Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 18. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töösturid: suurimaks murekohaks on üha kasvavad kulud

Jaan Härms, Maido Solovjov ja Olle Horm
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Toiduainetööstuste suurimaks murekohaks on hetkel aina kasvavad kulud, mis suurendavad sektoris ebastabiilsust ning tõstavad lõpptoodete hindasid, tõdesid tänasel toidutööstuste pressikonverentsil ettevõtete juhid.

„Kogu toiduainetööstuse jaoks on hetkel läbivaks murekohaks üha tõusvad kulud, mille põhjuseks on nii kehtestatud maksud kui mitmete teiste tootmissisendite hinnakasv,“ ütles Toiduliidu juht Sirje Potisepp. „Ootame valitsuselt maksurahu ning ka teatud aktsiiside tagasipööramist, aga täna pole seda kahjuks ette näha“.

Mitmed tootjad tõid välja, et lisaks kütuse, elektri, gaasi ning muude logistikakulude tõusule, mõjutab sektoreid ka äsja lõppenud põuane suvi. Kuum ja kuiv ilm avaldas mõju selleaastasele teraviljasaagikusele, mis oli tavapärasest 30% madalam. See on omakorda kasvatanud teravilja hindasid, mis saab lõpptoodete hindades alles kajastuma. Valio Eesti juhi Maido Solovjovi hinnangul saame me sellesuvise põua tõelist mõjuulatust hinnata alles järgmise aasta kevadel.

Ühtlasi on kõigi sektorite jaoks teravaks küsimuseks endiselt ka tööjõupuudus ning sellest tulenev palgasurve. „Hetkel on keskmine palk toiduainetööstuses umbes 7% madalam kui muudes töötleva tööstuse harudes. See tähendab, et kui tahame mujalt töötajaid üle võtta, siis peame pakkuma rohkem kui see 7%,“ kommenteeris Toiduliidu juht Sirje Potisepp. Seetõttu vaatavad kõigi sektorite juhid ka välistööjõu poole ning ennustatakse selle osakaalu jätkuvat kasvu.

Kõik see kokku on kasvatanud toidutööstuse kulusid pea kaks korda kiiremini kui müügitulu ja kogukasumit. Kasvu peaasjalikuks pidurdajaks on olnud joogitööstus, mida mõjutab tugevalt kõrgemast alkoholiaktsiisist tingitud aina suurenev piirikaubandus Läti piiril ning soomlasest turistide osakaalu hüppeline vähenemine. Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms nentis, et tõenäoliselt on see trend jätkuv.

Lisaks on kõigi tootjate fookuses eksport ning edukamalt läheb neil, kes suudavad seda kasvatada. „Tänases olukorras pole paljude jaoks aga küsimuseks mitte eksportturgudel laienemine, vaid pigem ellujäämine,“ kommenteeris Jaan Härms. Konkurents on järjest piiriülesem ja tihe, sest kõik Euroopa Liidu riigid soovivad eksportida.

Seejuures nentisid tööstuste juhid ühiselt, et eksportturgudel saab hästi minna neil, kellel läheb kodus hästi. Hetkel on olukord aga keeruline, sest kõik Eesti toidutööstused vaevlevad üha kasvavate kulude käes ning leevendavaid tegureid pole hetkel ette näha.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960