7. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: piimahinnad tõusid esmakordselt kuue kuu jooksul

Piimahinnad tõusid esmakordselt kuue kuu jooksul
Foto: Postimees/Scanpix
Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad püsivad kitsas kauplemisvahemikus; Ukraina teraviljatoodang saab tänavu olema rekordiline; piimahinnad tõusid esmakordselt kuue kuu jooksul; nafta taastus tagasihoidlikult.

Toidunisu hinnad püsivad küllaltki kõrgel tasemel, aga kehv ekspordinõudlus ning kaubandussõda võivad hindadele lähitulevikus kehvasti mõjuda. Turud ootavad jätkuvalt Venemaa ekspordi jahtumist, mis võiks hindadele hoopis tuge pakkuda.Piimahinnad tõusid GDT oksjonil esmakordselt kuue kuu jooksul, sest oksjoni korraldaja Fonterra vähendas pakkumist. Lisaks sellele on taastumine tõenäoliselt ka tehniline, sest hinnad on juba nõnda kaua langenud.Nafta kallines veidi, aga hindade volatiilsus võib lähipäevil kasvada, sest peagi avalikustab OPEC oma tootmiskärbete mahud.

Toorained
Foto: Äripäev AS

Toidunisu hinnad püsivad kitsas kauplemisvahemikus

Pariisi toidunisu hinnad lõpetasid nädala lõikes küll plussis, aga neljapäeval hinnad kukkusid, sest ekspordinõudlus Lääne-Euroopas on pigem kehv ning USA-Hiina kaubandussõda jätkub, vahendab Reuters.

Praegu on ka kauplemisaktiivsus küllaltki madal, ütlesid kauplejad. Toidunisu hind kallines nädalaga 0,6 protsenti, 202,75 euroni tonnist (märtsikuu futuur).

“Turud ootavad, et eksporditurul midagi toimuma hakkaks,” ütles üks maakler. “Me ootasime, et Venemaa eksport hakkab kokku kuivama. Siis tuli järsku turule Argentina.”

Euroopa nisueksport on praegu eelmise hooaja tasemetest tunduvalt madalam.

Euroopa Komisjon jättis kolmapäeval 2018/19 hooaja pehme nisu ekspordiprognoosi 20,0 miljoni tonni juures muutmata. Eelmisel hooajal eksportis Euroopa Liit 21,3 miljonit tonni pehmet nisu. Selle hooaja toodanguprognoosi tõsteti aga 1,8 miljoni tonni võrra.

USA nisufutuuride hinnalangus hoiab Euroopa hindu samuti surve all. Graafikult on näha, et toidunisu kaupleb praegu kitsas vahemikus ning hind on viimase kahe kuu jooksul kõikunud vaid 7 euro piires. Kui arvestada praegu turgu mõjutavate faktoritega, siis on pigem tõenäolisem, et kauplemisvahemikust murtakse läbi allapoole.

Toidunisu hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Ukraina teraviljatoodang saab olema rekordiline

Sellel nädalal teatas IAE uuringuinstituut, et Ukraina teraviljatoodang kasvab tänavu tõenäoliselt 13,4 protsenti, 70,2 miljoni tonnini, millele on kaasa aidanud eelkõige maisitoodangu kasv.

Maisitoodang peaks tulema rekordiline – prognoositakse, et saak kasvab 43 protsenti, 35,2 miljoni tonnini. Saagikus suureneb 40 protsenti, 7,69 tonnini hektarist.

Jaanuarikuu maisifutuuride hind tõusis Euroopas nädalaga 0,7 protsenti, 174,25 euroni tonnist. Rapsiseemned kallinesid 0,3 protsenti, 371 euroni tonnist.

Piimahinnad tõusid esmakordselt kuue kuu jooksul

Globaalsed piimahinnad kallinesid sellel nädalal toimunud GlobalDairyTrade oksjonil esmakordselt 6 kuu jooksul, vahendab Reuters.

GDT hinnaindeks tõusis 2,2 protsenti, viimati kallines indeks selle aasta mais. Keskmine müügihind oli 2819 dollarit tonnist. Kaks nädalat tagasi toimunud oksjonil kukkusid hinnad 3,5 protsenti.

Hinnad on tublisti kukkunud, sest Uus-Meremaa pakkumine kasvab. Oksjonit korraldav Fonterra vähendas seekord aga oksjoni müügimahtusid, mis võimaldas hindadel tõusta.

Selle tõttu arvavad analüütikud, et hinnatõus on ajutine, sest Uus-Meremaa ilmastikuolud on head ning pakkumise vähenemist ei ole oodata. “Me arvame, et piimahinnad püsivad järgnevatel kuudel nõrgal tasemel,” ütles ASB Banki toorainete ökonomist Nathan Penny.

Järgmine GDT oksjon toimub 18. detsembril.

Hinnamuutused GDT oksjonitel. Allikas: GDT.

Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind 0,4 protsenti, 1732 euroni tonnist. Piimapulbri hinnad on alates suve algusest püsinud 1550 ja 1750 euro vahemikus. Viimase kahe kuu jooksul on hinnatrend olnud positiivne.

Teistest toorainetest odavnes suhkur 1,9 protsenti ning kakao hind langes 2,1 protsenti. Kummagi tonni eest tuleb välja käia vastavalt 342 ja 2120 dollarit.

Nafta tagasihoidlik tõus

Naftahinnad olid sellel nädalal taastumas, sest investorid ootavad, et OPEC vähendab täna toimuval kohtumisel tootmismahtusid.

Brenti toornafta kallines nädalaga 2,1 protsenti ja WTI lisas 1,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 60,2 ja 51,7 dollarit. Tõsi, mõne kuu võrdluses on naftahinnad aga jätkuvalt 30 protsenti langenud.

Reede pärastlõunaks oli OPEC anonüümsete allikate teatel juba kokkuleppele jõudnud, nüüd oodatakse aga Venemaa järel, kes peaks leppega ühinema.

Analüütikud usuvad, et Venemaaga kokkuleppele jõudmine takistuseks ei kujune. “Moskva ja Saudi Araabia kokkuleppeni jõudmine ei ole ületamatu takistus,” kirjutasid naftaturu analüüsifirma Energy Aspectsi analüütikud eile avaldatud kommentaaris.

Bensiini maailmaturu hind tõusis nädalaga 0,4 protsenti, 516 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 0,6 protsenti ja kerge kütteõli 2,4 protsenti. Kummagi tonn maksab vastavalt 582,8 ja 563 dollarit.

Maagaas odavnes 3,4 protsenti, 3,44 dollarini Briti soojusühiku kohta. 

Autor: Mait Kraun, kaasautor

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960