23. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: nafta odavnes ka sellel nädalal

Nafta odavnes ka sellel nädalal
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: Egiptus kergitas Euroopa nisuhindu; Hiina ostis üle pika aja Prantsusmaalt nisu; piimahinnad langesid seitsmendat oksjonit järjest; suhkru hind tõusis, kakao odavnes; nafta jätkab allakäiku.

Egiptus ostis üle pika aja suurema koguse nisu USAst ja Euroopast kui Venemaalt. See tekitas optimismi, et Venemaa eksporditempo on aeglustumas, mis pani omakorda Euroopa toidunisu hinnad tõusma.Hiina ostis esimest korda viie aasta jooksul Prantsusmaalt nisu, mis aitas samuti turgude meeleolusid parandada.Toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus toimus odavnemine juba seitsmendat oksjonit järjest. Uus-Meremaa pakkumine on kasvanud ning nõudlus ei jõua järele.Nafta langes sellel nädalal veel ligi 10 protsendi võrra, mille tõttu langes bensiini hind täiendavalt üle 6 protsendi.

Egiptus kergitas Euroopa nisuhindu

Euroopa toidunisu futuurid tõusid neljapäeval viimase nädala kõrgeima tasemeni, sest Egiptus ostis suure osa nisust USAst ja Rumeeniast, vahendab Reuters.

Teraviljaturud ootavad märke Venemaa nisuekspordi vähenemisest. 2018/19 hooaja alguses on olnud Venemaa ekspordimahud erakordselt suured. Riigi eksporditempo aeglustumine võiks aidata nõudlust USA ja Euroopa Liidu nisu järele suurendada.

Märtsikuu toidunisu hind tõusis reedeks 204,75 euroni tonnist, mis on kõrgeim tase alates 15. novembrist. Kuna USA turud olid neljapäeval suletud, siis Egiptusega seotud uudis kajastus eelkõige Euronexti börsil. Nädala lõikes kallines toidunisu ligi 2 protsenti.

Märtsikuu toidunisu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Hiina ostis Prantsusmaalt nisu

Egiptus, kes on maailma suurim nisuimportija, ostis USA-lt 120 000 tonni nisu ning Rumeenialt ja Venemaalt kummaltki 60 000 tonni nisu. Alates juulist on see esimene kord, mil Egiptus ostab teistest riikidest nisu rohkem kui Venemaalt.

„Rahvusvaheliste hindade trend näitab, et ekspordinõudlust suudavad rahuldada ka teised riigid peale Venemaa ja Ukraina,“ ütles üks kaupleja Reutersile.

Hinnatõusule aitas kaasa ka see, et Hiina ostis Prantsusmaalt ootamatult nisu. Viimati ostis Hiina Prantsusmaa käest nisu viis aastat tagasi.

Piimahinnad langesid seitsmendat oksjonit järjest

Sellel nädalal toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon, kus hinnad langesid lausa seitsmendat korda järjest.

GDT hinnaindeks langes 3,5 protsenti ning keskmine müügihind oli 2727 dollarit tonnist. Tegemist on suurima kukkumisega alates augustist. Oksjon toimus teisipäeval. Eelmisel oksjonil, mis toimus kaks nädalat tagasi, odavnesid hinnad 2 protsenti. Järgmine oksjon toimub 4. detsembril.

Kokku müüdi oksjonil 42 966 tonni piima, mida on 1,3 protsendi võrra rohkem kui eelmisel korral.

Kõige enam odavnes või hind – kokku 9,6 protsenti, 3637 dollarini tonnist. Kooritud piima pulbri hind langes 1,6 protsenti, 1965 dollarini tonnist.

GDT hinnaindeks (muutus protsentides). Allikas: GDT.

Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind nädalaga aga 1,5 protsenti ning jaanuarikuu futuuri tonn maksab 1719 eurot.

Kooritud piima pulbri hind (€/tonn). Allikas: EEX.

Suhkru hinnad aga langesid, sest Brasiilia valuuta odavnes ning arenevatel turgudel on märgata nõrkust. Tugevam Briti nael viis Londonis kaubeldava kakao hinna viie nädala madalaima tasemeni, vahendab Reuters.

Märtsikuu suhkrufutuuride hind langes nädalaga kokku 1 protsendi, 339 dollarini tonnist. Brasiilia reaali odavnemine survestab hindu, sest see suurendab kohalikke kasumeid (toorainetega kaubeldakse dollarites). See omakorda motiveerib tootjaid pakkumist suurendama.

Kakao tonnihind langes sellel nädalal 3,8 protsenti, 2084 dollarini. Hinnad on surve alla pannud Briti naela tugevnemine. Lisaks sellele panustavad paljud spekulandid tooraine odavnemisele.

Teistest toorainetest odavnes Euroopas rapsiseemnete hind 2,1 protsenti ja tonn maksab 369 eurot. Maisi jaanuarikuu futuuri hind tõusis 1,6 protsenti, 174,75 euroni.

Nafta odavnes ka sellel nädalal

Nafta odavnes ka sellel nädalal, sest USA varud tõusid kõrgeima tasemeni alates eelmise aasta detsembrist. OPEC rääkis aga tootmise vähendamisest, mis aitas langust piirata, vahendab Reuters.

Hinnad on järsult langenud, sest USA naftavarud kasvasid eelmisel nädalal 4,9 miljoni barreli võrra, 446,91 miljoni barrelini – tegemist on kõrgeima tasemega alates detsembrist, selgub USA Energia Informatsiooni Administratsiooni andmetest. USA naftatootmine püsis samuti rekordilisel tasemel – 11,7 miljonit barrelit päevas.

Brenti toornafta odavnes nädalaga lausa 9,6 protsenti ja WTI kaotas 8,4 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,93 ja 52,24 dollarit.

Bensiini kiire hinnalangus jätkub. Maailmaturu hind kukkus 6,4 protsenti, 552 dollarini tonnist. Diislikütuse hind odavnes 5,8 protsenti ning tonn maksab 635 dollarit. Kerge kütteõli hind langes 7,2 protsenti, 584 dollarini tonnist.

Bensiini hind
Foto: Äripäev AS

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960