Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Andres Varik: hoidkem võetud kurssi

Andres Varik oma esimese pojapoja Karli ja suure sõbra Rolliga mõned aastad varem kodu juurde rajatud kuuseistandikku üle vaatamas.
Foto: erakogu
Andres Varik oli põllumajandusminister ajavahemikul 17.03.1997 - 25.03.1999. Uurisime, millised on tema muljed ametis oldud ajast ja mida ta soovib täna öelda Maaeluministeeriumi rahvale juubeli puhul.

„Ministriks ei sünnita, vaid saadakse. Ühel või teisel põhjusel, kuidas keegi. Minu 739 päeva riigi põllumajandusjuhi ametis möödusid tänasest sootuks erinevamas Eestis. Kahjuks polnud 21 aastat tagasi ei põllumajandus ega maaelu tervikuna nii populaarsed kui praegu. Ka valitsuses oli inimesi, kelle arvates oleks saanud Eesti läbi kodumaise põllumajandustootmiseta, kelle pilgud olid pööratud pigem läände, kus oli ootamas piiramatu toiduainete turg. Sugugi ei tahetud mõista, et sealseid tootmisi abistati dotatsioonide ja kõikvõimalike toetuste näol juba siis, mis seadis meie põllumehe äärmiselt raskesse ja ebavõrdsesse olukorda, et konkurentsis püsida. Et üldse ellu jääda, arengutest rääkimata. Jah, nn "tollisõda" saigi kaotatud, muuseas ühe häälega valitsuses,“ meenutas Varik.

Aga midagi sai siiski meie tootjate heaks ka ära tehtud. „Lõpuks ometi rakendus otsetoetuste süsteem. Õnnestus jõuliselt suurendada MES-i rahalisi vahendeid, muutes sihtasutuse nii tugevaks, et põllumeestel tekkis võimalus saada garantii pankadelt laenu saamiseks, et soetada tehnikat, rajatisi, väetisi, seemneid jne. Ellu sai rakendatud faktooringu süsteem. Ettevalmistusööd PRIA asutamiseks jõudsid lõpusirgele,“ tõi Varik näiteid tehtust. „Samasse perioodi langes üks keerulisemaid aegu Eesti põllumehe elus. Nagu muudest raskustest veel vähe oleks olnud, hakkasid tööstused tootjatele tooraine eest järjest enam ja enam võlgu jääma, algasid probleemid Venemaaga, nn vene kriis. Kes need ajad suutis üle elada, elab ehk tänagi, kui sellesuvine söödanappus uuesti jalgu alt ei löö.“Püsige samal kursil. „Praegusele ministeeriumirahvale ja ministrile soovin, et nad suudaksid hoida võetud kurssi. Et ei unustataks, kelle jaoks ja kelle heaks nad ametis on. Et minister leiaks jätkuvalt aega ja tarkust põhjalikeks aruteludeks oma rahvaga – vaid sellisest koostööst saavad sündida Eesti maaelu, sh põllumajandust edasiviivad otsused. Et ametnik ei läheks kergema vastupanuteed, viidates probleemile lahenduskäikude otsimise asemel mõnele direktiivile, mida kahtlemata on praegusel ajal üsna kerge leida,“ soovis Andres Varik ministeeriumirahvale.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960