Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PMA testib oma valmisolekut ohtliku taimekahjustaja leiu korral Eesti loodusest

Euroopas on aasia sikk juba põhjustanud tõsist kahju loodusele
Foto: Postimees/Scanpix
Täna, 22. novembril toimub Põllumajandusametis staabiõppus, kus harjutatakse valmisolekut olukorraks, kus Eesti loodusest tuvastatakse ohtlik lehtpuukahjustaja aasia sikk. Testitakse meeskonnatööd staabis ja koostööd teiste asutustega, ressursi ja töökeskkondade kasutamist ning avalikkuse teavitust.

Euroopas on aasia sikk juba põhjustanud tõsist kahju loodusele, keskkonnale ja majandusele. Oht kahjuri sissetoomiseks puidust pakkematerjaliga on tänase globaalse kaubavahetuse tingimustes suurenev. Väga oluline on tõsta kõikide osapoolte valmisolekut vajadusel kiireks reageerimiseks ja kahjustuskolde likvideerimiseks. Põllumajandusamet kontrollib Hiinast pärit puidust pakkematerjali, millest on kolmel korral leitud aasia siku elusaid vastseid. Eesti looduses aasia sikku seni veel avastatud ei ole.

Aasia siku leiukohas tuleb esmalt hävitada kõik kahjuri poolt asustatud lehtpuud (vahtrad, pajud, kased, paplid, hobukastanid, jalakad, pärnad jne). Mardika leviku takistamiseks tuleb langetada ka kahjustatud puudest 100 meetri raadiuses kasvavad lehtpuud. Tõrjemeetmete rakendamine ja kahjustaja edasise leviku tõkestamine on töö- ja ressursimahukas, langetatud puud tuleb hakkida ja põletada. 

Aasia sikk on 2,5-3,5 cm pikkune läikiv musta värvi mardikas, kelle kattetiibadel on valged tähnid. Üheks silmatorkavaks kahjustustunnuseks on umbes 1 cm suuruse läbimõõduga ümmargune ava puutüvel või võras, mille kaudu täiskasvanud mardikas puust väljub.Suurimat kahju tekitavad lehtpuudele just kuni 5 cm pikkused vastsed, kes kaevandavad puidus ulatuslikke käike, mille tagajärjel oksad kuivavad ja muutuvad murdumisohtlikuks. Tugevalt kahjustunud puu sureb. 

Lisainformatsiooni aasia siku kohta saab Põllumajandusameti kodulehelt taimetervise rubriigist.

Kõikidest aasia siku kahtlustest palume teavitada e-posti teel [email protected].

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960