Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 12. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusmuuseum peab lõikuspüha

Põllumajandusmuuseum
Foto: Põllumajandusmuuseum
Laupäeval, 13. oktoobril, kutsub Eesti Põllumajandusmuuseum kõiki lõikuspühale ja sügislaadale. See on põllumajandusaasta kokkuvõtete tegemise aeg. Üksiti võetakse kokku Eesti toidu kuu ja leivanädal, selgitatakse publiku lemmikud koduleivad, valmistatakse hapukapsast ja leiba, tehakse sügistöid ning valmistatakse süüa. Pidulikkust lisab Eesti Künniseltsi näituse avamine.

„Lõikuspühaga tähistatakse traditsiooniliselt suuremate põllutööde lõppemist ja saagi salve jõudmist. See püha on olnud tähtis kokkuvõtete tegemise aeg, kus tänati häid töötegijaid ja lahket ilmataati, tänu kellele saak salve jõudis,“ ütles SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild.

Vanade traditsioonide elushoidmiseks demonstreeritakse päeva jooksul ehedat rehepeksu ja sügiskündi. Kohal on SA Eesti Piimandusmuuseum, kes õpetab või tegemist ning C.R. Jakobsoni talumuuseum, kes näitab sõira valmistamist. Mõniste talurahvamuuseum demonstreerib traditsiooniliste talu aiapiirete meisterdamist. Taimetoidu kokakoolis lüüakse lahti Marie Sapase 130 aasta vanused retseptid ning valmistatakse kohapeal maitsvad road. Muuseumi leivatares saavad huvilised osaleda leivaküpsetamise töötoas. Tegevust igale maitsele ja huvile!

Põllu harimise ja mahetoidu kasvatamise võimalikkust linnas tuleb tõestama MTÜ Tartu Maheaed. OÜ Seedri Puukool toob kohale erilisi puuvilja- ja marjakultuure. Põnevust lisab koduleivakonkurss, kus parimad selguvad publikuhääletuse teel. Eesti Taimekasvatuse Instituudi teadur Lea Narits viib külalised kaunviljade maailma. Päeva jooksul jagub eripalgelist tegevust paljudes töötubades ning käsitööõlle võlu tutvustab OÜ Juhus, lisaks saab uudistada ka käsitööõllesiltide väljapanekut.

Keskpäeval avatakse pidulikult Eesti Künniseltsi näitus „Künnivõistlused Eestis ja eestlased kündmas maailmas“.

Eesti Põllumajandusmuuseumis toimuval Lõikuspühal saab süüa, juua, tegutseda ja pidutseda ning sügislaadalt head ja paremat kaasa osta.

Rohkem infot: www.epm.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960