sellele, et nõudlus kasvab, eriti Aasias.

„Nõudlus täispiima pulbri järele oli suur, üle poole nõudlusest moodustas Põhja-Aasia, kuhu hulka kuulub ka Hiina,“ ütles NZXi piimaturu analüütik Amy Castleton.

Kooritud piima pulbri hind langes aga vaid 0,3 protsenti, 1982 dollarini tonnist. Euroopas tõusis kooritud piima pulbri hind aga 4 protsenti, 1650 euroni tonnist. Euroopas on nõudluse ja pakkumise dünaamika veidi erinev ning Aasia nõudlus ei oma hindadele nii suurt mõju.

Piimahinnad langesid neljandat oksjonit järjest
Foto: Äripäev AS

Nafta ja bensiin kallinevad

Nafta- ja bensiinihinnad jätkasid sellel nädalal kasvu, sest Iraani sanktsioonid hakkavad kuu aja pärast kehtima ning see peaks pakkumist märkimisväärselt vähendama, vahendab Reuters.

Brenti toornafta tõusis nädalaga 3,2 protsenti ja WTI lisas 3,1 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 84,43 ja 74,53 dollarit.

Neljapäeval ilmusid andmed, et USA naftavarud kasvasid ning Saudi Araabia ja Venemaa tahavad tootmist tõsta. Nende uudiste mõju nafta hinnale oli aga küllaltki minimaalne ning pigem on tähelepanu suunatud Iraanile, mille pakkumine peaks sanktsioonide tõttu novembris järsult langema.

„Iraani naftaeksport võib langeda novembris alla miljoni barrelini päevas,“ teatasid USA panga Jeffriesi analüütikud. Nad lisasid, et praegu on naftaturul väga kitsas olukord ning igasugused negatiivsed uudised võivad hinna järsult tõusma panna.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960