Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 9. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Professor Poul Hyttel sai maaülikooli audoktoriks

Professor Poul Hyttel koos Maaülikooli rektori Mait Klaasseniga.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Maaülikooli akadeemisel aktusel promoveeriti audoktoriks professor Poul Hyttel, kes on rahvusvaheliselt tuntud loomaarst ja biomeditsiiniteadlane. Tema uurimistöö on seotud loomade ja inimese tüvirakkude ning varase embrüonaalse arenguga. Tänasel aktusel pidas ta sel teemal ka loengu.

Poul Hyttel sündis 19. septembril 1954. aastal. Ta lõpetas 1979. aastal loomaarstina Taani kuningliku veterinaaria- ja põllumajandusülikooli Kopenhaagenis. 1982. aastal kaitses ta filosoofiadoktori ja 1988. aastal loomaarstiteaduste doktorikraadi.

Samas ülikoolis on ta töötanud erinevatel ametikohtadel alates 1980. aastast. Alates 1990. aastast on Hyttel anatoomiaprofessor Kopenhaageni ülikooli tervise- ja meditsiiniteaduste teaduskonna loomateaduste ja veterinaaria alusteaduste osakonnas.

Hetkel on professori uurimistöö keskmes pluripotentsete tüvirakkude, varase embrüonaalse arengu ja embrüotehnoloogiaga seotud küsimused. Teadustöö eesmärk on luua in vitro rakumudelid neurodegeneratiivsete haiguste uurimiseks indutseeritud pluripotentseid tüvirakke (iPSC), kasutades rakuteraapia mudelite väljatöötamist sea ja koera iPSC baasil ning veise munarakkude in vitro küpsemise, viljastamise ja embrüote kultiveerimise optimeerimist koos kvantitatiivse genoomika rakendamisega embrüote täppisvalikuks.

Oma karjääri jooksul on Poul Hyttel toonud ülikoolile rohkem kui 19 miljoni euro väärtuses teadusgrante. 2015. aastal rahastas Taani innovatsioonifond tema teadustööd 3,3 miljoniga, et luua rahvusvaheline neuroloogia tippkeskus BrainStem, mille direktor on ta käesoleval ajal.

Professor Hyttel on rohkem kui 270 eelretsenseeritud teadusartikli autor. Peale selle on ta viljakas teaduse populariseerija ning andekas illustraator, kelle jooniseid võib leida tema kirjutatud raamatutes, õpikutes ja teadustekstides.

Hytteli põhijuhendamisel on kaitstud 25 doktorikraadi. Intensiivse teadustöö ja doktorantide juhendamise ning teadusadministratiivse töö kõrval loeb ta regulaarselt ka loomade sigimise, anatoomia, histoloogia, tsütoloogia ning embrüoloogia loenguid ja juhendab veterinaarmeditsiini üliõpilaste praktikume.

Poul Hyttel on hinnatud eestvedaja rahvusvahelistes teadusühingutes ja võrgustikes ning ta on pälvinud arvukalt tunnustusi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960