Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 14. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mahetootjad läksid Põhjamaade suurimale mahemessile

Nordic Organic Food Fair mess toimub Malmös
Foto: Nordic Organic Food Fair
Täna, 14. novembril algab Rootsis Malmös mahetoodete mess Nord Organic Food Fair 2018. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda viib juba kolmandat aastat meie mahetootjad sellele messile. Tänavu osaleb Eesti stendil 6 ettevõtet: Rõngu Mahl OÜ, Saaremaa Piimatööstus AS, Must Küüslauk OÜ, Nordic Organic OÜ, Puljong OÜ ja Amoor OÜ.

„Mitmetes maailma riikides kasvab mahetoodete tarbimine kiiremini kui kohalik mahetootmine, mis loob eeldused Eesti mahetoodete ekspordiks. Messil osalemine annab hea võimaluse tutvustada oma ettevõtteid ja ekspordipotensiaaliga mahetooteid Põhjamaade turul. Ettevõtete senine kogemus Malmö messilt on olnud positiivne,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmus lisas, et Põhjamaades on mahetoodete ekspordiks arvestatav potentsiaal. Näiteks on Taani Euroopa suurima maheturu osakaaluga riik, kus 2016. aasta andmetel moodustasid mahetooted 9,7% kogu toiduturu mahust. Sealhulgas ulatub Taanis nii mahepiima kui mahemunade turuosa koguni 30%-ni. Ka Rootsis on mahemunade turuosa umbes 20% ja mahepiimatoodete osakaal ligi 10%. Paljudel olulistel maheturgudel (sh Rootsi ja Taani) kasvab nõudlus mahetoodangu järele kiiremini kui pakkumine, mistõttu impordivad need riigid märkimisväärse osa mahetoodangust.

Eestis on mahetootmise arenguks soodsad tingimused ja mahetootmine on Eestis järjepidevalt laienenud. Eesti on mahepõllumajandusmaa osakaalu poolest ELis esimeste seas (2017. aastal moodustas mahepind ligi 20% kogu põllumajandusmaast). 2018. aasta oktoobri lõpul oli Eesti mahepõllumajanduse registris kokku 386 töötlejat, pakendajat, ladustajat ja turustajat. Kõige laiemas valikus pakutakse tee- ja maitsetaimesegusid, teraviljatooteid ning puuvilja- ja marjatooteid. Konjunktuuriinstituudi andmetel tegeles 2017. aastal Eestis mahetoodangu ekspordiga vähemalt 50 ettevõtet. Kõige rohkem eksporditi siiski maheteravilja, mis moodustas peaaegu kaks kolmandikku mahetoodangu ekspordist.

Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnangul eksporditi 2017. aastal mahemärgistusega tooteid 27,2 miljoni euro väärtuses, mis on võrreldes 2015. aastaga ligikaudu kaks korda rohkem. Maaeluministeeriumis kinnitati oktoobri alguses Eesti mahemajanduse tervikprogramm 2018-2021, milles seatakse eesmärgiks, et mahetoodangu ekspordikäive on 2021. aastaks suurenenud 50 miljoni euroni. Tervikprogrammis rõhutatakse muuhulgas mahemessidel osalemise olulisust.

Eesti ühisstendil leiavad messikülastajad tänavu mahemoose ja -mahlu, marja- ja seemnebatoone ja käsitööšokolaade, mahejuustu ja -kohupiima, maheküüslaugutooteid, veise- ja kanapuljongit.

EPKK ühisstendi number on G81. Eesti ettevõtjad osalevad messil turuarendustoetuse abiga. Lisainfot messi kohta leiab: http://www.nordicorganicexpo.com/

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960