9. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: GlobalDairyTrade piimatoodete oksjonil kukkusid taas hinnad

Piimahind on madal
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Venemaa suurendas nisu ekspordiprognoosi; toidunisu püsib kitsas kauplemisvahemikus; piimahinnad langevad edasi; kakao spekulatiivne tõus on läbi; taimeõlide hinnad langevad kolinal; nafta jõudis karuturule.

Venemaa nisutoodang väheneb, aga eksport kasvab. Toidunisu hinnad püsivad Euroopas samal ajal kitsas kauplemisvahemikus (198-205 eurot tonnist).Piimahinnad langesid GDT oksjonil juba kuuendat korda järjest, sest Uus-Meremaa suurendab tootmist ning Aasia riikide nõudlus on paranenud.Kakao spekulatiivne tõus on analüütikute hinnangul otsa saanud, hinnad hakkasid reedel kiiresti langema. Suhkru hind kukkus samal ajal nelja nädala põhja.Nafta odavnes juba kümnendat päeva järjest, bensiini hinnad on tipust kukkunud lausa 20 protsenti.

Tooraine hinnad
Foto: Äripäev AS

Venemaa suurendas nisu ekspordiprognoosi

Venemaa põllumajandusministeerium teatas, et Venemaa suudab 2018/19 hooajal eksportida kuni 35 miljonit tonni nisu. Võrreldes eelmise prognoosiga on seda miljoni tonni võrra rohkem, vahendab AgriCensus.

„Kui arvestada toodangumahtusid, siis võrreldes eelneva aastaga meie ekspordipotentsiaal väheneb ja ulatub 35 miljoni tonnini,“ teatas Venemaa põllumajanduse aseminister Dzhambulat Khatuov.

Venemaa ametnikud on varasemalt prognoosinud, et sellel hooajal eksporditakse kokku 33-34 tonni nisu. Venemaa nisutootmine langes tänavu aga 73,4 miljoni tonnini, selgub kolmapäeval avaldatud andmetest. Mullu toodeti nisu kokku 85 miljonit tonni.

Sellegi poolest on oktoobri keskpaiga seisuga olnud eksport 34 protsendi võrra suurem kui mullu samal ajal.

Toidunisu püsib kitsas kauplemisvahemikus

Toidunisu hind on samal ajal Euroopas püsinud juba kaks kuud stabiilselt kauplemisvahemikus, mille alumine äär on 198 euro juures ja ülemine äär 205 euro juures. Suuremaid uudiseid, mis võiks nisuturgu märkimisväärselt mõjutada, pole viimasel ajal tulnud. Nädalaga langes detsembrikuu futuuri hind 0,6 protsenti, 200 euroni tonnist.

Piimahinnad langevad edasi

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimatoodete oksjon, kus hinnad kukkusid juba kuuendat korda järjest. Täispiima pulbri hind jõudis kahe aasta põhja, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks kukkus eelmise oksjoniga võrreldes 2 protsenti. Eelmisel oksjonil langesid hinnad 0,3 protsenti.

Täispiima pulbri hind, mis on ka enimkaubeldud toode, langes 2,9 protsenti ning jõudis madalaima tasemeni alates 2016. aasta augustist. Arvatakse, et hinnalangus jätkub, sest Uus-Meremaa pakkumine on tugev. Riik on ka maailma suurim piimaeksportija.

„Oodatakse et Uus-Meremaa pakkumine kasvab ning see paneb piimahinnad täiendava surve alla,“ ütles AgriHQ piimaturu analüütik Amy Castleton.

Või hind langes 1,7 protsenti, aga kooritud piima pulber kallines 1,2 protsenti. Järgmine oksjon toimub 20. novembril.

Euroopa EEX börsil tõusis kooritud piima pulbri hind nädalaga 0,8 protsenti, 1640 euroni tonnist.

GDT hinnaindeksi muutus protsentides (allikas: GDT).

Kakao spekulatiivne tõus on läbi

Kakao futuurid hakkasid neljapäeval kiiresti odavnema ning spekulatiivne tõus on läbi saanud. Toorsuhkru hind langes aga nelja nädala madalaima tasemeni.

