Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 5. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turustatud taimekaitsevahendite kogus vähenes mullu ligi kuuendiku

Taimekaitsetööd
Foto: Postimees/Scanpix
Toimeaine kogusesse ümberarvestatuna turustati Eestis 2017. aastal 706 tonni taimekaitsevahendeid, mis oli 15% vähem kui aasta varem, teatab Statistikaamet.

Kõigist 2017. aastal turustatud taimekaitsevahenditest oli bioloogilisi ja mehaanilisi taimekaitsevahendid 0,1%, ülejäänud olid keemilised.

Turustatud taimekaitsevahendite kogusest moodustasid umbrohutõrjevahendid 66%, seenhaiguste tõrjevahendid 17%, kasvuregulaatorid 13% ja putukatõrjevahendid 4%. Umbrohutõrjevahendite kogus võrreldes 2016. aastaga vähenes ning seenhaiguste tõrjevahendite kogus suurenes. Paari varasema aastaga võrreldes vähenes ka putukatõrjevahendite kogus.

Turustatud taimekaitsevahendid aastatel 2015-2017
Foto: Statistikaamet

Turustatud taimekaitsevahend tähendab välismaalt ostetud ja Eestisse müügiks toodud taimekaitsevahendit. Taimekaitsevahendeid kasutatakse umbrohu, taimekahjurite, parasiitide ning putukate tõrjel. Taimekaitsevahendite kasutamine võib aastati kliimatingimuste, aga ka taimekahjustuste ja -haiguste erisuste tõttu kõikuda.

Statistikatöö „Taimekaitsevahendite turulelaskmine“ avaliku huvi peamine esindaja on Maaeluministeerium, kelle tellimusel Statistikaamet selle statistikatöö tegemiseks andmeid kogub ja analüüsib.

Detailsemad andmed on avaldatud statistika andmebaasis.

Võrreldes 2012. aastaga on viimase viie aasta jooksul turustatud taimekaitsevahendite kogused suurenenud veerandi võrra. Seejuures kasvuregulaatoreid turustati 2017. aastal kolm korda rohkem ja seenhaiguste tõrjevahendeid kaks korda rohkem kui viis aastat tagasi. Samas on umbrohutõrjevahendite ja putukatõrjevahendite kogused jäänud enam-vähem samale tasemele.

Taimekaitsevahendeid kasutatakse mitte ainult põllumajanduslikel eesmärkidel, vaid ka metsanduses, puidutöötluses, maantee- ja raudteeservade korrashoiul, spordi- ja mänguväljakutel ning parkides. Iga inimene võib osta oma aias kasutamiseks teatud taimekaitsevahendeid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960