Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 28. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripäeva Põllumajandustootjate TOP: õiglane piimahind tõi head tulemused

TOPi II ja III koha pälvinud ettevõtjad koos maaeluministri ja KPMG esindajaga.
Foto: Hanna Marii Ilves
Täna Tartus toimuval konverentsil „Põllumajanduse Äriplaan 2019“ kuulutati välja Äripäeva põllumajandustootjate edetabeli võitjad.

Tänavuse Äripäeva Põllumajandustootjate TOPi kümne edukama seas on 9 piimatootjat ja üks seakasvataja. TOPi esimese koha saavutas Ülo Flauri juhitud Pae Farmer OÜ, teisele kohale tuli Margus Mulla juhtimisel Väätsa Agro AS ja kolmandale kohale Mangeni PM OÜ, mida juhib Meelis Venno.

Enim kasvatasid müügitulu E.K. Partner Grupp OÜ, Küüni Farm OÜ ja Vao Agro OÜ. Ärikasumit suutsid enam kasvatada Pae Farmer OÜ, Põlva Agro OÜ ja Kõpsta Seafarm OÜ. Parima rentaablusega paistsid silma Sargvere Põllumajandusühistu TÜH, Järva PM OÜ ja Vändra OÜ.

Ettevõtjad on seda meelt, et kuna aastal 2017 maksti lõpuks piimatootjale õiglast piimahinda, siis see tegur tõi piimatootjad tänavuse edetabeli tippu. Ka olid eelnenud kriisiaastad õpetanud kulusid teravamalt jälgima.Äripäeva Põllumajandustootjate TOPis on sel aastal 107 firmat. Äripäev võttis äriregistrist eelmise aasta majandustulemuste põhjal valdkonna müügitulult suuremate ettevõtete andmed. Osalesid ettevõtted, kelle majandustulemused olid äriregistris andmete kogumise ajaks sisestatud ja ettevõte tegutsenud kahel viimasel majandusaastal. Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2017. aasta müügitulu, müügitulu kasv võrreldes 2016. aastaga, 2017. aasta ärikasum, kasumi kasv võrreldes 2016. aastaga, rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2017. Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Võitis vähim punkte kogunud ettevõte.

Auhiinnad TOPi võitjatele andis üle maaeluminister Tarmo Tamm ja Ilja Fenenko ärikonsultatsioonifirmast KPMG.

„2017. aastal domineerisid Eesti põllumajandussektoris selgelt piimakarjakasvatusega tegelevad ettevõtted. Selle põhjuseks võib lugeda kahe olulise aspekti kokkusattumist: piima kokkuostuhinnad 2017. aastal, mis keskmisena küündisid 32,7 eur/100 kg ning ületasid 2016. aasta keskmist hinda 37% ja samal perioodil kehtiv soodne loomasööda hind. Samuti on oma panuse andnud ka keskmise piimatoodangu kasv lehma kohta, mis on pidevalt tõusnud viimaste aastate jooksul. Need faktorid toetasid piimakarjakasvatusega tegelevate ettevõttete esile kerkimist selle aasta Äripäeva Põllumajandustootjate TOP’is,“ kommenteeris Ilja Fenenko.

Fenenko sõnul teeb muret rahvaarvu vähenemine maapiirkondades ning ka kompetentsi vähenemine. „2018. aastal ilmunud OECD raport „Innovation, Agricultural Productivity and Sustainability in Estonia“ toob teiste murekohtade seast välja pidevat elanikkonna vähenemist Eesti maapiirkondades. Samuti on vähenemas Eesti üliõpilaste üldarv ning seda eriti põllumajanduse valdkonnas. Leiame, et kui lihttööliste puudust saab ajutiselt lahendada hooajalise võõrtööjõu rakendamisega ja see ka tegelikult sektoris juba toimib, siis spetsialistide meelitamisega tuleb tulevikus näha väga suurt vaeva. Seega tuleb mõtiskleda ning välja töötada meetmed, mis tagaksid noorte spetsialistide välja koolitamist põllumajanduse valdkonnas. On ilmselge, et kaasaegse põllumajanduse jätkusuutlikkust toetab innovatsioon, mis omakorda sõltub meie inimkapitali kompetentsist,“ lausus KPMG esindaja.

Äripäeva Põllumajandustootjate TOP 10

1             PAE FARMER OÜ

2             VÄÄTSA AGRO AS

3             MANGENI PM OÜ

4             VÄNDRA OÜ

5             PÕLVA AGRO OÜ

6             KAIU LT OÜ

7             Weiss OÜ

8             KÕPSTA SEAFARM OÜ

9             TAVEX OÜ

10           SURJU PM OÜ

Kogu Põllumajadustootjate TOP on leitav homme, 29.novembril, ilmuvas Äripäevas ning teemaveebis www.pollumajandus.ee. Konverentsil osalenud ettevõtjad said homse lehe juba täna.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960