Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 21. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllumajandusplasti sorteerimise ja äraveo eest tuleb hakata maksma

Põllumajandusplast on silopallikile, silokattekile, kiletunnel, kattevõrk ja plastnöör.
Foto: Postimees/Scanpix
12. novembril toimus Keskkonnaministeeriumis laiendatud ümarlaud põllumajandusplastiga seonduvate probleemidele lahenduse leidmiseks.

Kohtumisest võtsid osa põllumajandusplasti maaletoojad, käitlejad (Paikre, PR Pakend), plastgraanuli tootja, plastitööstuse liidu esindaja, Eesti Energia Iru soojuselektrijaama esindaja ja EPKK esindaja.

Jäätmeseaduse kohaselt on põllumajandusplasti tootja (maaletooja) kohustatud tagasi võtma või korraldama enda poolt turule lastud põllumajandusplasti tagasivõtmise ja taaskasutamise, kuid mitte rohkem kui on tema poolt eelmisel kalendriaastal turule lastud plasti kogumass, millest vähemalt 50 protsendi ulatuses tuleb korduskasutuseks ette valmistada ja ringlusse võtta.

Varasemalt on Eestis kokku kogutud põllumajandusplast saadetud ümbertöötlemisele Hiinasse kuid peale Hiina turu sulgemist pole leitud sellele enam tasuvat turgu. Turusituatsiooni muutuste tulemusel on põllumajandusplasti jäätmetele tekkinud senise positiivse jääkväärtuse asemele negatiivne väärtus. Sisuliselt tähendab see seda, et kui varasemalt transporditi põllumehe juurest ja käideldi (sorteeriti, puhastati) plasti tasuta, siis täna seda enam teha pole võimalik. Seaduse järgi tuleb maaletoojal tootehinna sisse arvestada käitlemisetasu ning korraldada igas maakonnas kindlas kohas jäätmete kogumine. Kui põllumees soovib mugavusteenust ja tellib transpordi väravasse, tuleb tal tasuda transpordikulud endal. Kui põllumees pole plasti sorteerinud liigiti, siis on õigus küsida ka selle sorteerimise eest tasu.

2017. ja 2018. aastal kogunenud põllumajandusplasti saab põllumees ära anda tasuta, selleks peaks põllumees pöörduma ettevõtte poole kellelt ta plasti ostis ning küsima millal ja kus toimub põllumajandusplasti kogumine. Kuna jäätmekäitlejad ei suuda suuri mahtusid korraga käidelda peaksid põllumehed olema kannatlikud kui selgub et see võtab oodatust veidi rohkem aega.

Ümarlauas viibinud silokile müüjad olid veendunud, et järgmisest aastast tõenäoliselt tõuseb silokile hind läbi käitlustasude olulise suurenemise.

Jäätmeseaduse tähenduses on põllumajandusplast – põllumajanduses kasutatav silopallikile, silokattekile, kiletunnel, kattevõrk ja plastnöör.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960