2. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Maailma toiduhinnad langesid

Maailma toiduhinnad langesid
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: nisuturul toimus nädala lõpus taastumine; fondid loobuvad hinnatõusule panustamast; maailma toiduhinnad langesid; DowDuPonti kvartalitulemused panid aktsia tõusma; nafta langes neljandat nädalat järjest.

Nisuturg hakkas nädala alguses tugevama dollari tõttu langema, aga nädala lõpus toimus taastumine, sest dollar pöördus langusesse.Investeerimisfondid loobuvad Euroopa toidunisu hinnatõusule panustamast, hind püsib aga stabiilne.Maailma toiduhinnad olid oktoobris languses, mille põhjustas liha-, piima- ja õlitoodete odavnemine.Põllumajandusgigandi DowDuPonti kvartalitulemused olid oodatust paremad, mis pani aktsia kiiresti kallinemaNafta odavnes juba neljandat nädalat järjest, bensiini hind kukub kolinal. Mõju peaks peagi jõudma ka Eesti tanklatesse.

Nisuturgudel volatiilne nädal

Nädala alguses hakkasid nisuturud üle maailma odavnema, aga neljapäeval toimus tubli taastumine, mis viis hinnad plussi.

Peamiseks põhjuseks võib pidada USA dollarit, mille kurss jõudis nädala alguses 16 kuu kõrgeima tasemeni. Kõrgem kurss mõjutab eksporti negatiivselt ning nisuhinnad hakkasid odavnema. Ka Euroopa tuli hinnalangusega kaasa.

Nädala lõpus hakkas dollar aga uuesti taanduma ning nisuhinnad kallinesid neljapäeval üle 3 protsendi. Taastumine jõudis ka Euroopasse.

See mõjutas positiivselt ka maisi hinda, mis tõusis nädalaga 2 protsenti, 169,5 euroni tonnist.

Investeerimisfondid loobuvad nisu hinnatõusule panustamast

Investeerimisfondid vähendasid Pariisi toidunisu hinnatõusule panustavate positsioonide netohulka 20 protsendi võrra, ühtlasi langes see number kolme kuu madalaima tasemeni. Maisi hinnalangusele panustatakse aga varasemast agressiivsemalt.

Kokku vähendati tõusule panustavate positsioonide netohulka 20,8 protsendi võrra, 52 508 lotini, mis on madalaim tase alates augustist. Fondid on juba kolm nädalat järjest loobunud hinnatõusule panustamiseks, mille tõttu langes detsembrikuu futuur vahepeal ka 200 euro tasemest madalamale.

Nädala lõikes kallines Pariisi toidunisu detsembrikuu futuur 0,9 protsenti ja tonn maksab 201,25 eurot.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: barchart.

Maailma toiduhinnad langesid

ÜRO põllumajandusorganisatsioon (FAO) teatas, et maailma toiduhinnad langesid oktoobris 0,9 protsenti (eelneva kuuga võrreldes), vahendab Reuters.

Peamiselt põhjustasid languse liha-, piima-, ja õlitoodete odavnemine. Erinevatest toiduainetest koosnev indeks langes oktoobris 163,5 punktini, septembris oli näitaja 164,9 punkti.

FAO teatas, et teraviljade tootmine peaks 2018. aastal ulatuma 2,601 miljardi tonnini, seda prognoosi kergitati 10 miljoni tonni võrra. 2017. aasta rekordilise saagiga võrreldes langeb tootmine aga 57 miljoni tonni võrra (2,1 protsenti).

Maailma nisutoodang peaks FAO hinnangul ulatuma 2018. aastal 728 miljoni tonnini, mida on 4,3 protsenti vähem kui mullu.

Teistest toorainetest odavnes suhkru hind ligi 6 protsenti, 357 dollarini tonnist. Vahepeal jõudis hind ka 350 dollarini, mis on viimase kuu madalaim tase. Peamine põhjus on ootus, et pakkumine saab olema külluslik.

Euroopa rapsiseemnete hind tõusis aga 1,7 protsenti ning novembrikuu futuur maksab 378 eurot tonnist.

Kohvi hindadel aitas nädala lõpus tõusta tugevam Brasiilia reaal. Kakao kallines nädalaga 2,1 protsenti ja tonn maksab 2262 dollarit.

Kakao hind
Foto: Äripäev AS

DowDuPonti kvartalitulemused kergitasid aktsiat

Põllumajandus- ja materjalifirma DowDuPonti aktsia kallines neljapäeval üle 8 protsendi, sest ettevõtte kolmanda kvartali tulemused olid oodatust paremad ning firma teatas mahukast aktsiate tagasiostu programmist, vahendab MarketWatch.

Ettevõtte puhaskasum langes kolmandas kvartalis 3 protsenti, 497 miljoni dollarini (21 senti aktsia kohta). Kohandatud kasum oli 74 senti aktsia kohta, analüütikud ootasid numbriks 71 senti aktsia kohta.

Käive suurenes 10 protsenti, 20,12 miljardi dollarini. Tõsi, see jäi veidi analüütikute prognoositud 20,23 miljardile alla. Kaubamahud kasvasid aga 5 protsenti ning seda kõigi regioonide ja divisjonide lõikes. Ühtlasi avalikustas firma aktsiate tagasiostuprogrammi, mille väärtus ulatub kokku 3 miljardi dollarini.

Ettevõtte aktsia on viimase kolme kuu jooksul odavnenud 21 protsenti. Dow Jonesi indeks on sama ajaga langenud 0,9 protsenti.

Naftahinnad jätkuvalt languses

Hinnad kukkusid oktoobris viimase kahe aasta kiireimas tempos, sest kasvav tootmine ja võimalik nõudluse aeglustumine mõjutasid turgu enam kui Iraani vastu kehtestatavad sanktsioonid. Iraani-vastased USA sanktsioonid hakkavad kehtima 4. novembril.

WTI toornafta odavnes nädalaga kokku 5,6 protsenti ja Brent kaotas 5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 63,54 ja 73,01 dollarit. Kuu ajaga odavnes Brent 8,8 protsenti. Viimati langesid nafta hinnad nii kiiresti 2016. aasta juulis.

Energia ja Informatsiooni Administratsioon teatas kolmapäeval, et USA naftavarud suurenesid 26. oktoobril lõppenud nädalal 3,2 miljoni barreli võrra. S&P Global Plattsi küsitletud analüütikud ootasid 3,3 miljoni barreli suurust kasvu.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Iraani sanktsioonid pööravad turu pea peale

„Naftarafineerimist on rohkem, aga naftavarud on kasvanud juba kuus nädalat järjest,“ ütles ClipperData toorainete analüütik Matt Smith.

Pühapäeval hakkavad kehtima Iraani-vastased sanktsioonid, mis võivad turu pea peale pöörata. Oodatakse, et Iraani tootmine väheneb, aga kõige tähtsam küsimus on see, kas teised tootjad katavad selle languse ära või mitte. OPEC ja Venemaa leppisid suve alguses kokku, et naftatootmist suurendatakse. Saudide viimaste nädalate kommentaarid viitavad sellele, et riik tahab pärast Iraani sanktsioone tootmist veidi järsemalt suurendada. 

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960