Kakao hakkas nädala esimeses pooles järsult tõusma, hiljem toimus ühe päevaga ligi 5protsendiline langus. Nädala lõikes tõusis hind lõpuks 0,1 protsenti, 2265 dollarini tonnist.

„Fundamentaalselt ei ole hindu midagi toetamas. Kakaod on praegu piisavalt,“ ütles üks kaupleja, kes lisas, et hiljutine hinnatõus oli tingitud sellest, et kauplejad panid langusele panustavaid positsioone kinni.

Elevandiluurannikul on ilm soodne ning riigis oodatakse korralikku kakaosaaki. Füüsilise nõudluse pool on aga jätkuvalt tugev ning see pakub hindadele tuge.

Suhkur odavneb jälle

Suhkru hind langes nädalaga kokku 4,4 protsenti, 341,8 dollarini tonnist, mis on viimase nelja nädala madalaim tase. Prognoositakse, et Brasiilia järgmise hooaja toodang võib globaalset pakkumist märkimisväärselt suurendada. Turgu mõjutab ka India eksport – riik plaanib järgmisel aastal Hiinasse eksportida 2 miljonit tonni toorsuhkrut.

Märtsikuu arabica kohvi futuuri hind jõudis nädala lõpuks 1,20 dollarini naelast. Hinnad on viimasel ajal tõusnud, sest Vietnami toodang võib kujuneda oodatust väiksemaks, mille põhjuseks on kehvad ilmastikuolud. Robusta kohvi tonnihind on 1684 dollarit.

Taimeõlide hinnad langevad kolinal

Malaisia palmiõli futuurid langesid reedel enam kui kolme aasta madalaima tasemeni, sest kardetakse, et eksport hakkab aeglustuma.

Jaanuarikuu futuur langes 493 dollarini tonnist, ühtlasi on palmiõli hind langenud juba neli päeva järjest ja jõudnud madalaima tasemeni alates 2015. aasta septembrist.

Arvatakse, et hinnalangus jätkub, sest konkureerivate õlide hinnad on samuti nõrgenenud, ütles üks Kuala Lumpuris tegutsev kaupleja Reutersile.

USA sojaõli futuurid langesid viis päeva järjest, sest USA valitsus suurendas varude prognoosi. Lisaks sellele survestab turgu ka selle kuu alguses toimunud ekspordimahtude vähenemine.

Palmiõli futuuride hind Malaisias (ringgitit/tonnist). Allikas: barchart.

Nafta hind kukkus 10 päeva järjest

Naftahinnad langesid reedel juba kümnendat päeva järjest ning jõudsid karuturule, mis peegeldab pakkumise kasvu ootusi, vahendab CNBC.

Naftahinnad on viimase viie nädala jooksul tublisti kukkunud, millele on kaasa aidanud ka oktoobris toimunud aktsiaturgude müügilaine. Lisaks sellele on ilmunud märgid nõudluse aeglustumisest ja pakkumise suurenemisest võtmetähtsusega tootjariikides.

Nädala alguses sai hinnalangus hoo sisse, sest USA president Donald Trump tegi kaheksale riigile Iraani sanktsioonide osas erandi, mis võimaldab neil riigist siiski naftat importida. USA sanktsioonid hakkasid kehtima 4. novembril.

„Ma arvan, et turg peab praegu toime tulema fundamentaalse ebakindlusega. Me ei tea, kas meil on tegemist ülepakkumise või alapakkumisega,“ ütles Nasdaq Corporate Solutionsi direktor Tamar Essner.

Bensiin odavneb

WTI toornafta odavnes nädalaga 5 protsenti ja Brent kaotas 3,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reede pärastlõunaks vastavalt 60,38 ja 70,48 dollarit. Mõlemad on jõudnud ka karuturule (vähemalt 20protsendiline langus eelmisest tipust).

Bensiini maailmaturu hind langes 7,8 protsenti ning tonn maksab juba 614 dollarit. See tähendab, et võrreldes augustis saavutatud tippudega on kütus odavnenud juba üle 20 protsendi.

Diislikütuse hind langes 1,4 protsenti ja kerge kütteõli odavnes 3,2 protsenti. Kummagi tonnihind maksis reedeks vastavalt 681 ja 655,5 dollarit.

Bensiini maailmaturu hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960